Articol de Eduard Apostol, Raed Krishan (video) - Publicat miercuri, 05 octombrie 2022 08:14 / Actualizat miercuri, 05 octombrie 2022 12:45
Ex-dinamovistul Mario Nicolae (37 de ani), acum director sportiv la Vejle BK, liderul diviziei secunde daneze, este de un an în societatea și fotbalul scandinav, adaptându-se zilnic la rigorile și educația nordică. Printre altele, a vorbit într-un interviu acordat trimișilor GSP în Danemarca despre meciul dintre Silkeborg și FCSB de joi.
- Reporterul GSP Eduard Apostol și fotoreporterul Raed Krishan sunt în Danemarca și transmit informații de ultimă oră despre meciul dintre Silkeborg și FCSB;
- Silkeborg - FCSB este programat joi, 6 octombrie, de la ora 19:45. Partida va fi liveTEXT pe GSP.ro și televizată de Pro Arena.
Mario Nicolae este director sportiv la Vejle BK, liderul ligii secunde daneze. De aproape un an. În Danemarca, ai cărei cetățeni sunt considerați printre cei mai fericiți de pe pământ, în țara care a inventat și ridicat la nivel de artă conceptul „hygge”.
Recunoscut pe întreg mapamondul ca acea „stare de bine”, confortul exterior și interior al unei vieți armonioase, în pace cu ceilalți și cu propria persoană. Adică opusul stresului și agitației continue din spațiul carpato-danubiano-pontic.
Mario Nicolae, adus de acționarul moldovean la Vejle
Acolo unde chiar și milionarii se îmbracă în haine casual smart, dezavuând ideea de opulență, unde pe drumurile cu limitare de viteză se merge cu 60 km/h, cât scrie pe indicator, nu 63, nu 70, nu 90, acolo unde casele satelor și orașelor parcă sunt desenate de același arhitect, școlit la școala Lego, patria pieselor multicolore pentru copii fiind la nici jumătate de oră de Vejle, ex-dinamovistul Mario Nicolae are misiunea de a readuce în Superligă un club cu 131 de ani de existență.
După ce a lucrat la cluburi istorice din România, FC Argeș, Petrolul, U Cluj sau Dinamo, fiind cu Cosmin Contra și în China, actualul oficial de la Vejle a fost adus la clubul din Iutlanda - ținutul danez cu cei mai mulți români din țara nordică - de acționarul majoritar al grupării, moldoveanul Andrew Zolotko.
La clubul care l-a dat lumii fotbalului pe marele Allan Simonsen, atacant de 1,65 metri înălțime, Balon de Aur în 1977. „Vine aproape etapă de etapă la meci, e un superom”, a mărturisit Mario despre legenda ajunsă la 69 de ani.
Mario Nicolae, despre viața în Vejle: „Un duș fierbinte costă 5 euro, enorm zic ei”
Vejle, probabil un nume drag „viteziștilor” întrucât de la victoria cu danezii a început uriașul succes al Stelei '86, este reprezentanta unui oraș cu oameni cu o stare financiară peste medie. Chiar dacă și aici se resimt inflația și efectele războiului din Ucraina.
„Oamenii importanți ai urbei vorbesc despre faptul că un duș fierbinte a ajuns să coste prea mult, în jur de 5 euro”, a povestit Mario. Iar acolo, în patria lui Andersen, salariile nete pornesc de la 1.500-2.000 de euro. Comparativ, prețurile la mâncare și viața de zi cu zi nu sunt cu mult mai mari decât la noi, doar la imobiliare ne bat detașat.
Un român „șef” la un club danez nu înseamnă că are argați sau este tratat preferențial. Are un birou personal, în inima stadionului, cu dimensiuni și design minimaliste, dar în care are toate cele de trebuință.
Marile afaceri se discută într-una dintre lojele arenei, fiecare fiind personalizată în funcție de proprietar, fiecare având un iz și un stil impresionant. Hygge! Întrucât danezii apreciază extrem confortul psihic și fizic din interiorul locațiilor.
11.060 de locurieste capacitatea arenei, dintre care 7.567 de locuri sunt pe scaune, stadionul fiind dat în folosință în 2008, costurile sale ridicându-se la 10 milioane de euro
Agitație balcanică și un gest tipic nordic
Lui Nicolae i-a rămas, încă, stilul balcanic de a se agita zilnic, de a merge să discute cu antrenorul, cu jucătorul, cu kit managerul, român și el, Vlad Ioniță, ex-Petrolul și ex-Dinamo, cu omul-bun-la-toate ce se ocupă de teren, ieșeanul Ioan Harjău de 8 ani în oraș, care a lucrat și la conceperea gazonului arenei din Sankt Petersburg.
