Articol de Costin Ștucan - Publicat luni, 26 octombrie 2020 07:00 / Actualizat luni, 26 octombrie 2020 08:59
O firmă din Luxemburg, acționari ascunși în Panama, un fond de investiții nevăzut, salarii uriașe, dar neplătite, rezultate proaste: așa arată până acum misteriosul proiect spaniol de la Dinamo. Gazeta a căutat în trecutul oamenilor apăruți în organigrama clubului pentru a le înțelege relațiile și modul de lucru.
DIN CUPRINS:
- Firma înființată de actualul director sportiv de la Dinamo, Rufo Collado, susține că a înființat mai multe academii internaționale. Gazeta a descoperit că unele nu există
- Directorul pe România din firma lui Collado, R1, este Corneliu Șocarici, un fost fotbalist la Gloria Buzău, prieten cu oficialul FRF, Gabi Bodescu, și fratele unui controversat afacerist
- Prieteni și partneri ai lui Șocarici au vorbit pentru Gazetă despre datoriile lăsate în urmă de acesta
- Apropiații lui Șocarici susțin că acesta se laudă cu prietenia cu Cristi Borcea. Borcea neagă
22 de bărbați îmbrăcați în echipament sportiv mov sau în haine de stradă lejere, mulți încălțați doar în șlapi, pozează în forma literei V în recepția largă a unui hotel. În poză apar trei dintre spaniolii care fac parte acum din organigrama lui Dinamo. Rufo Collado e aproape de centrul imaginii, în timp ce șeful său teoretic de acum, Pablo Cortacero, ocupă un loc periferic, pe aripa din stânga. Leo Fuentes, antrenorul cu portarii de la Dinamo, e pe aripa dreaptă. Lângă ei mai pot fi identificați cel puțin doi români.
Poza a fost urcată în iulie 2015 pe pagina oficială de Facebook R1 - Eventos Depotivos, aparținând unei firme necunoscute numită Grupo R1, condusă la acel moment de fostul fotbalist spaniol Rufino Mateo “Rufo” Collado, actualul director sportiv de la Dinamo, și de Jose Requena. Obiectul de activitate al companiei era organizarea de turnee și campusuri pentru copii și juniori în Spania și în țări din Europa, Asia, Africa și America de Sud.
Nasmeca, o colaborare inexistentă
“În timpul Campusului de Elită de la Roquetas de Mar, R1 a primit vizita președintelui Nasmeca și a șefului de operații internaționale între Arabia Saudită și Europa, Nabil Al Moukri”, se scrie în prima frază din descriere. Omul de afaceri invocat este un bărbat în șlapi, cămașă și șort negre, cu barbă, aflat în centrul dreapta al pozei.
Numele lui complet este Nabil Almoukri Santos, un fost fizioterapeut, producător muzical și actualmente CEO al unei companii numite Nasmeca, specializată - susține site-ul firmei - în intermedierea, dezvoltarea și implementarea ideilor de afaceri în domenii precum construcții, imobiliare, turism sau sport. În managementul Nasmeca apare și Rufo Collado pe poziția de director de expansiune sportivă.
În 21 septembrie 2020, pe siteul companiei cu sediul la Madrid, a fost urcată o știre cu titlul “Nasmeca, o echipă campioană”, alături de o poză cu Rufo Collado și sigla lui Dinamo, în care este anunțată preluarea clubului român de către firma luxemburgheză Benel International prin reprezentanții spanioli Pablo Cortacero și Rufo Collado. Modul în care e prezentată informația poate induce o legătură între Nasmeca și fondul de investiții nenumit, invocat de Cortacero că s-ar afla în spatele Benel International, firma luxemburgheză cu acționariat din Panama.
În plus, pe site-ul nasmeca.com, la capitolul “colaborări”, apare și sigla lui Dinamo, iar vizitatorii pot înțelege că între Nasmeca și clubul din Ștefan cel Mare există un contract oficial. Gazeta a sunat la birourile Nasmeca pe numărul de telefon postat pe site-ul firmei care, potrivit exporthub.com, și-a declarat un capital de 10 milioane de dolari. Surprinzător, la telefon a răspuns direct CEO-ul Almoukri Santos. Dialogul s-a purtat printr-un translator.
“Mergem la o întâlnire, suntem pe stradă. Da, suntem în contact cu ce se întâmplă la Dinamo. Nu vă pot da detaliile financiare, sunt confidențiale”, a declarat inițial șeful lui Rufo Collado. Ulterior, la insistența reporterului, acesta a precizat că “nu există nicio contribuție financiară a Nasmeca la Dinamo”.
- Reporter: Ați postat știrea doar ca un semn de prietenie față de Rufo Collado?
- Almoukri: Da, da. Mai ales că lucrează pentru Nasmeca.
Nasmeca pretinde că are un portofoliu bogat în domeniul sportului, portofoliu realizat prin intermediul lui Rufo Collado, directorul sportiv de la Dinamo. La un moment dat, Nasmeca și Grupo R1 (firma înființată de Collado și Requena) au pus bazele unui joint-venture numit Nasmecar1. Acum, site-ul proiectului este indisponibil.
