Articol de Dragoș Suciu - Publicat miercuri, 18 decembrie 2024 21:32 / Actualizat miercuri, 18 decembrie 2024 21:46
Un spot publicitar destul de cunoscut făcea o diferență clară între cei care sunt fanii campionatului și cei care sunt fanii Cupei. Dacă în termeni de spectatori și telespectatori mi-e greu să cred că există o diferențiere între categorii, e din ce în ce mai clar că echipele de top din campionat nu prea mai au vreo simpatie specială pentru Cupă.
Schimbată din temelii și adusă sub o nouă înfățișare cu un model de organizare de-a dreptul bizar, Cupa României a ajuns să devină pentru multe echipe o competiție în care să ruleze lotul și cam atât.
Câștigată de Corvinul în sezonul precedent, o echipă bună de Liga 2, însă în niciun caz cea mai bună formație din divizia ei, Cupa reprezintă totuși drumul cel mai scurt spre un loc de cupă europeană. Și nu orice cupă europeană, ci Europa League, a doua competiție a continentului.
Mirajul Superligii
Chiar și așa, lupta orgoliilor din campionatul intern pare să fie mult mai importantă pentru factorii decizionali din fotbalul nostru, patronii. Anul trecut, în „sferturi”, s-au calificat doar 2 echipe ce ajunseseră și în playoff-ul Superligii. În „sferturi” s-au și oprit.
Tot două au fost și în urmă cu doi ani, prima ediție în acest format. 25%. Cam care este și ponderea de interes pentru echipele de top atunci când își întorc privirea asupra Cupei.
O competiție care obișnuia să dețină un farmec aparte, cu meciuri pe care reușeai să le ții minte foarte ușor, căzută într-un derizoriu al formatelor greoaie, Cupa nu pare decât să încarce un calendar și așa extrem de aglomerat.
Nu pentru toată lumea, e adevărat, Sepsi, U Cluj sau Oțelul fiind cluburi de primă ligă care în ultimele două sezoane au arătat că pun accent pe Cupă. Doar că în acest sezon U Cluj a fost eliminată înaintea fazei grupelor, iar Oțelul și Sepsi au avut prestații lamentabile cu echipe de divizii inferioare și nu au reușit să facă pasul spre „optimi”.
Actorii actualului sezon
Cine s-a calificat la ora scrierii acestui editorial? CSM Reșița (L2) și Unirea Alba Iulia (L3). Foarte aproape de calificare se află și Metalul Buzău, o echipă de mijlocul clasamentului în Liga 2.
Pare destul de probabil să vedem acolo și FCSB sau Rapid, ambele în premieră, însă FCSB a fost cumva ajutată de faptul că primul meci din grupă a fost cu Dinamo, iar acolo era ceva de demonstrat, în timp ce giuleștenii au o plasă de siguranță în cazul în care playoff-ul e incert, chit că îl arbitrezi sau chiar îl joci.
Dacă ne uităm la situația din vestul Europei, observăm o tendință similară în ceea ce privește Cupa. Se vorbește mult despre tradiție, despre istorie și despre ideea înlăturării barierelor create de divizii.
E frumos, are nuanțe poetice, însă nu produce nici pe departe atât de mulți bani precum campionatul sau competițiile europene. Și în societatea consumeristă de astăzi e mult mai probabil să îți pese de oricare altă competiție în afară de Cupă.
Pentru că sunt îmbrăcate și marketate mult mai frumos și nu îți mai lasă senzația de „Câștigătorul ia tot”. E ceva pentru aproape toată lumea în Superligă, chiar și pentru câștigătoarea de playout. Ce să mai spunem despre Europa, acolo unde 2/3 din echipe se califică din faza grupei?!
Cui îi mai pasă de Cupă?
Cu toate astea, unii rămân fanii Cupei. Cei care nu prea au cum să spere la preamărire prin altceva și aici au șansa asta. Șansa de a-ți crea iluzia că poți să fii și tu, măcar temporar, în luptă cu cei mai mari decât tine. Ba chiar să-i și învingi. Îți garantează asta o creștere de statut?
Probabil că nu. Te duce automat la nivelul următor un triumf? Nici asta nu e garantat. Dar creează o iluzie. Și pentru fanii echipelor ceva mai mici, uneori iluzia e suficientă. Ei încă sunt fanii Cupei. Dar e păcat că doar ei.