Articol de Remus Răureanu, Aurelian Botezatu - Publicat marti, 24 octombrie 2023 19:06 / Actualizat marti, 24 octombrie 2023 20:01
Se poate folosi CSA Steaua de decizia de luni a instanței ca să solicite despăgubiri din partea lui Becali? Da, dar șansele să încaseze 36 de milioane de euro, atât cât a cerut Armata, sunt infime.
Curtea de Apel a hotărât marți că Steaua București a dispărut în 1998. Aceasta e concluzia verdictului pe care l-a pronunțat instanța.
Care sunt perioadele pe care și le împart echipele care au pretins că ar continua tradiția roș-albaștrilor?
1947-1998 | CSA Steaua |
1998-2003 | Asociația lui Viorel Păunescu |
2003-prezent | FCSB |
Instanța a constatat, așadar, că Becali a folosit numele Steaua București între 2003 și 2014 fără să fi avut dreptul.
Ce se va întâmpla mai departe în conflictul CSA Steaua - FCSB
FCSB va contesta hotărârea aceasta în ultima instanță, Înalta Curte de Casație și Justiție. Chiar dacă vor pierde și acolo, surse din apărarea lui Becali susțin că formația aflată acum în prima ligă nu riscă să dispară din cauza achitării unor despăgubiri ca urmare a acestor procese.
Există deja un litigiu în care CSA Steaua cere 36 de milioane de euro imputându-i lui Gigi că a utilizat timp de un deceniu în mod abuziv numele Steaua.
"Procesul acela a fost suspendat. Chiar dacă va fi reluat, nu se poate ajunge la o asemenea sumă pe care o pretinde CSA", spun aceleași surse.
Există precedentul Craiova! Ce a decis instanța
Care compară cu un caz similar petrecut în Craiova: "Clubul Sportiv i-a cerut lui Mititelu cinci milioane de euro acuzându-l că folosise fără drept numele Universitatea timp de cinci ani. Instanța i-a dat dreptate Clubului Sportiv, dar i-a oferit o despăgubire de șapte mii de euro sau pe acolo".
Sigur, Steaua București e o marcă mai puternică decât este Universitatea Craiova și perioada pentru care fusese acuzat Mititelu era de trei ani, nu de zece ani, însă șansele ca suma calculată în cazul Armată-Becali să fie de zeci de milioane de euro sunt foarte mici.
Mihai Maxim, avocatul Clubului Sportiv Universitatea Craiova, a explicat pentru Gazeta Sporturilor cum a decurs în instanță duelul cu familia Mititelu pentru folosința mărcii „Universitatea Craiova”.
„În 2014, familia Mititelu a dat în judecată Clubul Sportiv Universitatea Craiova pentru folosința neautorizată a mărcii «Universitatea Craiova». Clubul Sportiv deținea marca «Universitatea Craiova», iar domnul Mititelu a cerut anularea ei, pe motiv că dumnealui deține această marcă. În același dosar, Clubul Sportiv Universitatea Craiova a contraatacat formulând o cerere reconvențională împotriva fostului club al familiei Mititelu, cel retrogradat în 2011 și apoi dezafiliat, aflat în faliment din 2013.
Clubul Sportiv a susținut că el a înregistrat la OSIM, cu rea credință, marca «Universitatea Craiova», cea cu leul. Instanța a stabilit în final că familia Mititelu a înregistrat marca Universitatea Craiova, având ca simbol leul, cu rea credință, pentru a induce publicul în eroare cu privire la identitatea și cine este continuatoarea marii echipe de fotbal Universitatea Craiova.
Ulterior deciziei tribunalului, familia Mititelu a continuat să folosească o marcă similară, situație în care Clubul Sportiv a introdus actiune pentru plata de daune interese, iar instanța a stabilit plata unor daune pentru folosirea neautorizată a mărcii. Suma este de 32.000 - 33.000 lei și e aferentă perioadei 2016 - 2019. Reprezintă, practic, 3% din încasările clubului domnului Mititelu în acel interval de timp”.
A dispărut de tot Steaua?
Sursele care au comentat decizia Curții de Apel au remarcat formularea din document:
"Încă nu a fost redactată motivarea, însă decizia se referă la "fosta echipă de fotbal profesionist Steaua București", deci ea nu mai există astăzi, chiar dacă CSA a reînființat fotbalul ca o secție din cadrul clubului.
Instanța a mai stabilit și că CSA Steaua nu a avut calitatea procesuală activă pentru a pretinde palmaresul din perioada 1998-2003, ceea ce arată, încă o dată, că Steaua București nu mai există astăzi, e o fostă echipă care n-a putut cere palmaresul din perioada respectivă deoarece instanța a stabilit că ea a dispărut în 1998".
Citește și alte articole:
Triunghi amoros la FCSB: „Ngezana i-a furat iubita româncă. Ei îi plac ăștia mai puternici”