Articol de Aurelian Botezatu - Publicat miercuri, 05 octombrie 2022 11:48 / Actualizat miercuri, 05 octombrie 2022 13:26
Pauza rezervată echipei naționale pare să le fi prins celor de FCSB și Chindia, în tentativa de a prinde un trend ascendent. În schimb, pe Rapid, Universitatea Craiova și Hermannstadt le-a scos din „priză”.
Între 19 și 30 septembrie, SuperLiga a luat vacanță, pentru a face loc ultimei etape din Liga Națiunilor. O pauză destul de lungă, care, așa cum a arătat și runda din weekendul trecut, pentru unii a venit la țanc pentru a întrerupe o criză, pe alții i-a scos de pe trendul pozitiv.
1. S-a oprit „robinetul” la CSU Craiova, Rapid și Hermannstadt
Un exemplu care se înscrie foarte bine în aceste tipare e chiar Chindia - Rapid (2-1), care luni seară a încheiat prima etapă de după meciurile naționalei cu Finlanda (1-1) și cu Bosnia (4-1).
Târgoviștenilor, care nu simțiseră gustul victoriei în acest sezon, pauza le-a priit teribil. Au schimbat și antrenorul, Toni Petrea în locul lui Adrian Mihalcea, și macazul, după trei remize și șapte eșecuri.
Pe Rapid, care venea după 5 victorii în precedentele 6 runde, vacanța a scos-o „din priză”:
„E total vina noastră. Am intrat relaxați, am crezut că vom câștiga ușor. Când joci de maniera în care am jucat noi... Suntem singurii vinovați”, avea să comenteze căpitanul Cristi Săpunaru, la final.
Adi Mutu a făcut două schimbări în minutul 36, pentru ca apoi să recunoască: „Aș fi făcut chiar mai multe în prima repriză. A fost lipsă de atitudine!”
Ca Rapidul au mai pățit-o Universitatea Craiova și FC Hermannstadt. Bănia părea s-o fi apucat pe un drum bun, 2-1 în derby-ul cu FCSB, când a venit pauza competițională.
La reluarea campionatului, vineri, surpriză neplăcută: doar 1-1 cu FC Voluntari, pe „Oblemenco”, urmarea unei evoluții modeste. Nici urmă de ambiția și determinarea din duelul cu trupa lui Gigi Becali.
2. Pe lângă Chindia, a „renăscut” și FCSB
Becali, în schimb, a decretat imediat că Europa nu-l mai interesează și că toată concentrarea trebuie să se mute pe Liga 1, unde există riscul ca echipa să rateze play-off-ul.
Dică s-a conformat, iar duminică a rupt seria de 4 partide fără victorie cu un 3-2 în fața Argeșului. Cu destule emoții, este adevărat, dar spectaculos. Important este că a schimbat tonusul și a detensionat atmosfera.
Hermannstadt? Trupa lui Marius Măldărășanu era singura echipă neînvinsă la întreruperea Ligii 1, în ciuda restanțelor salariale și a multor antrenamente „sărite” drept protest. 10 meciuri la rând fără înfrângere! „Robinetul” s-a oprit însă brusc la reluarea campionatului, chiar pe teren propriu: 1-2 cu Sepsi.
3. Asupra lor n-a avut efect
Există și o a treia categorie. A echipelor pe care punerea campionatului „on hold” nu le-a afectat parcursul în niciun fel. Deși a arătat jalnic, CFR-ul „s-a scos” în cele din urmă cu un gol marcat în ultimele secunde ale confruntării cu Petrolul (1-0). Iar liderul, Farul, a bifat a 3-a victorie consecutivă, 2-0 cu UTA, deși a jucat în „zece” din minutul 52.
La celălalt pol se află Botoșaniul. Moldovenii n-au reușit să se „scuture” de criza prin care trec. După 3 eșecuri consecutive, ultimul fiind acel 0-7 încasat la Sfântu Gheorghe, ei au scos doar o remiză chinuită cu promovata U Cluj (1-1). Poate părea un pas înainte, însă frica și sărăcia din jocul lor spune altceva.