FOTBAL  »  Superliga  »  FCSB

Inepții în cazul Pintilii » Nici selecționerii nu au ceea ce i se cere antrenorului FCSB

Mihai Pintilii (37 de ani), antrenorul neoficial de la FCSB, trebuie să parcurgă un curs pentru obținerea carnetului de antrenor, o calificare pe care n-au dobândit-o nici Edi Iordănescu, nici Mirel Rădoi
Mihai Pintilii (37 de ani), antrenorul neoficial de la FCSB, trebuie să parcurgă un curs pentru obținerea carnetului de antrenor, o calificare pe care n-au dobândit-o nici Edi Iordănescu, nici Mirel Rădoi

Articol de , , - Publicat luni, 09 ianuarie 2023 23:19 / Actualizat luni, 09 ianuarie 2023 23:19

Mihai Pintilii (37 de ani), antrenorul neoficial de la FCSB, trebuie să parcurgă un curs pentru obținerea carnetului de antrenor, o calificare pe care n-au dobândit-o nici Edi Iordănescu, nici Mirel Rădoi, tehnicienii aflați cel mai recent pe banca naționalei.

Disputa dintre Școala Federală de Antrenori și FCSB scoate la iveală date despre încurcături și despre un sistem inegal pentru obținerea licențelor. Lui Pintilii nu-i este permis să conducă în mod oficial echipa fiindcă el nu posedă vreo calificare pentru meseria aceasta.

Strizu, Pintilii, FRF și tembela Lege a Sportului
editorial
Strizu, Pintilii, FRF și tembela Lege a Sportului

Pe Mihai Pintilii l-au oprit din drum

După retragerea din cariera de jucător, el a fost păstrat în club ca antrenor secund, însă în mod oficial figura ca delegat al echipei. 

Fostul internațional s-a înscris imediat la cursuri pentru licența B în federația de la Chișinău. Apoi a aflat, într-o discuție cu Lucian Burchel, directorul SFA, că el urma să obțină de pomană în Moldova licențele B, A, Pro. 

„Cu licența Pro luată la Chișinău ai dreptul să antrenezi în Moldova. În România, nu!", a fost mesajul pe care l-a primit fecesebistul.

Inepții în cazul Pintilii » Nici selecționerii nu au ceea ce i se cere antrenorului FCSB
Mirel Rădoi a fost selecționer fără licența PRO

Așa că Pintilii s-a apucat la București de un alt curs pentru obținerea carnetului de antrenor. Conform legislației din România, abia după ce va fi calificat ca antrenor de fotbal va putea să meargă la FRF și să capete licențele ca să devină secund și apoi "principal".

Alții au putut să scurteze timpul

Legea și regulile din fotbal, așa cum i le-a explicat Burchel lui Pintilii, sunt reale, corecte. Doar că există antrenori care au activat și mai activează la cel mai înalt nivel din fotbalul nostru fără ca ei să fi trecut prin acel curs pe care îl face Mihai acum. 

Conform unor surse din Federație, în situația aceasta se află incusiv Edi Iordănescu și Mirel Rădoi, tehnicienii care au condus cel mai recent echipa națională.

Pentru că nu avea diploma de bacalaureat, Rădoi a început și el licențierea tot în Moldova. A obținut acolo licența C, echivalentă cu un carnet de antrenor. Pe urmă a fost angajat în FRF și a dobândit aici licențele până la Pro! Lui, calificarea căpătată la Chișinău i-a fost luată în considerare.

Aceleași surse explică și că Edi Iordănescu a luat licențele în Italia, la Coverciano. Și lui i-au fost echivalate la București și nu a mai fost nevoie să parcurgă acel curs la care e înscris Pintilii acum. 

Îi învață să joace fotbal

Toate cursurile până la licența Pro durează minimum cinci ani. Unele sunt ridicole, îi obligă pe foști internaționali să exemplifice niște execuții care le ies ușor până și juniorilor. Un jucător activ se poate înscrie la cursul pentru carnetul de antrenor. La cursurile pentru licențe, el poate participa însă numai după ce își încheie cariera de fotbalist.

Carnetul poate fi obținut într-o facultate care are specializarea Sport ori în Centrul Național de Formare Profesională a Antrenorilor. La CNFPA, cursul durează un an și jumătate. 

