Articol de Victor Vrînceanu - Publicat vineri, 26 mai 2017 13:26
Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a declarat zilele trecute că a avut un schimb de replici cu senatorul social-democrat Șerban Nicolae pe subiectul modernizării stadionului Dinamo.
GSP.ro l-a contactat pe senatorul PSD pentru a detalia discuția avută cu Carmen Dan. Șerban Nicolae, care este și avocat și se ocupă de procesul de insolvență al asociației lui Nicolae Badea, spune că modernizarea stadionului din Ștefan cel Mare este în mâinile celor de la MAI și CS Dinamo și nu în mâna ACS FC Dinamo, patronate de Badea.
Senatorul o atacă frontal pe Carmen Dan și spune că ministrul este acaparat de tertipuri dubioase.
- Bună ziua, domnule senator. Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a declarat zilele trecute că a avut un schimb de replici cu dumneavoastră, legat de modernizarea stadionului Dinamo. Ne puteți detalia despre ce a fost vorba?
- Buna ziua! Da, este adevărat că au fost niște discuții. Constat cu regret o anumită încrâncenare din partea Ministerului de Interne, chiar de la vârful instituției, care blochează investiția de modernizare a stadionului Dinamo. În ciuda eforturilor mele, doamna ministru pare că refuză să accepte realitatea, fiind acaparată de tertipurile dubioase ale celor care fac tot ce pot ca această investiție să se piardă.
- Dumneavoastră în ce calitate vă implicați în acest caz?
- În calitate de practician în insolvență, microbist și simplu om care este bine pus la punct cu situația juridică a acestui caz.
- În acest caz, poate ne lămuriți care e situația exact.
- E simplu! Și acum, când vorbim noi, dar și ieri și alaltăieri, ministerul nu avea niciun impediment legal pentru a dispune transferul stadionului Dinamo către Compania Națională de Investiții, în vederea modernizării.
- Cei de la Ministerul Afacerilor Interne spun că ACS FC Dinamo, societatea condusă de Nicolae Badea, nu dorește modernizarea.
- Singura condiție pe care CNI o pune este cea prevăzută de lege, ca imobilul să fie liber de sarcini pentru a putea face toate lucrările necesare fără ca o persoană să emită pretenții. CNI nu are niciun fel de alte pretenții, nu solicită rezilierea contractului dintre CS Dinamo și ACS FC Dinamo.
- Da, dar o solicită CS Dinamo.
- CS Dinamo a încercat rezilierea pe cale judiciară a acestui contract, dar instanța a respins irevocabil această tentativă. ACS FC Dinamo a cerut imperativ prin mai multe corespondențe către CS Dinamo ca imobilul ce face obiectul modernizării să fie scos temporar din asociere, iar drepturile și obligațiile părților să fie suspendate tocmai ca stadionul să poată fi predat liber de orice sarcini către CNI. Mai mult, ASC FC Dinamo nu a înscris niciodată vreo sarcină în cartea funciară a acestui imobil și nici n-a cerut acest lucru. De aceea, din acest punct de vedere legal, el poate fi predat liber de sarcini și trebuie predat cât mai urgent.
- Ce înseamnă scoaterea temporară din asociere?
- Caracterul temporar privește exact perioada necesară investiției, urmând ca raporturile contractuale dintre CS Dinamo și ACS FC Dinamo, inclusiv eventualele litigii, să se reia după ce vom avea un stadion de fotbal nou, la Dinamo. Fără alte facilități pentru alte sporturi.
- Stați puțin. Cum adică fără alte facilități? Vă referiți la pista de atletism?
- Mai precis fără pistă și toate celelalte spații conexe ce țin de alte discipline sportive.
- CS Dinamo cere și pistă și renunțarea definitivă la asociere.
- Ce solicită CS Dinamo este imposibil. ASC FC Dinamo este o entitate non-profit și fără scop patrimonial, dar este în insolvență și orice renunțare voluntară de către ASC FC Dinamo la o potențială sursă de venituri ar atrage răspunderea personală patrimonială și chiar penală a administratorilor ASC FC Dinamo. Cu alte cuvinte, ASC FC Dinamo nu poate să accepte rezilierea cerută de CS Dinamo, dar a găsit soluția legală pentru ca stadionul să poate fi transferat la CNI liber de sarcini. Orice altă discuție dincolo de soluția propusă de AFC Dinamo este una subiectivă, de rea credință, bazată pe resentimente de natură personală și de interese nelegitime.
- Resentimente între instituții și societății, dar până la urmă cel mai mult suferă suporterii lui Dinamo.
- Aș vrea ca toți suporterii dinamoviști și microbiștii în general să știe că singurii oponenți ai modernizării stadionului Dinamo sunt cei de la Ministerul Afacerilor Interne și cei de la CS Dinamo. Nu mă interesează motivele lor, dar ele nu sunt unele legitime și licite. Orice om de bună credință înțelege că interesul public este acela de a realiza această investiție. ACS FC Dinamo va respecta întru totul actul adițional dacă va fi acceptat și nu va face nicio acțiune care să pună în pericol, întârzie sau să împiedice realizarea investiției de modernizare. Văzând practicile mai vechi sau mai noi de la Ministerul de Interne, recent devoalate de mass media, aș fi în stare să stau în genunchi în fața Ministerului de Interne, eventual împreună cu toți suporterii, pentru ca reprezentanții statului să renunțe la orgolii și șicane și să accepte predarea stadionului către CNI. Mai pe scurt, și noi vrem stadion fără pistă.
- Poziția ministrului Dezvoltării, Sevil Shhaideh, care este?
- În ultima discuție pe care am avut-o cu doamna Shhaideh, mi-a transmis că așteaptă ordinul Ministrului Afacerilor Interne, identic cu cel al Ministrului Apărării Naționale, pentru stadionul din Ghencea. Ministerul nu a pus niciun fel de condiție în privința contractelor dintre CS Dinamo și ACS FC Dinamo.
"A fost un schimb de replici cu Șerban Nicolae pe tema stadionului Dinamo. Am avut puncte de vedere diferite. Vă pot spune mai multe vineri"Carmen Dan, ministrul Afacerilor Interne, acum două zile