Articol de GSP - Publicat joi, 27 mai 2021 13:51 / Actualizat vineri, 28 mai 2021 11:42
Gheorghe Constantin a relatat cum i-a descoperit la un curs de la Govora pe Ovidiu Hațegan și pe Istvan Kovacs, amândoi în Liga 3 în acel moment, și a spus că nu se mai uită la niciun meci de fotbal
- Gheorghe Constantin a fost unul dintre arbitrii de top din Divizia A, unde a condus meciuri timp de 21 de ani, din 1976 până în 1997. Ulterior, acesta a ajuns șeful CCA, poziție din care a fost implicat într-unul dintre cele mai mari scandaluri din arbitrajul românesc, dosarul „Mită pentru arbitri 1”.
- „Costică Vâlcea” a fost condamnat în 2013 la 5 ani de închisoare pentru luare de mită și aderare la grup infracțional, însă a petrecut numai 19 luni și jumătate după gratii, pedeapsa sa fiind redusă vârstei de peste 60 de ani.
- Pe lângă Constantin, în dosar a mai fost condamnat și Cornel Penescu, patronul lui FC Argeș, care a primit 5 ani de închisoare după ce a mituit arbitri, observatori și oficiali FRF pentru a-și asigura protecția CCA și arbitraje favorabile în sezonul 2008-2009. Încă 7 persoane au fost condamnate, 5 arbitri și doi dintre oamenii de încredere ai lui Penescu.
- Arbitrajul din ziua de astăzi cum ți se pare?
- Nu pot să judec prea mult pentru că nu mă uit. Dar din ce văd la analizele televizate și ce citesc prin presa scrisă mi se pare mult, mult mai slab ca acum zece ani. Mă bucur că avem doi arbitri în Elite, pe amândoi i-am descoperit la Govora. De la Liga 4 eu i-am dus la Liga 3. Pe Hațegan chiar până la Liga 1, pe perioada în care eram președinte.
- Era Grigorescu președinte, nu?
- Da, da. Cursurile la Govora sunt din perioada lui Grigorescu președinte, dar eu eram membru al CCA și am insistat pentru aceste cursuri. Apoi s-au continuat și în vremea în Crăciunescu. Eu în urma unui astfel de curs am fost promovat. Le vedeam benefice pentru arbitri și d-asta le-am cerut. Acolo au început Hațegan și Kovacs.
„Fără intervenția lui Lupescu, Kovacs nu arbitra Supercupa”
- Kovacs a fost delegat la Supercupa României în mandatul tău!
- Aveam 24 de arbitri în Liga 1 și încă șase în lotul de rezervă. În lotul acela erau și Robert Dumitru, Kovacs, Bogaciu. Kovacs avea doar 22 de ani. Atunci m-a chemat Lupescu să mă întrebe. "Pe cine dai la Supercupă?". Nu mă hotărâsem încă.
"Care-i cel mai tânăr?". Kovacs era primul, apoi era Bogaciu, care deja arbitrase în Liga 1. Așa l-am dat pe Kovacs. Aveam o imagine frumoasă oricum la adresa lui Kovacs. Dar dacă Lupescu nu mi-ar fi zis să-l dăm pe cel mai tânăr, probabil nu arbitra el meciul acela. Sunt convins că evoluția lui ulterioară ar fi fost la fel, chiar și fără finala aceea.
- Acum multă lume spune că fără sprijinul lui Kyros Vassaras nu ar fi ajuns așa de sus.
- Contează sprijinul acordat de Vassaras. Cineva trebuie să te propună! Dădeam exemplu că am avut șansa să mă scoată Crăciunescu în lume. Hațegan și Kovacs au șansă prin Vassaras pentru că sunt susținuți acolo. Sunt arbitri buni peste tot în lume, dar dacă nu-i vede cineva să-i propulseze rămân acolo.
„Eu nu aveam această șansă pe care o are Vassaras”
- Spune-mi...
- Domnu' Ovidiu, eu dacă eram președinte nu aveam această șansă pe care o are Vassaras. Noi n-aveam aceste posibilități și o asemenea credibilitate la UEFA.
De ce să nu recunoaștem? Că știe sau nu ce se întâmplă în România, în ligile inferioare nu le cunosc strategia nici pe termen scurt. Acolo trebuie să fie implicați cei din jurul lui.
- Regreți vreun moment că ai fost președintele CCA?
- Eu am devenit președinte în 2005 și sunt singurul președinte ales. Nu m-a împins nimeni de la spate. Restul președinților au fost numiți, inclusiv Kyros. Eu am fost ales prin vot!
- De către cine?
- După ce l-a schimbat pe Crăciunescu, Federația Română de Fotbal a chemat 15 arbitri ca să desemneze președintele. Am candidat trei, Gheorghe Moise, Vasile Avram și eu. Am ieșit pe primul loc eu, Vasile pe doi și pe trei Moise.
Au votat doar foști arbitri de prin toată țara. În primul tur am fost la egalitate, 7-7 cu Avram, iar votul lui Moise a venit la mine în turul doi. Am câștigat la limită.
- E greu să fii președintele arbitrilor?
- Munca de președinte nu înseamnă că l-ai delegat p-ăla și p-ăla, așa cum spune foarte multă lume. Eu am luat arbitrii de jos, să-i descopăr, să-i urmăresc, să-i promovez.
Dacă-i dai meci și nu se duce cine trebuie după el să-i facă raportul adevărat nu contează că-i dai o notă mare sau mică, e important să știi totul despre el. Rostul este să arbitrezi și să tragi concluzii după cinci, șase meciuri.
- Emisiunea „Prietenii lui Ovidiu” este difuzată în fiecare miercuri, de la ora 20:00. Poate fi urmărită pe pe site-ul www.GSP.ro, pe pagina de Facebook a Gazetei (link AICI), pe contul de YouTube al Gazetei (abonează-te aici), în format podcast pe principalele platforme de distribuție a podcasturilor: Apple Podcast și Spotify.