Articol de Emanoil Ursache - Publicat sambata, 30 martie 2024 10:02 / Actualizat sambata, 30 martie 2024 16:19
Războiul dintre CSA Steaua și FCSB pentru istoria celei mai titrate echipe din România a ajuns până în presa britanică. Publicația Football365 a numit-o pe divizionara secundă „falsa Steaua București”, în ciuda repetatelor succese în instanță ale „militarilor”.
Jurnaliștii britanici nu au fost impresionați de victoriile obținute de Florin Talpan contra lui Gigi Becali în procesele pentru nume, marcă și palmares.
Ei au numit formația pregătită de Daniel Oprița „falsa Steaua București”, amintind că, la momentul actual, nu are „speranțe” să promoveze în primul eșalon al fotbalului românesc.
Ce scriu britanicii despre războiul CSA vs. FCSB
„Steaua București este (sau a fost?) un gigant european, cu 26 de titluri, 24 de Cupe și o Cupă a Campionilor în 1986 după o finală câștigată cu Barcelona. Însă echipa care folosește numele se află în Liga 2, fără speranțe de promovare, pentru că este deținută de Armata Română și cluburile de drept public nu sunt permise în prima ligă. Este puțin mai complicat.
Ministerul Apărării Naționale a dat-o pe Steaua București în judecată în 2011, când a pretins că Armata Română deține drepturile pentru marca Steaua, culori și palmares. După proces, clubul și-a schimbat numele în SC Fotbal Club FCSB SA (atrăgător, nu? – n.r.- sarcastic) și a continuat să câștige titluri și să joace în Europa, unde e cunoscută tot ca Steaua București.
Din 2017, de când a luat viață, pe lângă faptul că nu poate ajunge în Liga 1 după promovările din Liga 4 până în Liga 2, o altă lovitură pentru falsa Steaua București este că atunci când cauți pe Google numele clubului primești rezultatele despre FC FCSB”, a notat football365.com.
Hotărârea Curții de Apel în privința palmaresului Stelei
În octombrie anul trecut, Curtea de Apel a luat decizia în cazul procesului dintre CSA Steaua și FCSB privind palmaresul, favorabilă formației „militare” din Liga 2.
În urma deciziei de la Curtea de Apel, CSA Steaua a rămas cu palmaresul din perioada 1947-1998. Intervalul 1998-2003, cel pe care „militarii” doreau să îl obțină, a rămas incert, neaparținând nici celor de la CSA, nici celor de la FCSB.
De asemenea, FCSB nu are nici măcar dreptul de a folosi palmaresul din perioada 2003-2017, potrivit hotărârii Curții de Apel.
„Admite apelul formulat de apelanta-pârâtă SC Fotbal Club FCSB (fostă Fotbal Club Steaua București). Anulează în parte sentința apelată și rejudecând: Admite excepția lipsei calității procesuale a reclamantului CSA în privința cererii (n.r. - a CSA-ului) având ca obiect dreptul la palmares pentru perioada 1998-2003 și respinge cererea în consecință.
Respinge cererea conexă (n.r. - a FCSB-ului) privind constatarea dreptului de a utiliza, în perioada 2003-2017, palmaresul fostei echipe de fotbal profesionist <Steaua București> ca neîntemeiată. Menține dispozițiile sentinței referitoare la soluția în privința constatării că palmaresul echipei de fotbal Club Sportiv al Armatei <Steaua București> din 1947 și până în 1998 aparține reclamantului CSA și referitoare la soluția dată cererii conexe vizând perioada 1947-2003.
Respinge cererea conexă privind constatarea dreptului de a utiliza, în perioada 2003-2017, palmaresul fostei echipe de fotbal profesionist <Steaua București> (n.r. - de către FCSB), ca neîntemeiată.
Cele două părți pot depune recurs în 30 de zile de la comunicarea deciziei, care se va depune la Curtea de Apel București - Secția a III-a Civilă și pentru cauze cu minori și familie.”, se arată în decizia Curții de Apel București.