Articol de GSP - Publicat miercuri, 31 ianuarie 2018 09:00
Armata a câștigat o bătălie importantă în procesul în care cere peste 35 de milioane de euro de la FCSB și-l taxează pe Gigi pentru că mai folosește numele Steaua pe site și pe Facebook.
Becali are deja două înfrângeri majore în litigiile în care Armata i-a fost adversar, acum a mai pierdut o luptă dintr-un război care poate fi decisiv pentru soarta FCSB. Tribunalul București a respins excepția dreptului la acțiune invocată de avocații FCSB. Ce înseamnă asta?
N-a ieșit cum anticipa Gigi
Gigi spusese și public, în intervențiile pe care le-a avut la TV din momentul în care CSA i-a cerut despăgubiri pentru folosirea abuzivă a numelui Steaua în ultimul deceniu: "Ei fac o greșeală, că nici nu au voie să pretindă despăgubiri pe 10 ani! Doar pe o perioadă mai scurtă, vreo patru ani. Ce a fost în urmă s-a prescris".
Tribunalul a respins argumentul FCSB și procesul va continua cu un nou termen în martie, pe 7. Clubul Armatei interpretează înfrângerea pe care a suferit-o Becali recent ca pe una decisivă și se așteaptă să obțină, în condițiile astea, un verdict favorabil.
În această speță invocată de FCSB în instanță, CSA s-a apărat cu faptul că cei 3 ani privind prescripția intervin din momentul în care cel care se consideră nedreptățit că cineva i-a folosit un bun află în mod oficial de acest lucru, iar clubul Armatei a câștigat procesul privind marca în decembrie 2014. "În plus, am urmat pașii logici și legali, până să chemăm în instanță FCSB pentru despăgubiri, am solicitat o evaluare a mărcii, abia apoi am intentat proces și am și stabilit acea sumă de aproape 37 de milioane de euro. Era absolut normal ca judecătorii să respingă excepția FCSB, din acest moment e clar că vom câștiga, Becali să se pregătească să achite banii", susțin juriștii clubului MApN.
"Ei tot se mai cred Steaua!"
CSA cere 165.718.395 lei, echivalentul a 35,6 milioane de euro. E vorba despre despăgubiri pentru utilizarea fără drept a numelui Steaua în ultimii 10 ani. Instanța a decis în decembrie 2014 că Becali n-a preluat niciodată brandul Steaua. În 2003, când s-a creat societatea pe acțiuni pe care a ajuns s-o controleze Gigi, SA a căpătat doar lotul, nu și marca tradițională a roș-albaștrilor. Doar că patronul n-a renunțat la brand, clubul lui a continuat să se legitimeze drept Steaua până când judecătorii i-au interzis în mod clar și s-a ajuns la un titlu nou, de compromis: FCSB.
Clubul Armatei, a cărui echipă evoluează în Divizia D, insistă să sublinieze reaua-credință a lui Becali. "Prejudiciul a existat și mai continuă și astăzi! Și acum pe site-ul și pe Facebookul FCSB este scris în continuare Steaua București, deși așa ceva nu e legal! Li s-a interzis folosirea acestui nume!", susține o sursă din echipa Ministerului Apărării.
Vicecampioana nu s-a împăcat cu gândul că n-a fost Steaua din 2003 până acum.
"Dreptul de a cere despăgubiri nu s-a prescris, fiindcă a fost nevoie de o hotărâre care să constate reaua-credință a pârâtei FCSB. Și hotărârea a venit pe 3 decembrie 2014, când am câștigat în exclusivitate marca Steaua. Prescrierea ar fi avut loc pe 2 decembrie 2017, deci acțiunea noastră s-a încadrat în termen"
sursă de la CSA Steaua"La câte se întâmplă în țara asta, atâtea răutăți și distrugeri, nu mă mai miră nimic, nu m-aș mira nici să piardă Becali procesul acesta, dar în cazul ăsta s-ar petrece cea mai mare nedreptate de pe pământ"
Dumitru Dragomir, fost președinte LPF
"Mai mult de 5 milioane nu plătesc!"
Becali a recunoscut că ia în calcul falimentul FCSB în cazul în care instanța va păstra valoarea prejudiciului pe care îl pretinde Armata, fiindcă suma e prea mare ca să poată fi achitată. "Aș plăti 5 milioane de euro, dacă atât ar stabili judecătorii", a calculat Gigi. El ține la clubul pe care-l are, chiar și lipsit de marca Steaua, datorită coeficientului european. Statutul european al roș-albaștrilor încă le permite un traseu mai simplu în competițiile continentale, implicit șanse mai mari să pună mâna pe premiile UEFA, principala sursă de venit a FCSB. Fără coeficient, FCSB ar avea o soartă ca a lui Dinamo și a Craiovei, care au primit în preliminarii adversare horror, pe Bilbao și pe Milan.
"FCSB şi-a recunoscut practic culpa"
În acest dosar, în care CSA cere recuperarea unui prejudiciu de circa 37 de milioane de euro, singura apărare a clubului patronat de Gigi Becali a fost invocarea acestei excepţii a dreptului la acţiune, adică a prescripţiei. "Cei de la FCSB n-au susţinut altceva, de pildă că n-au folosit cu rea-credinţă marca sau alte argumente, ci singura lor pledoarie a fost că s-au prescris faptele şi că noi nu mai putem acţiona. Practic, pierzând acest argument în instanţă, fiindcă le-a fost respins, decizia judecătorilor nu are cum să fie alta decât să ne dea câştig de cauză", au dezvăluit surse din MApN.
"Prejudiciul va fi de 37 de milioane!"
Există multe exemple în care o instanţă a dat câştig de cauză unui reclamant care s-a considerat prejudiciat, însă în ciuda verdictului, a stabilit o altă sumă, mult mai mică, faţă de cerinţele celui care a introdus cererea de judecată. "Aici nu se va întâmpla la fel fiindcă la dosar este depusă şi evaluarea mărcii Steaua, realizată înainte de startul acestui proces, de o firmă specializată şi recunoscută de autorităţile statului. Deci, prejudiciul pe care Gigi Becali va trebui să-l achite va fi cel de aproape 37 de milioane de euro", susţin cei din MApN. Există însă și varianta ca judecătorii să solicite o nouă evaluare independentă.
Într-un deceniu Gigi a făcut aproape 200 de milioane
Pentru perioada în care Clubul Sportiv îl acuză pe Becali că a folosit cu rea-credinţă marca, 2004-2014, veniturile Stelei au însemnat o sumă cumulată de aproape 200 de milioane de euro.
Anul Venituri (mil. euro)
- 2004 7
- 2005 10
- 2006 17
- 2007 20
- 2008 24
- 2009 10
- 2010 10
- 2011 16
- 2012 10
- 2013 37
- 2014 24
TOTAL 185 milioane euro
Presa din Scoția, prima reacție despre jocul făcut de Ianis Hagi + Nota după Rangers - Dundee
Mutare-șoc în tenis: Novak Djokovic va fi antrenat de fostul lui mare rival!