Articol de Andrei Crăiţoiu - Publicat miercuri, 08 ianuarie 2020 14:45
Foști mari fotbaliști, precum Helmuth Duckadam, Miodrag Belodedici, Sorin Cârțu, Ionel Dănciulescu, au ales în prezent să accepte funcții invizibile, care nu implică decizii executive, la cluburi din Liga 1, dar și la FRF.
„M-a luat prin surprindere decizia lui Pițurcă de a pleca”, a declarat Sorin Cârțu, cel care în acte e președintele clubului CSU Craiova.
„Eu n-am fost implicat în transferul lui Nistor, nici nu știam că va fi cedat la Craiova”, a spus zilele trecute Florin Prunea, manager general la Dinamo.
Sunt două dintre pozițiile unor foști mari fotbaliști, care se află, teoretic, în structura de conducere a cluburilor, la cel mai înalt nivel, dar care, de fapt, nu doar că nu decid nimic, dar sunt puși foarte des în situația extrem de incomodă să afle din presă hotărârile importante luate de echipa la care activează.
Duckadam comentează, nu decide
Cârțu și Prunea nu sunt singurele exemple. La Dinamo mai există un astfel de caz. Fost mare atacant, Ionel Dănciulescu e, conform actelor, în organigrama lui Dinamo, dar el nu ia parte și nu decide absolut nimic în viața echipei: numire de antrenor, vânzări sau achiziții de fotbaliști.
Și FCSB propune o asemenea situație. Helmuth Duckadam a fost un nume uriaș ca portar. A atins un nivel uluitor în 1986, când a apărat 4 lovituri de la 11 metri în finala Champions League, dar astăzi a acceptat o funcție decorativă în clubul lui Becali.
Intervențiile sale în emisiuni TV sau la diverse interviuri par venite din partea unui om din exteriorul FCSB-ului, o glorie care își dă cu părerea, nu un om căruia să i se solicite sfatul sau să aibă putere de semnătură.
Craioveanu, primul care s-a săturat să fie degeaba în club
La Craiova, nu doar Cârțu e decorativ. Gică Craioveanu a scris istorie pentru Universitatea Craiova, a fost un fotbalist important în Spania, dar prezența lui în club a însemnat doar imagine și încercarea patronului Mihai Rotaru de a crea și mai mult senzația că actuala echipă e cea care să continue tradiția clubului la care Craioveanu a făcut performanță.
Fostul mare atacant a și renunțat zilele trecute la colaborarea cu CSU și e primul nume mare care spune cu subiect și predicat că nu făcea practic nimic: „Vreau să mă retrag pentru că am impresia că nu sunt pus în valoarea așa cum trebuie. Nu vreau să fiu obositor. Nu am ce să mai vorbesc cu Rotaru”
ȘI LA FRF E LA FEL
1. Belodedici, umilit în Muntenegru
Unul dintre cei mai mari fotbaliști pe care i-a avut vreodată România e Miodrag Belodedici, dublu câștigător de Champions League. În prezent el activează la FRF, dar, de fapt, nu are un rol important. E președintele Comisiei pentru Fair-Play și membru în Comisia Tehnică.
Belo a fost în centrul unei imens scandal în urmă cu 2 ani, când FRF a procedat și cu el cum a făcut-o cu Hagi la tragerea la sorți din finalul anului trecut. România evolua în Muntenegru, iar FRF nu l-a inclus în delegația oficială pe Belodedici.
La dineu, fostul său coechipier de la Steaua Roșie Belgrad, marele Dejan Savicevic, i-a întrebat pe cei din FRF unde este Miodrag, iar aceștia l-au șocat spunându-i că nu este pe lista invitaților.
2. Vlădoiu, de umplutură
Un alt fost fotbalist cu CV care a acceptat o postură fără nicio putere decizională e Jean Vlădoiu. A fost printre primii care au acceptat propunerea actualei administrații a lui Răzvan Burleanu, însă rolul său e unul pur decorativ. În organigramă, fostul atacant apare ca vicepreședinte al Comisiei Fair-Play și membru al Comisiei Tehnice. Practic, Vlădoiu nu are nicio putere decizională!
