Articol de Eduard Apostol - Publicat vineri, 21 februarie 2025 12:01 / Actualizat vineri, 21 februarie 2025 14:03
Oamenii de la finalul distribuției filmului „FCSB - Gigi «Ferguson» Becali” sunt autorii reali ai succesului european al peliculei.
Alea iacta est. FCSB este în „optimile” Europa League, a eliminat PAOK Salonic după dubla confruntare. După trei meciuri, dacă punem și octombrie 2024. După două în deplasare și unul acasă. După trei victorii.
Lasă-ne un comentariu după ce citești acest articol.
Fii parte din comunitatea noastră ca să poți posta comentarii și să accesezi multe alte beneficii.
Intră în cont ca să poți comenta Continuă fără contDupă succese în 10 contra 11, 11 contra 10 și 11 contra 11. După ce a schimbat module și abordări de joc, cu fotbaliști diferiți ce-au ajuns la finalizare.
După ce alde Pelkas, Baba, Zivkovic, Meite și Konstantelias (un fâs!) au fost reduși la stadiul de „Vai de steaua lor!”.
După ce Răzvan Lucescu a numit "fake" una dintre victoriile adversarilor, iar galeria roș-albaștrilor i-a scandat numele rivalului la final.
5goluri au marcat cei de la FCSB în duelurile cu PAOK (Bîrligea, Gheorghiță, Dawa, Cisotti, Miculescu) și au încasat doar unul (Samatta)
Când Gigi Becali nu se mai laudă
Mulți specialiști din fotbalul românesc, și nu doar ei, vor sări imediat cu laudele pe Gigi Becali. „Ferguson” a învins Luceștii, „Ferguson” a dus echipa în „optimile” Europa League, „Ferguson” bate și pe Lyon, și pe Frankfurt dimineața, la prânz și seara, ce tactică a făcut „Ferguson de România”!
Atunci când nu se laudă singur, trebuie să se găsească cineva care să-i zgândâre orgoliul latifundiarului. Oricum, ca un prim feedback la victoria/calificarea en fanfare, Becali a reacționat echilibrat (un pic neașteptat!). Fără să se dea mare, fără să-și aroge merite cu duiumul, fără să umilească.
Probabil, a contat și ceea ce a zis Răzvan Lucescu după, recunoscând superioritatea adversarului. Ori s-a gândit omul Becali că ar fi cazul ca luminile din teatru să pice pe scenă acolo unde sunt antrenorii, membrii staff-ului și jucătorii?!
De multe ori au fost scoase în prim-plan schimbările produse de strategul din palatul de la Pipera. Când e de bine, el a schimbat și paraschimbat, cu aerul său napoleonian. Când e de rău, ceilalți nu i-au urmat cum trebuie ordinul. Dar realitatea din teren? Eu cred că cine are ochi să vadă și minte să analizeze vede și altceva decât Gigi Becali la echipa FCSB.
2025, 2013, 2006
- Jocul dus până la perfecțiune al lui Florin Tănase, rebranduit din decar în șeptar. Care a revenit la București după prestația de aplaudat de pe Toumba și a creat toate fazele periculoase ce-au dus până la reușita lui Cisotti, gol ce a deblocat total toate calculele calificării. Evoluția lui în „dubla” de acum a fost una de pus în ramă.
- Până să-și dea acordul Becali pentru transfer și primul „11”, Juri Cisotti a fost țintit de MM Stoica, Elias și ceilalți. Italianul "școlit" la Sliema Wanderers l-a trimis la control ORL pe Otto (pe care Wolverhampton a plătit 21 de milioane de euro celor de la Atleti) și a fost jucat în diverse zone ale terenului. Nici măcar o eroare! Și un stil de a se apăra enervant. Cu piciorușele alea ale lui (Ramires sau Kante nu erau nici ei supergrei) face ce vrea cu mingea, iar mintea îi merge brici.
- Chiricheș mai ceva ca-n zilele bune. Alea când marca eurofantastic cu Ajax, tot într-un februarie, 2013, nu pe 20, ci pe 21. Criticat și luat peste picior din sufrageria din Pipera, Vlad a fost Dracula pentru "urmașii" lui Alexandru Macedon. Incredibilă dedicarea cu care a luptat pentru orice balon!
- Târnovanu - care vrea să-i grăbească retragerea lui Niță de la națională, cu o paradă de excepție când îi era greu voinicului, fix înainte de pauză. Și dacă a mai mermelit două-trei faze, s-a scos cu tot ceea ce a făcut.
- Crețu care a fost Crețu, din nou. Nu degeaba l-a lăudat, personal, Lucescu la final.
- Apărare ermetică, de tipul pe-aici-nu-se-trece, încât PAOK ar fi atacat până când începeau concediile în Grecia și tot n-ar fi șutat periculos pe poartă.
- Radunovic s-a specializat în niște centrări ce bagă adversarul în sperieți, iar modul său de a se apăra pe Arena Națională a fost de top.
- Singura părere de rău la Șut este că n-a marcat. Ar fi meritat să aibă trecut și el numele pe tabelă, pentru posteritate, la o astfel de prestație. Ca o părere personală, este mult mai util echipei decât Olaru, per total. Și merită banderola.
- Miculescu. Da, recunosc, am glumit de multe ori pe seama lui. Dar jocul său de echipă și în cadrul echipei este de aplauze.
- Modul cum a reușit să blocheze FCSB atacurile lui PAOK, atitudinea dusă până la epuizare de la început până la cântecele în fața galeriei, dublările, multe chestii de acord fin care au mers ca unse la echipă...
Toate acestea nu au cum să fie ordinele patronului din Pipera executate de angajații de la echipă. Este munca, este truda ălora din Berceni, la capătul multor zile, ore, minute de analiză și practică. Este calificarea unor oameni care parcă apar doar la finalul unui film de succes, deși ei sunt oameni principali în peliculă.
Este calificarea lui Charalambous. Și a lui Pintilii, Neubert, Popa, Filip, Arămitu, Neacșu, Fandel, Kurti, Codorean, Cristof. Și a lui Stoica, Ianuli, Făiniși, de ce nu? Mulți dintre ei și în echipa aia din 2013.
P.S. La cum joacă acum "Ale, ale, asta e FCSB!", sunt toate auspiciile să se repete traseul din 2006. Bonus: titlul de campioană în România.