Articol de George Nistor - Publicat vineri, 26 aprilie 2024 17:14 / Actualizat vineri, 26 aprilie 2024 20:44
Conflictele în Superliga sunt la ordinea zilei, chiar dacă nu ies la iveală într-un timp scurt. O parte dintre ele au la bază naționalitatea, disputele dintre jucătorii români și cei străini fiind prezente la multe cluburi, mai ales în momentele dificile.
GSP.ro vă prezintă trei cazuri din acest sezon care au „scufundat” echipele în probleme, în contextul în care obiectivele sportive erau altele la start de campionat.
Ultimul caz de denigrare publică, cel în care Panagiotis Tachtsidis (33 de ani) l-a acuzat pe Adrian Mutu, fostul său antrenor de la CFR Cluj, că „nu a avut caracter”, denotă că vestiarele formațiilor din competiția internă stau, în multe momente, pe un butoi cu pulbere, fiind într-o măsură sau alta cauza principală a formei slabe.
CFR Cluj, cel mai recent caz „români vs. străini”: antrenorul nu a avut capacitatea de a interveni
Pe fondul ideii că jucătorii români sunt supraevaluați din punct de vedere al prețului de transfer, tot mai multe echipe din Superliga recurg la jucători străini.
Este și cazul lui CFR Cluj, club cosmopolit ca filosofie încă de când și-a propus titlul în România, pentru care a dezvoltat „filiera portugheză”, dovedită de succes, cu Tony, Cadu și, ulterior, „eternul” Camora.
Ani mai târziu, după plecarea lui Dan Petrescu, formația din Gruia a mizat în continuare pe fotbaliști aduși din exterior, însă în lipsa unui antrenor cu personalitate puternică, obiectivul a devenit doar o himeră.
Întrebat în mai multe rânduri dacă a fost „vândut” de către jucători, Adrian Mutu a păstrat misterul după ce și-a dat demisia, fără să infirme sau să confirme, pentru a nu-l supăra pe patronul Nelu Varga.
17 jucători străinisunt la CFR Cluj, din totalul de 30. Rezultă un procentaj de 53%.
Panagiotis Tachtsidis și Omar El Kaddouri, plătiți cu un salariu anual mult peste media lotului, ambii transferați la cererea lui Andrea Mandorlini, au creat discrepanțe în rândul vestiarului de-a lungul sezonului, aspect ce a destabilizat grup.
VIDEO. Ioanițoaia a analizat victoria CFR-ului
FCU Craiova, haos și străini răsfățați
Un caz asemănător, însă mult mai expus este reprezentat de cel de la FCU Craiova. Clubul patronat de Adrian Mititelu a ajuns în „chinurile” retrogradării după mai multe scandaluri înlănțuite, dar nu toate la nivel de conducere.
Nu de puține ori, Juan Bauza, Bahassa și Baeten au fost acuzați chiar de către finanțator și fiul acestuia că aportul lor nu este la nivelul jucătorilor autohtoni.
Mititelu jr. a recunoscut dezbinarea, într-o conferință de presă, după un eșec pe teren propriu cu Oțelul Galați, scor 1-2.
„Sunt niște disensiuni la nivel de jucători. Am crezut că sunt niște probleme rezolvabile, dar uite că nu e așa. Am avut o discuție mai lungă cu jucătorii, cu staff-ul. Fiecare și-a spus părerea. Trebuie să rezolvăm aceste probleme. S-au creat multe bisericuțe. Fiecare reproșează lucruri celuilalt. Asta ne-a adus în punctul acesta.
Au început reproșurile și s-a accentuat această stare de separare între jucători. Acum noi suntem cei înjurați, noi trebuie să ne asumăm vina. Nici antrenorul, nimeni. Doar noi!”, declara Adrian Mititelu jr..
42%este procentul jucătorilor străini, 13 la număr, din lotul lui FCU Craiova.
Rapid și banda kosovară
După ce și-au anunțat intenția clară de a cuceri titlul în stagiunea 2023/2024, Rapid a trecut la acțiune în privința transferurilor, iar rezultatele s-au văzut într-un timp scurt.
Departamentul de scouting al giuleștenilor a identificat o piață nouă de mercato, cea a jucătorilor din Kosovo. Astfel, au apărut Albion Rrahmani, Florent Hasani, dar și Ermal Krasniqi, adus de la CFR Cluj.
Impactul lor a fost vizibil în primele etape, dar pe parcurs a scăzut considerabil.
Imaginile în care Krasniqi îl dă la o parte pe Bogdan Lobonț, în momentul în care este schimbat sunt extrem de sugestive și denotă nu doar nervozitate la un nivel înalt, ci și dezintegrarea unității, element cu care Rapid s-a identificat mereu.
- 11 jucători străini sunt în lotul Rapidului, din 26. Procentaj: 42%
Sepsi a rezolvat din mers, Dinamo a îndepărtat și ea elementele negative
Într-o situație delicată s-a aflat și Sepsi, în iarnă, dar sosirea lui Bernd Storck a eliminat rapid disensiunile.
Prin măsuri dure și acceptarea, la unison, a unor posibile riscuri negative.
„Eu sunt genul care spune lucrurilor pe nume. Deci, au fost două tabere. Jucătorii străini cu cei români. Unii îi acuzau pe ceilalți, din păcate. Vă spun foarte bine.
Românii noștri vorbesc de cei străini, iar cei străini vorbesc de cei români că nu se antrenează așa de bine și din cauza asta... Au fost foarte multe probleme, dar ambele părți au fost vinovate. Cine nu se va adapta la noile condiții va pleca”, declara Laszlo Dioszegi după ce Liviu Ciobotariu a ales să renunțe la postul de antrenor.
Dacă la Farul disciplina lui Gică Hagi potolește astfel de porniri, la Dinamo a fost nevoie de îndepărtarea unor jucători problematici. Lamine Ghezali și Gorka Larrucea au părăsit echipa pentru că nu s-au aliniat noilor standarde, de prim eșalon.
Din 2024-'25, FRF implementează regula 5+6
La începutul anului, Răzvan Burleanu, președintele Federației Române de Fotbal, a susținut o conferință de presă la finalul Comitetului Executiv prin care anunța introducerea unei noi reguli în primele două ligi ale României: regula 5+6. Rămâne de văzut și care va fi efectul acestei noi decizii în rândul jucătorilor români.
„Pot să vă anunț cu bucurie că astăzi s-a adoptat o nouă regulă în fotbalul românesc la nivelul primelor două eșaloane. Regula 5+6 se aplică începând cu sezonul 2024/2025. Presupune ca pe durata unui joc să avem cel puțin 5 jucători formați la nivel național. Din stagiunea 2025/2026, numărul lor va crește la 6”, declara președintele FRF.
Citește și:
Presa din Scoția, prima reacție despre jocul făcut de Ianis Hagi + Nota după Rangers - Dundee
Mutare-șoc în tenis: Novak Djokovic va fi antrenat de fostul lui mare rival!