Pintilii mai are un an până când va obține calificarea ca antrenor. O parte din curs e ridicolă, le impune lui Mihai și altor foști internaționali să exerseze lovirea mingii cu capul, pase simple. Programa e standard și ea nu ține cont de istoricul acestor fotbaliști care au adunat trofee câștigate, meciuri în Champions League, în națională.

Licențierea din Federație conține și ea părți care sună ca niște glume. Gică Popescu se înscrisese la cursuri, deși nu profesa, doar voia să se specializeze și să obțină licențele.

A renunțat atunci când a fost chemat pentru primul examen. "Îmi cereau să trimit mingea de la 35 de metri și ea să cadă direct în poartă. Nu am cum să fiu testat la așa ceva! Ei ne antrenează ca să ne facă fotbaliști sau ne formează ca antrenori?", s-a mirat Popescu. Practic, angajații din Școala de Antrenori îi testau tehnica unui fost căpitan al Barcelonei!!! 

Îi pârăște și cere sancțiuni

Burchel, șeful Școlii de Antrenori, a anunțat că va solicita Federației din Moldova să transmită dacă vreunul dintre membrii staff-ului de la FCSB are carnet de antrenor obținut la Chișinău. Pintilii, Lucian Filip, Ovidiu Petre și Alin Stoica alcătuiesc conducerea tehnică.

„Dacă vreunul s-a calificat în Moldova, el trebuie să solicite aici, în România, să-i fie echivalată calificarea, altfel nu are voie să lucreze", a completat Burchel. El a amenințat-o pe FCSB cu sancțiuni pentru că roș-albaștrii au mers în cantonamentul din Antalya fără un antrenor cu licența Pro, l-au lăsat acasă pe Leo Strizu, "principalul" angajat numai ca să bifeze licența. 

Burchel poate doar să sesizeze Comisia de Disciplină din FRF, nu poate să pedepsească el vreun club. Regulamentul le impune echipelor să aibă angajați tehnicieni licențiați Pro, iar Burchel consideră că prin comportamentul acesta FCSB arată clar că antrenamentele le conduce o persoană necalificată. 

„Nu durează șapte ani, ci 3 ani și jumătate!”

Au existat foști fotbaliști care au acuzat faptul că durata cursurilor până la licența Pro e una exagerat de lungă, până la șapte ani. Lucian Burchel explică de ce un fost jucător poate ajunge să antreneze în prima ligă în trei ani și jumătate de la retragere, cu condiția să respecte pașii. 

„Un fotbalist poate obține calificarea ca antrenor înainte să se retragă din activitate. Dacă a avut un contract de profesionist de-a lungul a minimum șapte ani, după retragere beneficiază de dreptul de a se înscrie la un curs pentru licențele B plus A, fără să mai treacă prin licența C. Cursul durează un an. Apoi are nevoie să antreneze încă un an, după care se poate înscrie la cursul pentru Pro. Și într-un an și jumătate are licența maximă! 

Nu durează nici cinci ani, nici șapte ani. Am mai auzit și eu declarații la TV despre cât de mult durează să obții licențele, însă e fals. Foștii fotbaliști se întâlnesc între ei, își spun unii altora că e greu, că durează enorm și apoi se rostogolește impresia aceasta, că stai șapte ani până iei licența Pro”, a explicat Burchel. 

Antrenori de portari, delegați

Pintilii a luat plăcuța cu numerele și a anunțat schimbările în timpul unui meci, ca să demonstreze că el chiar este delegatul echipei, nu antrenor principal. În sezoanele recente, regula care impune licența Pro ca să antrenezi în prima ligă a fost "păcălită" în toate felurile posibile. 

Prepeliță era și el delegat când o conducea pe FC Argeș, la fel era Mihai Iosif la Rapid. Marius Croitoru a calificat-o pe FC Botoșani de două ori în play-off fără să aibă măcar o calificare necesară unui secund, el figura în acte ca antrenor al portarilor. Ilie Poenaru n-a fost, teoretic, niciodată antrenor principal, deși el are deja în CV două promovări și o calificare în play-off. În acte era de fiecare dată secund și-l folosea pe Marin Dună ca acoperire. 