De-a lungul ultimilor 5 ani, Nasmeca și R1 au susținut că au înființat academii de fotbal în Egipt, India, Republica Centrafricană, Columbia și, surpriză, România! Informația apare într-un clip de prezentare postat pe contul de YouTube al Nasmeca și în diverse articole de presă publicate în mai multe țări. E confirmată și de Almoukri Santos la telefon: “Da, da, am făcut academii în Egipt, în mai multe țări”. Gazeta a încercat să verifice modul în care spaniolii implicați la Dinamo lucrează în proiectele internaționale.
Academiile “deschise” nu există
Acum patru ani, în martie 2016, site-ul Nasmeca anunța “deschiderea de noi academii R1 în Luxor, Aswan, Ismailia și Cairo, alături de un mare jucător de fotbal din Egipt, Mohammed Al Zayat”, alături de o poză în care apar Almoukri Santos, Rufo Collado și colaboratorul egiptean din proiect.
“Marele fotbalist egiptean” prezentat de Nasmeca este - potrivit ziariștilor sportivi egipteni contactați de Gazetă - actualul impresar Mohamed Elzayat, “un fost fotbalist deloc mare care a jucat la echipa de tineret al lui Al-Ahly și la loturile de juniori ale Egiptului înainte de a se accidenta”. Pe pagina de Facebook a lui Elzayet nu există nicio referire la academiile înființate împreună cu Collado și Almoukri. Explicația e oferită chiar de agentul egiptean, contactat de Gazetă:
“Da, îi cunosc pe cei doi din poză, dar i-am văzut o dată sau de două ori în viața mea. Nu am făcut nicio academie împreună”.
Gazeta a încercat să-i contacteze și pe cei alături de care Rufo Collado sau colaboratorii săi s-au fotografiat cu ocazia presupuselor deschideri de academii în India, Republica Centraafricană sau Columbia, dar reprezentanții autorităților din țările respective nu au răspuns apelurilor și mesajelor Gazetei. Pe internet nu există nicio informație despre punerea în practică a proiectelor internaționale, doar știri că academiile urmează să fie înființate.
Pe pagina R1, au rămas doar poze în care diferiți oameni din firmă apar pe terenuri îngrozitoare din India sau Columbia, alături de jucători locali care se zbat într-o sărăcie ușor de remarcat din imagini.
Șocarici, partenerul român al lui Collado
Academia din România nu a putut fi identificată.
În 2015, însă, Rufo Collado a fost prezent la un turneu de juniori organizat la Târlungeni și chiar a premiat câțiva juniori remarcați în timpul meciurilor. Nicu Văduva, organizatorul turneului, a explicat pentru Gazetă legătura: “Au venit să vadă meciurile și ne-au propus o colaborare. Trebuia să ne ia niște juniori talentați la probe în Spania. Problema era că trebuia să plătim noi tot, drum, cazare. Am renunțat, ne costa prea mult”.
România e foarte prezentă în proiectul R1, coordonat de Rufo Collado. În poza din deschiderea acestui articol, în vârful V-ului format din angajații R1, chiar lângă Almoukri, se află un bărbat îmbrăcat în alb. “Directorul R1 pe România, Corneliu Emil Socarici” se menționează în descrierea firmei spaniole.
Același român mai poate fi recunoscut și în alte fotografii postate în 2015 pe contul de Facebook al R1. Una dintre ele e realizată într-un birou de la FRF, alături de Rufo Collado, Gabriel Bodescu, secretarul general adjunct al federației, și Aurel Țicleanu, alta este făcută în Spania, alături de Rufo Collado și federalii Miodrag Belodedici și Ioan Geolgău, cu ocazia unui trial organizat de FRF pentru descoperirea de tinere talente în Diaspora.
“Nu mai știu ce făceau acolo tipii ăștia, dar parcă s-au ocupat de teren la organizarea trialului. Întrebați-l pe Geolgău”, a declarat Belodedici. Geolgău nu a putut fi contactat. În schimb, Gabriel Bodescu neagă orice legătură comercială între firma spaniolilor și FRF: “Nu am avut niciun contract”.
Federalul admite că îl cunoaște pe Rufo Collado, dar neagă orice întâlnire în birourile FRF: “Nu a venit deloc la federație, am băut o cafea de curtoazie la București. L-am cunoscut în Spania, eram în concediu, dar am îmbinat și utilul. Am mers la academia lui Villarreal, Collado mi-a dat informații relevante despre cum e organizată o academie”.
Bodescu are, însă, o legătură strânsă cu directorul R1 pe România prezent în poza din birourile FRF alături de Collado. Potrivit cunoștințelor comune, buzoienii Bodescu și Șocarici sunt buni prieteni.
