Articol de Andrei Crăiţoiu, Sebastian Culea - Publicat duminica, 08 septembrie 2024 15:46 / Actualizat duminica, 08 septembrie 2024 16:28
Noul sezon de Superliga a transformat total stadioanele din fotbalul de la noi. Dacă la nivelul gazoanelor distruse de ciuperci și de căldurile infernale din această vară suntem la pământ, în ceea ce privește tehnologia, campionatul din România face pași importanți.
Gazeta Sporturilor a observat că pe stadioanele de la noi au fost instalate camere exterioare care monitorizează în timp real toți parametrii de top ai fotbaliștilor din campionat.
Aceste camere avansate, complet automatizate, captează acțiunea fără a necesita operare manuală. Acestea sunt montate permanent, oferind echipelor înregistrări video de înaltă calitate din unghiuri optime.
Camera Focus, atentă la orice detaliu
Montate la centrul terenului, în tribună, camerele companiei Hudl filmează la o rezoluție de 1080 pixeli și oferă analiștilor video, dar și staff-urilor tehnice prezente pe bancă cele mai bune imagini din timpul meciului. Totul în urma unui parteneriat cu Liga Profesionistă de Fotbal.
Echipele au locuri dedicate în tribună, unde se conectează la o „cutiuță” specială.
Un punct de acces la rețea pentru a revizui și analiza datele în timp real folosind Hudl Sportscode, totul cu ajutorul unui MacBook.
Apoi, le pot trimite și pe bancă, prin Hudl Replay, antrenorilor, care primesc informațiile de la cei din staff.
În acest moment, fiecare stadion are o singură cameră montată. Analiștii video o numesc cameră Focus.
Pentru moment e singura care înregistrează și oferă date în timp real. În portofoliul companiei Hudl mai există și altfel de aparatură.
Camere ce se pot monta în spatele porților sau în zona de 16 metri. Până acum însă, niciun club nu a apelat la aceste servicii.
Dinamo a dat moda în tehnologie
Toate stadioanele din Superliga sunt echipate cu o cameră Focus, care oferă fiecărei echipe imagini de înaltă calitate a meciurilor tactice.
În plus, cinci echipe folosesc, de asemenea, cele mai avansate instrumente de analiză ale Hudl în prezent, similare cu cele folosite de cluburile de top.
Dar pe măsură ce mai multe echipe adoptă aceste tehnologii în fiecare sezon, compania cu care LPF are contract se așteaptă să crească numărul de cluburi care folosesc instrumente de analiză.
Din informațiile GSP, Dinamo este echipa cu cel mai vechi contract, apoi urmează Universitatea Craiova, FCSB, Rapid, Sepsi și Farul.
Doar că momentan, din cauza unor probleme tehnice, aparatura de la Constanța încă nu este accesibilă.
Mai mult, Dinamo a fost printre primele echipe care au promovat tendințele și tehnologia de ultimă generație. Fostul director sportiv al „câinilor”, Gabriel Glăvan, fiind cel care a insistat pentru astfel de sisteme de monitorizare.
Rapoarte de fitness generate cu tehnologia AI
Camerele care sunt montate pe stadioanele din România nu oferă cluburilor doar înregistrări tactice, dar sunt capabile să genereze și date de urmărire optică.
Vorbim aici de rapoarte de fitness! Nu sunt la fel de precise ca datele GPS oferite de trackerele montate pe sub tricou, dar sunt destul de exacte și aici. Totul datorită tehnologiei AI: camerele calculează accelerația, viteza medie sau maximă a fotbaliștilor.
În prezent, aceste rapoarte sunt exclusiv destinate cluburilor și LPF. Rapoartele sunt folosite pentru a îmbunătăți pregătirea și revizuirea meciurilor.
Trăim într-un secol unde informația circulă foarte repede. Cu ajutorul acestor platforme poți să ai acces la informații într-un timp foarte scurt. Cu toții suntem într-o competiție, dar cu toții avem același scop final. Să creștem împreună fotbalul din România!
George Galamaz, reprezentant CFR Cluj
Acces total și la echipele adverse
Sistemul oferă analiștilor și fiecărui club, în parte, acces la toate înregistrările tactice din întreaga Superligă.
Cluburile pot intra pe o platformă specială de unde pot accesa înregistrările tactice ale adversarilor pentru a face o analiză cât mai profundă și mai documentată.
Accesând și datele de fitness ale adversarilor, ei văd parametri și date exacte care le permit să compare propriile lor date fizice cu cele ale altor echipe. Toate datele sunt preluate printr-un flux direct în Hudl Sportscode.
A fost o plăcere să lucrez cu Superliga. Liga ridică semnificativ nivelul de joc și de antrenament în România prin integrarea infrastructurii și tehnologiei moderne a stadioanelor. Suntem încântați să vedem impactul pozitiv pe care îl va avea acest lucru asupra antrenorilor și a dezvoltării talentelor
Alan Fairbanks, director vânzări Hudl
FRF, parteneriat pentru 12 academii
În acest moment, 12 din cele mai bune 24 de academii din România primesc date și înregistrări video de la activitățile și meciurile pe care le desfășoară. Totul prin accesarea online a unui software de analiză.
Cele 12 academii care fac parte din proiect sunt: Farul Constanța, Csikszereda, FCSB, Sport Team București, Academia de Fotbal Viitorul Cluj, Universitatea Cluj, Universitatea Craiova, Steaua, CFR Cluj, FC Argeș, UTA Arad și Rapid.
FRF a pus la dispoziția cluburilor acces gratuit pe platformele de scouting Wyscout și Hudl, sesiuni de instruire și o cameră video pentru a filma meciurile din Liga de Tineret și Liga Elitelor U17.
Rapoartele de analiză video și statistică vor fi înregistrate în platformă și vor fi disponibile pentru toate academiile aflate în acest program.
Când toată lumea vorbește aceeași limbă este foarte ușor să construiești. Cu aceste sisteme se creează o conexiune stabilă între academii și loturile naționale. Putem oferi statistici, date relevante despre jucători și într-un timp foarte scurt!
Vasile Maftei, reprezentant Rapid
Transfer pe axa FCSB - MLS? » Informații de ultim moment obținute de GSP.ro