Articol de Marius Mărgărit - Publicat vineri, 11 iunie 2021 09:45 / Actualizat vineri, 11 iunie 2021 17:01
Ioan Igna (81 de ani) face notă discordantă într-o lume a fotbalului în care majoritatea vor urgent arbitraj video. El spune că problemele arbitrajului românesc sunt altele: „Se greșește mult pentru că oamenii trebuie să fie mai bine instruiți. Și apoi, cine nu poate să nu mai fie delegat!"
Locuința lui Ioan Igna, din Timișoara, e un adevărat muzeu de amintiri din fotbal. Are peste 250 de fanioane, mii de insigne, fotografii de la meciuri memorabile, distincții pentru prestațiile sale în cei 14 ani de arbitraj internațional la cel mai înalt nivel.
„Am mai multe prin sertare decât expuse, că nu aș avea loc", spune Igna, unul dintre cei mai mari arbitri români din istorie, care a condus meciuri la toate marile competiții, Mondiale și Campionate Europene de tineret și de seniori, Olimpiadă, Cupa Campionilor, Cupa Cupelor și Cupa UEFA.
- Domnule Igna, acum, la 81 de ani, cu ce vă mai umpleți timpul?
- Urmăresc încă tot ce se întâmplă în fotbalul românesc și nu știu dacă să mă bucur sau nu. Suntem într-un moment foarte bun, cum n-am mai fost în arbitraj, cu doi arbitri la un turneu final, la acest Euro. Dar uitați-vă ce probleme au echipele din campionatul nostru cu arbitrajele!
- Ce ar fi de făcut?
- Le-aș da un sfat arbitrilor noștri. Eu nu am avut niciun model. De ce? Pentru că mi-am zis că dacă îmi aleg unul, nu-l pot copia sută la sută și aș ajunge un arbitru mai slab.
Îi simpatizez pe cei doi care sunt acum în top, pe Hațegan și pe Kovacs, dar le-am spus: "Nu mai alegeți un model, luați de la fiecare ce are cel mai bun. Dar fiți atenți! Ce are cel mai bun, dar și ce vi se potrivește și vouă! Și atunci puteți să progresați". Aici trebuie să fac o paranteză, despre Hațegan.
Ioan Igna: „Copiați doar ce vi se potrivește”
- Vă ascultăm...
- Toată lumea spune că eu l-am descoperit pe Hațegan, dar nu e așa. L-a descoperit Mircea Todericiu, un fost arbitru din Arad, care era și președintele comisiei de arbitri la noi. El l-a remarcat, m-a sunat să-l văd și m-am dus. La un meci mai greu, între primele două locuri, Nadlac și Gloria Arad.
Dom'le, n-a arbitrat prea bine atunci. Față de alții pe care îi văzusem, nu puteam spune că era cel mai bun, ba dimpotrivă!
Dar a avut ceva ce pe mine m-a impresionat. Toți cei care greșeau dădeau apoi decizii în compensație. Hațegan a fost singurul care n-a făcut-o. Chiar dacă a greșit mai mult decât alții. Atunci am înțeles că are caracter și va ajunge mare. Nu m-am înșelat.
- Pe Kovacs cum l-ați cunoscut?
- M-am dus la Baia Mare odată și m-am întâlnit cu Koller. L-am întrebat, cum făceam pe oriunde, dacă au în zonă vreun arbitru tânăr de perspectivă, să îl urmăresc. M-a zis că da, că e un puști din Carei, care a jucat și fotbal, dar că e căpos rău.
Îmi povestea că a vrut să-l ia Satu Mare, în Divizia B, dar nu s-a dus, deși juca la o echipă mai mică, la Victoria Carei. După puțin timp a primit primul joc în Divizia B, la Reșița cu Baia Mare. Și am cerut să fiu delegat eu observator, ca să-l văd. A arbitrat excelent, i-am făcut un raport foarte bun. Dar și el, și Hațegan au niște probleme
- Adică?
- Din păcate, lui Hațegan îi lipsește ceva ce nu se poate învăța la niciun curs. Nu a jucat fotbal. Un atu pe care îl are însă Kovacs. Acesta din urmă însă nu respectă fotbaliștii.
Când am fost președinte, cu asta începeam, le spuneam arbitrilor: "Vedeți cum vă purtați cu fotbaliștii, cu antrenorii, cu cei de pe bancă, toți provin din fotbal! Dacă nu ar fi jucătorii, noi n-am avea ce arbitra".
Eh, Kovacs are un defect aici. I-am și spus, mi-a mulțumit, dar nu știu cât a ținut cont de asta. Și pe el l-a descoperit Szilagy, fostul arbitru, eu doar am încercat să-l ajut.
- E chiar așa un avantaj pentru un arbitru să fi fost și jucător înainte?
- E un avantaj imens. Vă dau un exemplu. Jucam extremă dreaptă la Știința Timișoara. Și nu eram mereu corect. Având viteză mai mare, depășeam fundașii, iar când intram în careu, mă duceam în stânga, unde știam că vine adversarul, opream brusc, el intra în mine și mă trântea. Apoi, ca arbitru, nu puteau să mă păcălească niciodată jucătorii care încercau așa ceva.
Ioan Igna: „Contează cine face selecția și instruirea arbitrilor”
- Și totuși, și ei fac multe greșeli în campionatul intern, unde, în general, apar mai multe erori ca niciodată. E vreo explicație?
- Eu nu vreau să comentez arbitrajul românesc. Dar spun numai atât. Domnul Vassaras provine dintr-o familie de foști arbitri internaționali și el a învățat de la tatăl lui. L-am auzit de câteva ori, e un tip foarte inteligent. Dar e o problemă.