Șocarici, datornic la prieteni și partneri
Șocarici (58 de ani) este un fost fotbalist la Gloria Buzău care a jucat 237 de minute în sezonul 1985-1986 în doar trei meciuri: 0-7 cu U Craiova, 1-4 cu Steaua și 1-5 cu Corvinul. Plecat în Spania după 1990, buzoianul “a muncit cu cârca, cu ziua, a luat-o și pe nevastă-sa”, așa cum susține fostul său bun prieten, Valentin Cramer, o legendă a Gloriei Buzău.
- Reporter: Ce mai știți de Corneliu Șocarici?
- Cramer: Știu că are să-mi dea 10.000 de euro, dar nu mai cred că îi văd în viața mea. Și-a deschis o firmă de gresie în România, i-am dat bani să-și facă nu știu ce depozit, dar l-a lovit criza din 2009. A rămas fără bani, a pierdut tot. Lua ajutor social de 400 de euro, muncea clandestin. Nu-mi răspundea la telefon când îl sunam să-mi dea banii.
Directorul R1 pe România a rămas datornic mai multor firme. Antreprenorul buzoian Gabriel Mihalașcu a făcut afaceri cu compania lui Șocarici, Ibergres SRL, înainte de intrarea în faliment: “Eram cunoștințe. L-a omorât criza. Nu am mai recuperat nimic. Și eu am intrat în faliment. Știu că are probleme grele cu banii, a împrumutat bani de la prieteni și nu i-a mai dat înapoi. Nu le merge prea bine prin Spania, s-a angajat la o firmă, monta șeminee”. Conform mai multor informații publicate de Fiscul spaniol, familia Șocarici a avut mai multe popriri.
Ca fapt divers, Corneliu Emil Șocarici este fratele controversatului om de afaceri buzoian Gabriel Șocarici, trimis în judecată de DNA în 2015 pentru că a cerut unui cetățean chinez 500.000 de euro pentru a interveni pentru acesta pe lângă persoane influente din ANAF și SRI. Condamnat la 6 ani de închisoare în 2017, Gabriel Șocarici a fost achitat un an mai târziu pe motiv că fapta sa “nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârșită cu vinovăția prevăzută de lege”.
Gazeta l-a contactat pe colaboratorul român al lui Collado pentru a afla dacă are vreo implicare în proiectul Dinamo, însă Corneliu Șocarici a refuzat dialogul: “Rufo e prietenul meu și nu pot vorbi despre Dinamo cu dumneavoastră fără acordul lui”.
"Se laudă că e prieten cu Borcea”
În schimb, fostul său partener de afaceri Gabriel Mihalașcu a început să râdă când a aflat despre legătura dintre Șocarici și spaniolii care au apărut în clubul Dinamo în această vară: “Domnule, Șocarici se cunoaște cu Borcea. Când discutam cu el, nu-l scotea din Cristi. Cristi în sus, Cristi în jos. Înțeleg că sunt prieteni”.
Gazeta l-a contactat pe Cristian Borcea, fostul acționar de la Dinamo, pentru a-l întreba despre existența vreunei legături cu prietenul și partenerul actualului director sportiv din Ștefan cel Mare. “Nu am auzit de el. Sunați-l acum și băgați-l cu mine în telefon! Domnule, nu am nicio treabă cu Dinamo, nu înțelegeți?! Păi, eu intram în club să stau în spatele cuiva?”, a spus Borcea.
- Reporter: Mai aveți vreun prejudiciu în vreun dosar aflat pe rol? Poate doriți să evitați sechestrul pe club, mascându-vă investiția prin interpuși.
- Borcea: Nu am niciun prejudiciu. Am plătit ce aveam de plătit. Eu am firme cu cifre de afaceri de sute de milioane de euro, nu stau să mă ascund. Ce, fac spălare de bani?! Terminați cu prostiile. Nu-mi mai trebuie Dinamo toată viața! Să mă înjure suporterii, să pățesc ce am pățit…
În mod curios, însă, două surse din apropierea lui Cristian Borcea susțin că fostul acționar condamnat în Dosarul Transferurilor s-ar fi lăudat în mai multe discuții că are sub control Dinamo II (echipă reînființată în această vară) și centrul de copii și juniori. Borcea neagă vehement. La fel și Emil Ursu, antrenorul numit de spanioli la Dinamo II, cu care Borcea are o relație specială:
“Borcea nu are niciun rol deocamdată la Dinamo. Eu l-am crescut de când el avea 14 ani și eu 20 de ani. Când mi-a dat Dinamo Victoria casă în 1984, atunci l-am cunoscut pe Borcea. El era dinamovist, s-a băgat în discuții cu mine. Stătea la mine acasă. Am crescut împreună, eu eram în cantonament, iar Borcea și frati-miu rămâneau acasă. Îi mergea mintea lui Cristi, era diabolic să facă bani. Când avea 15 ani, lua un video și un televizor color și punea filme la mine acasă. Scotea câte 700-1000 de lei pe seară”.
Rufo Collado nu a putut fi contactat pentru a comenta informațiile din acest articol.