Articol de Dan Udrea, Remus Răureanu - Publicat luni, 30 martie 2020 19:20
Ordonanța prin care Executivul a încercat să sprijine companiile și angajații cât durează starea de urgență pe care a decretat-o președintele a fost modificată încă o dată. E schimbat și articolul care se referea la sportivi.
Șomajul tehnic nu mai e o opțiune, ei trebuie să formuleze cereri către AJPIS (Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială), o instituție care de obicei îi ajută pe sinistrați, pe oamenii aflați cu adevărat în situații economice dezastruoase.
Guvernul n-a reușit nici din mai multe încercări să clarifice statutul pe care-l au sportivii în perioada în care e stare de urgență. A mai făcut o încercare ieri, a modificat încă o dată articolul din Ordonanță care se referea la lucrătorii cu contracte de activitate sportivă, așa cum sunt și fotbaliștii.
Concluziile din noua formă a actului:
- Sportivii beneficiază pe perioada stării de urgență de 75 la sută din salarii, dar nu mai mult de 75 la sută din câștigul salarial mediu brut prevăzut de Legea 6/2020. Adică nu mai mult de 75 la sută din 5.429 de lei.
- Ordonanța nouă nu mai obligă cluburile să pună diferența până la 75 la sută din salariul real al sportivului, așa cum era într-o formă nepublicată a documentului, o versiune în care Guvernul corela situația fotbaliștilor cu Codul Muncii. S-a renunțat la legătura asta și sportivilor le rămâne doar să spere că nu-i vor abandona cluburile.
„Suplimentar față de indemnizația de 75 la sută din salariul mediu brut, au posibilitatea de a negocia cu structurile sportive plata altor indemnizații care să compenseze diminuarea salariilor", stabilește Ordonanța. Asta înseamnă că un club își mai poate plăti jucătorul dacă vrea. Dacă nu, fotbalistul rămâne cu 4.000 de lei brut lunar de la stat!
Indemnizația asta nu-i va fi plătită ca șomaj tehnic, ci sub forma de ajutor social! Ministerul Muncii a sesizat că sportivii nu achitau contribuții la șomaj, ca angajații obișnuiți cu contracte de muncă. Forma folosită în fotbal, contractele de activitate sportivă, conține o taxare foarte mică, salariul net e mai mic cu 10 la sută față de brut și nu prevede contribuția la asigurările sociale. La contractele de muncă, taxele sunt de 76 la sută.
Cum funcționează:
- Cluburile suspendă temporar contractele jucătorilor.
- Adună de la fotbaliști cereri și declarații pe proprie raspundere și le depune la Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială. AJPIS e o instituție la care apelează oameni fără contracte de muncă, aflați în situația de a solicita un ajutor social, dar și sinistrați sau alte persoane care au avut de suferit de pe urma unor dezastre naturale. AJPIS virează banii către cluburi și de acolo ajung la jucători.
2.340 de leiconstituie venitul net al unui fotbalist al cărui contract a fost suspendat
Doar două cluburi au apelat până în prezent la măsura aceasta: Poli Iași și Chindia Târgoviște. Ambele își asumă riscul de a ajunge în procese cu jucătorii după expirarea stării de urgență, dacă sportivii vor considera că suspendarea angajamentelor n-a fost legală.
Dumitru Costin: „Jucătorii pot deschide litigii"
Preşedintele Blocului Naţional Sindical, Dumitru Costin, îşi susţine în continuare punctul de vedere pe care l-a exprimat într-un interviu exclusiv în Gazeta Sporturilor, imediat după ce Guvernul Orban a dat ordonanţa privind şomajul tehnic.
Liderul de sindical trasează mai multe direcţii în această problemă:
- „Şomajul tehnic este apanajul unui contract colectiv de muncă, atunci intri sub incidenţa lui, dar sportivii au contract de activitate sportivă, nu un contract de muncă"
- „Chiar şi cei cu contracte de muncă trebuie să se încadreze într-o anumită categorie pentru a putea fi trimişi în şomaj tehnic, societatea respectivă să aibă 25% mai puţin din încasări faţă de luna precedentă. Cluburile din Liga 1 credeţi că sunt în această situaţie? Mă îndoiesc, fiindcă la final de februarie tocmai ce le-a fost achitată- o tranşă consistentă a drepturilor TV, ultima pe acest sezon"
- „Până la apariţia acestei forme de angajament, contract de activitatea sportivă, fotbaliştii, dar şi ceilalţi sportivi activau pe conveţii civile, care, cât de cât, tot îij mai apărau din perspectivă socială. Acum, cei care sunt plătiţi pe contract de activitate sportivă, practic nu cotizează cu nimic la sistemul de pensie sau la asigurările sociale şi de sănătate. Tocmai de aceea a fost nevoie de noi updateuri ale guvernului privind alte categorii de angajaţi, ca să explice modul în care se aplică şi unde anume se pot adresa aceştia"
- „În momentul de faţă, jucătorii se află în faţa a două situaţii. Fie acceptă, în urma unei negocieri, o redimensionare a contractului, cum înţeleg că s-a întâmplat deja pe la unele cluburi, fie dacă nu semnează şi totuşi li se taie salariul unilateral, sub o formă sau alta, au posibilitatea de a contesta, la ieşirea din starea de urgenţă, la instanţele sportive competente, deci vor deschide litigii".
VIDEO. CORONAVIRUS // Cum te infectezi, cum se răspândeşte virusul, ce complicaţii pot apărea
Citește și alte știri despre contractele fotbaliștilor:
FCSB. Surpriză în contracte! Clauza trecută de Gigi Becali în noile acorduri cu salarii înjumătățite
De ce se plâng cluburile din Liga 1? Guvernul le-a ajutat deja să scadă drastic cheltuielile
Marea iubire a lui Ion Țiriac are o afacere de succes » Cu ce se ocupă femeia: „M-a ajutat”