Articol de Marius Mărgărit - Publicat luni, 11 martie 2024 17:15 / Actualizat luni, 11 martie 2024 18:42
În pozițía de principală contracandidată a FCSB la titlu, nu doar după numărul de puncte, dar mai ales după victoria categorică cu 4-0 împotriva rivalilor roș-albaștri, în ultima rundă a sezonului regulat, Rapid ar putea juca primul meci de acasă din play-off fără galerie sau cu porțile închise.
Hațegan și observatorul de meci au scris în rapoarte, procedura disciplinară se deschide automat
Pentru că atât arbitrul partidei, Ovidiu Hațegan, cât și observatorul de meci, Eduard Alexandru, au menționat în rapoarte că cele două galerii au folosit materiale pirotehnice. Nu s-au referit la folosirea acestora la începutul meciului, ci după minutul 50.
În prima parte a jocului nu au fost probleme, fiindcă Aioani și Târnovanu erau în porțile din fața propriilor fani. Dar în repriza a doua, după minutul 50, au fost aruncate spre ei diverse materiale, dinspre suporterii adverși.
Iar galeria Rapidului este recidivistă, clubul ajungând deja la amenda maximă în acest sezon, 60.000 de lei, pentru folosirea de materiale pirotehnice la un meci. Și de acum poate fi pedepsit, gradual, cu partide fără spectatori în Giulești.
"Deja procedura disciplinară s-a demarat la FRF, fiindcă arbitrul și observatorul au scris despre asta în rapoarte. Și chiar dacă nu a fost nevoie să se întrerupă meciul, probabil că vor disputa cel puțin o partidă de acasă cu porțile închise. Pentru că incidentele au avut loc într-o întâlnire considerată acasă pentrui Rapid, chiar dacă s-a jucat pe Arena Națională", susțin surse din lumea fotbalului.
Rapid joacă primul joc din play-off acasă, cu Farul, iar apoi, după pauza pentru meciurile naționalei, îi va întâlni pe propriul stadion pe cei de la CFR Cluj.
La meciul cu Oțelul, rapidiștii au atins amenda maximă, 60.000 de lei
În etapa a 24-a, pe 3 februarie, Rapid a învins cu 2-1 Oțelul Galați în Giulești. Atunci, în minutul 11, galeria gazdelor a declanșat un show pirotehnic, aruncând materialele pe gazon.
Meciul a fost întrerupt câteva minute, în timp ce de la stația stadionului s-au făcut 4 apeluri către suporteri să se oprească. Iar în urma acestor evenimnete, FRF a amendat clubul vișiniilor, care era recidivist, cu amenda maximă de 60.000 de lei.
Iar după acest prag, sancțiunile prevăzute în Regulamentul Disciplinar prevăd disputarea meciurilor fără spectatori pentru clubul respectiv. De la jocul cu Oțelul, galeria Rapidului s-a abținut să mai folosească materiale pirotehnice, indiferent că meciurile favoriților au fost acasă sau în deplasare.
Rapid a mai avut porțile închise în sezonul 2021/2022, tot pentru folosirea de materiale pirotehnice. Atunci, pentru a plăti mai puțin pe închirierea arenei, a preferat să joace partidele cu Sepsi și cu Dinamo la Mioveni.
Ce prevede Regulamentul Disciplinar al FRF
Articolul 82. Responsabilitatea pentru comportarea spectatorilor
"Clubul gazdă răspunde pentru comportarea neregulamentară a spectatorilor şi, în funcţie de situaţie, poate fi sancţionat gradual cu penalitate sportivă și interzicerea organizării de jocuri pe propriul stadion sau măsura programării jocurilor fără spectatori de la 1 la 10 jocuri. În funcție de circumstanțe măsura programării jocurilor fără spectatori se poate aplica parțial prin interzicerea ocupării unui anumit sector de tribună de la 1 la 10 jocuri".
Comportamentul neregulamentar cuprinde:
3c. "Aprinderea ori aruncarea cu obiectele prevăzute la alin. 3, lit. a), spre alţi spectatori sau spre/în terenul de joc
2 d. "Aruncarea cu obiectele prevăzute la art. 82, alin. 3, lit. a), spre alți spectatori sau spre/în terenul de joc se sancţionează cu penalitate sportivă de la 10.000 la 60.000 de lei. În cazul săvârșirii unei noi abateri de același tip, clubul se sancționează cu o penalitate majorată cu ½ față de sancțiunea aplicată anterior, până la atingerea pragului de 60.000 lei. Ulterior, la fiecare nouă abatere de acest tip, clubul va fi sancționat gradual cu măsura programării jocurilor fără spectatori, cumulat cu penalitatea maximă de 60.000 lei