Când vii într-o țară, trebuie să cunoști și ce e mai jos, să-i urmărești pe acei arbitri, că altfel e foarte greu. El nu poate să-i urmărească, să-i vadă. Stă puțin pe aici! Chiar dacă ești foarte capabil - fiindcă el este! -, nu poți să faci asta dacă nu ești prezent și nu urmărești tu lucrurile direct.
- Cum vi se pare această discuție interminabilă pentru implementarea sistemului VAR?
- Uite, eu nu sunt de acord cu VAR-ul. Nu vedeți că și cu el există probleme la multe meciuri?
- Dar sunt tot mai multe greșeli care influențează ierarhiile.
- Da, așa ar părea. Dar eu îmi amintesc că atunci când eram președinte al arbitrilor, și am fost în două mandate, am făcut o statistică. Și am observat că, la final, se cam compensează greșelile pentru diferite echipe. Erau cam pe acolo, de-a lungul unui sezon.
- Și totuși, chiar n-ați introduce VAR-ul?
- Nu! Cine nu e capabil să nu arbitreze! Le-a trebuit arbitru de rezervă, au băgat și adiționali, de linia porții, acum vor VAR. Cine știe ce o să mai vrea?!
Eu altceva aș introduce, alte lucruri de pregătire a arbitrilor, nu astea. Instruirea să se facă de către cei care au arbitrat și știu.
Spre exemplu, Crăciunescu are mare dreptate. Îmi spunea: cum e posibil, sunt tot mai multe greșeli, dar Comisia Centrală e alcătuită mai mult din arbitri de linie?! Mă opresc aici, nu vreau să comentez mai multe.
- Totuși, a crescut viteza de joc, ochiul mai poate să perceapă tot ce se întâmplă?
- Eu am recunoscut că pe vremea mea era mai ușor de arbitrat decât astăzi. Da, au crescut viteza, talia jucătorilor, forța, contactele sunt duble față de când arbitram eu. De aceea și instruirea trebuie făcută mai des și mai bine. Dar de cei care au arbitrat și sunt competenți! Uite, Crăciunescu și Porumboiu de ce nu sunt folosiți? Nu eu, Igna, că mie mi-a trecut vremea, dar ei?
- Adică la instruirea arbitrilor e problema?
- Eu zic așa. Să se facă selecția și instruirea arbitrilor, dar mai întâi să se facă selecția celor care selecționeză și instruiesc arbitrii! Doar atât spun. Cine vrea să înțeleagă!
- Ce sfat le-ați da lui Hațegan și lui Kovacs înainte de acest Campionat European?
- Am mai vorbit cu ei. Le-am recomandat să folosească mai mult diagonala. Kovacs a zis că acum se cere altceva. Eu rămân la părerea mea.
În plus, i-am mai sfătuit să nu fie foarte aproape de fază. Dacă ești sub 8-10 metri, îți închizi unghiurile și nu poți să vezi când să aplici legea avantajului.
Apoi, dacă nu ești pe diagonală, nu ai asistentul în câmpul vizual. Sunt multe lucruri. Ce-i încurcă pe arbitri acum? Inclusiv acele stații de comunicare. Nu, dom'le, uită-te la asistent! Deci nu sunt nici pentru VAR, nici pentru stații. Nu, instruiește-i ca lumea pe arbitri! Aș fi fals să spun altceva.
Am avut și șansă că am fost delegat la cele mai frumoase meciuri. În '81, la Mondialul de tineret, la Australia- Anglia, când presa a scris că putea fi comparat cu un meci de rugby, un mare compliment acolo. Iar apoi în '86, când am condus Brazilia - Franța, considerat cel mai bun meci al acelui Mondial. Nici eu nu puteam să mă deleg mai bine.
Hațegan și Kovacs au o mare responsabilitate, ei sunt ambasadorii României la acest Euro. Le doresc multă baftă și să-i vedem și în fazele mai avansate ale competiției!
- Ioan Igna, fost arbitru FIFA
Ioan Igna, sfat pentru Hațegan și Kovacs: „Nu vă mai grăbiți, fiți mai maleabili!”
Referindu-se la scandalul de la PSG - Bașaksehir, în care oaspeții i-au acuzat de rasism pe Hațegan și Colțescu, fostul arbitru Ioan Igna a spus: "Eu îmi amintesc că am condus semifinala de Cupa Cupelor, Porto - Aberdeen, în 1984. Asistent pe partea cu băncile era Mircea Salomir.
La un moment dat, mi-a comunicat că Alex Ferguson, un necunoscut pe atunci, i-a adresat niște cuvinte pe care nu-mi permit să le reproduc. Trebuia eliminat. Eu am venit în fugă spre bănci, iar Ferguson m-a luat direct: «Ce ți-a spus colegul?!». Știa ce-l așteaptă.
Doar că eu i-am replicat: «Mi-a zis că jucați foarte bine. Țineți-o tot așa!». L-am surprins și cert este că după aceea nu s-a mai ridicat de pe bancă.
După doi ani, ne-am revăzut la Scoția- RFG, la Mondialul din '86. Ferguson era deja selecționer, devenise un nume. M-a văzut, a venit și m-a îmbrățișat, la încălzirea echipelor. Și n-am avut probleme cu el!
Așa și cu Hațegan, la Paris. El a venit atunci, spre bănci, direct cu cartonașul roșu în mână. Le-am spus, ulterior, și lui, și lui Kovacs: «Nu vă mai grăbiți, fiți mai maleabili! Vorbiți puțin cu jucătorii, cu antrenorii și o să vedeți că multe conflicte se pot stinge înainte să dați o sancțiune".