Mario vorbește cu angajații clubului, care au un zâmbet hollywoodiano-nordic și care, când află că ești român, bagă două aprecieri pentru țară.
41 de mii de românitrăiesc în Danemarca, una dintre cele mai mari comunități, alături de cea poloneză
Apoi, trece la un telefon cu președintele FCSB, Valeriu Argăseală, care vrea să afle ultimele detalii legate de Silkeborg, adversara de joi a roș-albastrilor.
Prinde din zbor și o bucată din ședința de pregătire, apoi discută cu jucătorii și ia masa alături de ei la restaurantul stadionului, care, ocazional, mai poate organiza nunți sau evenimente festive private.
Își duce singur farfuria la spălat în bucătăria din spate, stilul nordic atât de rar folosit în societatea românească. Așa fac toți acolo, indiferent de rang.
11 trofee interneare Vejle BK în palmaresul intern: 5 campionate și 6 Cupe ale Danemarcei
2 ex-dinamoviștievoluează la Vejle: fundașul Raul Albentosa, spaniolul fiind căpitanul echipei acum, și mijlocașul Azer Busuladzic, ce a câștigat Cupa Ligii cu „câinii”
Slavă Bunului Dumnezeu că m-a adus într-un campionat destul de puternic, sunt respectat și îndrăgit de niște oameni cum n-o să fiu niciodată în România! Și-am adus și doi românași de-ai noștri, la rândul lor respectați. Avem gazon Top 3 în Danemarca, făcut și îngrijit de un ieșean.
- Mario Nicolae, director sportiv Vejle BK
Patron moldovean
Pe 28 iunie 2016, Vejle Boldklub a început o nouă eră când fostul agent de jucători, moldoveanul Andrew Zolotko, acum om de afaceri, a preluat pachetul majoritar de acțiuni, în timp ce Klaus Eskildsen este acționarul minoritar. Cu Zolotko în fruntea lui Vejle, clubul a promovat în prima ligă daneză în 2020, retrogradând vara trecută.
Suporterii sunt nemulțumiți de faptul că nu se mai cresc jucători danezi, cei vechi jinduind după anii lui Allan Simonsen sau Thomas Gravesen, fiind aduși foarte mulți străini.
Sunt 16 naționalități în vestiarul lui Vejle, jucătorii fiind antrenați de croatul Ivan Prelec (35 de ani). „Suntem un club internațional”, susține patronul moldovean al lui Vejle.
Gâlcă, trei ani la Vejle
Un nume cu impact mare printre suporterii lui Vejle este cel al lui Costel Gâlcă, fostul component al Generației de Aur, care a fost trei sezoane antrenor la clubul danez. Tehnicianul ajuns la 50 de ani a preluat echipa în martie 2019 și a pregătit-o până în vara 2021, după ce a reușit să-i asigure prezența în prima ligă daneză pentru încă un sezon.
Omul care a adus ultimul titlu pentru FCSB în 2015, Gâlcă a preluat-o pe Vejle în martie 2019, când echipa se afla într-o situație complicată, din cauza căreia, la finalul sezonului, a și retrogradat.
Antrenorul român a rămas pe banca tehnică și în divizia secundă, a reușit promovarea imediată și a menținut pe Vejle în prima divizie fără mari emoții, în ediția 2020/2021.
Doi ex-dinamoviști luptă pentru promovare
Doi foști dinamoviști, apreciați de către suflarea „câinilor roșii”, se numără acum printre jucătorii care țintesc readucerea lui Vejle în prima divizie. Spaniolul Raul Albentosa, 34 de ani, este chiar căpitanul echipei, sosind la danezi după despărțirea de români, adus de Mario Nicolae.
Mai este și bosniacul Azer Busuladzic, mijlocaș central de 30 de ani, care a câștigat Cupa Ligii cu Dinamo în 2017. Azer are și cetățenie daneză, a adunat 43 de meciuri și 3 assist-uri la „câini”. Albentosa a contribuit la evitarea retrogradării de către Dinamo în 2021, a strâns 12 meciuri și un gol în alb-roșu.
Mai multe știri despre FCSB:
Ce o așteaptă pe FCSB în duelul cu Silkeborg: „Doamne, e bine dacă ieși întreg!”