„Necalificații" au avut de multe ori rezultate bune, ceea ce i-a încurajat pe conducătorii cluburilor să ignore în continuare Școala de Antrenori și licența Pro. Croitoru, Poenaru și Prepeliță au primit de curând sancțiuni, au fost suspendați câte patru etape ca urmare a sesizărilor pe care le făcuse Burchel. 

VIDEO. FCSB, fără Leo Strizu în Antalya! Imagini video de la antrenamentul vicecampioanei Românie

Citește și alte știri din fotbalul românesc:

VIDEO FCSB a pus în aplicare strategia lui Olăroiu » Ce s-a întâmplat la antrenamentul din Antalya: „Vreau ca toată lumea să afle”

Gică Popescu a dezvăluit adevărata problemă a fiului Nicolas: „Am fost cu el și la Barcelona!”

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Marius Șumudică, atac către rivalele din Superliga: „Noi nu folosim injecții, știu că există echipe care apelează la alte metode de recuperare”
Superliga
Marius Șumudică, atac către rivalele din Superliga: „Noi nu folosim injecții, știu că există echipe care apelează la alte metode de recuperare”
Soția titularului incontestabil de la Rapid a făcut senzație în tribune la Rapid - Hermannstadt! Cu cercel în nas și haină de blană, a atras toate privirile
Superliga
Soția titularului incontestabil de la Rapid a făcut senzație în tribune la Rapid - Hermannstadt! Cu cercel în nas și haină de blană, a atras toate privirile
Cutremur în Superliga! Fotbalistul liderului U Cluj, prins DOPAT cu o substanță interzisă » A cerut de urgență rezilierea contractului
Superliga
Cutremur în Superliga! Fotbalistul liderului U Cluj, prins DOPAT cu o substanță interzisă » A cerut de urgență rezilierea contractului

Se poate bate mingea pe Lună? » Interviu cu astronomul Adrian Șonka: „Cineva a dus o crosă de golf în spațiu și a lovit mingea. Nu a mai văzut-o niciodată”

Bucureștiul, împânzit cu mesajele „Ion Țiriac, candidat la președinția României” » Ce se ascunde, în realitate, în spatele demersului


Comentarii (35)
NIK..NIK
NIK..NIK  •  05 Martie 2023, 19:03

Tot respectul pentru Gica Hagi...cariera, academia de fotbal si dragostea de meserie, la fel si pentru Dan Petrescu. numai ca, acum il critica pe Pintilii, dar Hagi a antrenat nationala fara hartia aia de la Burchel. Dan Petrescu a facut performanta la Urziceni si la Krasnodar, tot asa, iar acum ii bate Pintilii pe unde-i prinde. Meseria de antrenor sta in ceea ce ti-ai insusit ca jucator, odata, iar apoi in metodica adica sa stii sa-i inveti pe jucatori. Apoi calitatea lotului, bugetul eccipei si altele. Daca ii bate Pintilii fara licenta inseamna ca au luat licenta pe *** lui Burchel inapoi....Eu,la meseria mea, daca ma duc la angajator cu diploma, o arunca la gunoi, dar daca imi dovedesc competentele prin proba, ma agajeaza si o rezolvam pe urma cu calificarile...sunt programe de dezvoltare competente, training-uri, si astfel de proceduri, important e sa vrei, sa stii, sa poti si sa faci. cat despre pretentiile lui Burchel, ce pretentii sa ai de la un fotbalist de mijloc, care a avut privilegiul sa joace cu jucatori de exceptie ca Hagi, coras sau Gino Iorgulescu. Are o sacosa de hartii si cam atat..

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Jumygool
Jumygool  •  11 Ianuarie 2023, 02:28

Antrenori in liga 1, despre care poti spune cu adevarat ca sunt A1 sunt Hagi si Dan Petrescu . Restu sunt primitori-distribuitori de biletele si telefoane venite de la patroni. Degeaba incearca scoala de antrenori sa ceara ceva normal si legal noi tot un Românism facem. Ne mai intrebam de ce nu avem performanța la echipele de club si nationala? P.S. Gigi Becali este antrenor de cativa ani fara acte

John_Doe
John_Doe  •  10 Ianuarie 2023, 22:31

Șeful școlii de antrenori a FRF nu a antrenat nicio echipă adevărată! Ce-i poate invata pe cursanți?

Vezi toate comentariile (35)
Comentează