Ce au însemnat ca fotbaliști și cine conduce la clubul la care activează
FCSB:
Helmuth Duckadam, 60 de ani - președinte de imagine
- a câștigat Cupa Campionilor cu Steaua în 1986
- a intrat în cartea de istorie a fotbalului pentru performanța de a apăra 4 penalty-uri
- are 4 trofee câștigate cu Steaua, dintre care două sunt titluri de campion
- a fost desemnat în 1986 cel mai bun fotbalist român al anului
Cine conduce:
- Gigi Becali, patron
- Valeriu Argăseală, fost arbitru asistent, care are și drept de semnătură
CSU Craiova:
Sorin Cârțu, 64 de ani - președinte
- jucător emblematic al Craiovei Maxima, a evoluat în Bănie peste un deceniu
- a câștigat titlul cu U Craiova și ca jucător, și ca antrenor
- are 6 trofee ca jucător și alte două ca tehnician, toate cu Știința
Gheorghe Craioveanu, 51 de ani - fost director de imagine
- a jucat 4 ani la U Craiova
- a fost golgeter al Ligii 1 în tricoul Universității Craiova
- a jucat mai bine de un deceniu în Spania
- la Sociedad și Villarreal a bifat peste 200 de meciuri, în care a marcat peste 50 de goluri
Cine conduce:
- Mihai Rotaru, patron
- Dana Steliana Profir, manager executiv, e juristă
Dinamo:
Florin Prunea, 51 de ani - manager general
- a jucat aproape un deceniu la Dinamo
- a câștigat un titlu cu Dinamo și două Cupe ale României
- a jucat 11 ani în echipa națională, unde a bifat 40 de selecții
- a participat inclusiv la CM 1994, unde România a terminat pe locul 5
- are 4 turnee finale de CM și CE la care a jucat
Ionel Dănciulescu, 43 de ani - director sportiv
- a jucat peste un deceniu la Dinamo
- a fost jucător important și la Steaua
- a câștigat 9 trofee cu Dinamo și alte 4 cu Steaua
- a câștigat de două ori titlul de golgeter în Liga 1
- a jucat 515 meciuri în Liga 1, e numărul 1 all-time
- a marcat 214 goluri în Liga 1, e numărul 2 all-time
- a marcat 41 de goluri în Cupa României, e numărul 1 all-time
Cine conduce:
- # Ionuț Negoiță, patron
- # Bogdan Bălănescu, director general
FRF
Miodrag Belodedici, 55 de ani - președinte Comisia Fair-Play
- are 12 trofee câștigate cu Steaua
- a cucerit 6 trofee cu Steaua Roșie Belgrad
- a câștigat Cupa Campionilor și cu Steaua, dar și cu Steaua Roșie, devenind primul fotbalist care ia două CCE cu două echipe
- în 1991 a fost plasat pe locul 8 în topul Balonului de Aur
- are 55 de selecții în echipa națională, cu care a participat la CM din 1994, unde România s-a clasat pe locul 5
Ion Vlădoiu, 51 de ani - vicepreședinte Comisia Fair-Play
- a jucat la toți granzii României: Steaua, Dinamo, Rapid, U Craiova
- a câștigat 7 trofee, dintre care 3 titluri de campion
- are 28 de selecții în echipa națională, cu care a participat la două turnee finale
- a fost golgeter în Liga 1 în 1996
- are peste 300 de meciuri și peste 100 de goluri în Liga 1
Cine conduce
- Răzvan Burleanu, președinte, e absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative
- Radu Vișan, secretar general, e fost consilier prezidențial
- Gabriel Bodescu, secretar general adjunct, fost deținător al unui trust de presă și patron al unei vulcanizări
"Nu mi s-a cerut sfatul de multe ori. Nu mă întreba nimeni nimic. Ce să fac? Să ocup un post degeaba?" - Gheorghe Craioveanu, fost angajat la CS U Craiova
"La câte decizii importante luate de club în ultima jumătate de an am fost consultat? La niciuna" - Helmuth Duckadam, într-un interviu pentru GSP în urmă cu câțiva ani
"Normal că nu-mi convine situația în care mă aflu, să nu știu că se face un transfer, m-am gândit și la varianta să demisonez, dar nu o voi face" - Florin Prunea
Zanetti e în aceeași situație...
Fostul mare fotbalist argentinian, Javier Zanetti, care a jucat aproape două decenii în tricoul lui Inter Milano, copiază și el modelul celor precum Duckadam, Cârțu, Belodedici ș.a. Zanetti, 46 de ani, a fost cooptat în conducerea grupării italiene, dar, de fapt, el nu participă la deciziile importante care se iau în club.
Și la fel ca și exemplele din Liga 1 și FRF, atunci când e întrebat de presa din Italia despre anumite evenimente care se petrec la Inter, răspunde că nu știe ce se întâmplă!
.. nu și Nedved, și Maldini
În schimb, Serie A propune și două exemple, la nivel înalt, de foști fotbaliști grandioși care au putere mare de decizie la cluburile la care sunt.
Cehul Nedved, fost Balon de Aur, e practic mâna dreaptă a lui Andrea Agnelli, patronul lui Juventus, iar toate deciziile și strategia clubului sunt luate doar după ce și fostul mijlocaș își dă acordul.
La fel se petrec lucrurile și la AC Milan, unde Paolo Maldini conduce clubul, fiind director de strategie și dezvoltare.
Vezi și:
Viorel Moldovan vrea o regulă ce ar înfuria FCSB și Craiova: „De ce în altă parte se poate?!”
Nadia Comăneci s-a întors în sportul românesc » Cu ce club va colabora