Articol de Ionuţ Iordache, Remus Dinu - Publicat sambata, 31 august 2024 23:26 / Actualizat duminica, 01 septembrie 2024 21:36
Universitatea Craiova și Rapid au încheiat la egalitate, scor 1-1, pe hârtie cel mai atractiv meci al rundei, un derby care n-a avut „explozie” decât o repriză. La final n-a fost mulțumit nimeni: oltenii rămân cu un singur punct din meciurile cu rivalele de la București, giuleștenii lui Șumudică își arată carențele, sunt încă departe de ce și-ar dori Șucu și fanii! AICI, notele partidei.
Programul complet al etapei #8 din Superliga
Cronica derby-ului Craiova - Rapid, scrisă de Remus Dinu pe stadionul „Ion Oblemenenco” » Gâlcă - Șumi și X-ul nimănui
Primul mare derby al lui Șumudică de la revenirea în Giulești a început pe calapodul dorit de tehnician, cu Rapid la „butoane”, plus Rareș Pop și Petrila încercând să creeze deranj în benzi. Tocmai așa a crescut pentru prima oară pulsul în stadion și n-a durat mult până când pe olteni i-a cuprins amețeala. Spre norocul lor, oamenii de atac ai Rapidului n-au ajuns la întâlnirea cu balonul, la o fază care i-a luat complet pe nepregătite pe fundașii Universității.
Alb-vișiniii au plimbat mai mult mingea în treimea adversă, au venit cu ceva foame de fotbal în Bănie, în timp ce juveții lui Gâlcă n-au știut timp de un sfert de ceas cum să „apuce” meciul.
Asta până în minutul 16, când Alex Mitriță a țâșnit pe lângă nehotărâtul Pașcanu și s-a trezit unu la unu cu Siegrist, o ipostază din care „Piticul” nu prea iartă, nu? Doar că proaspăt convocatul la națională și-a găsit cel mai nepotrivit moment să fie altruist: a încercat să-i așeze mingea lui Baiaram, iar oaspeții au respins în corner. Cât aveau să regrete oltenii acel moment!
BOOM pe contraatac
La câteva secunde distanță, urmare a loviturii de colț irosite de Universitatea, Rapidul a declanșat un contraatac letal, cu un finalizator improbabil, Braun. Petrila le-a subtilizat balonul lenților fundași ai juveților, l-a angajat pe german, iar acesta a trimis printre picioarele lui Laurențiu Popescu. Perfect și simplu pentru ai lui Șumudică și răsplata pentru un început mult mai convingător.
Speranțe pe axa Koljic - Mitriță
Cumva, golul a trezit Bănia din somnul profund al primelor 30 de minute, Craiova preluând încet-încet inițiativa. Era și cazul, ce poate zgândări mai tare ogoliul oltenesc decât scenariul unui nou eșec cu o echipă de la București?
Mai mult sau mai puțin inspirat până atunci, Mitriță și-a intrat mai bine în rol, a „filtrat” aproape fiecare atac al colegilor, în speranța că reduta lui Șumudică va claca la un moment dat. Iar precipitările copilărești care puteau să-i coste pe rapidiști și în finalul meciului de la Iași au dus la penalty-ul din care gazdele au reintrat în joc.
Koljic a pivotat ca-n vremurile bune de lângă Săpunaru, căpitanul l-a trântit pe bosniac, iar Kovacs a arătat punctul cu var. Mitriță n-a mai scăpat oportunitatea ('32), iar „Oblemenco” prindea din nou viață.
Tot ce e mai frumos repede trece...
„Dansul” alert a continuat până la pauză, cu ceva parfum de meci occidental, mai multă viteză și precizie în rândul celor două echipe. Koljic a fost aproape să înțepe decisiv o minge la care Siegrist ar fi fost bătut, dar balonul a ocolit cadrul porții.
Apoi Petrila a luat la țintă „transversala” din lovitură liberă ('43), repriza terminându-se cu „scurtmetrajul” pe teme de arbitraj rulat pe monitorul VAR. Kovacs dictase inițial penalty la duelul Koljic - Pașcanu, dar a întors decizia după ce a revăzut tabloul larg la margine. Și a venit pauza, fix când meciul o luase la goană.
Repriza a doua n-a mai „livrat”
Ai fi anticipat că penalty-ul întors de Kovacs o să toarne și mai mult „lichid inflamabil” peste meci, dar startul reprizei secunde a dezamăgit într-o oarecare măsură. În contrast cu prima parte, oltenii și-au făcut mai bine simțită prezența în jumătatea rapidistă, dar atât!
Ocazii sterile, eficiență cu porția și un Rapid etanș la incursiunile Craiovei. Mai mult a atras atenția alianța născută între cele două galerii, care au cântat minute în șir la unison împotriva așa-zisului inamic în uniformă. O ipostază „contra naturii”, dacă ne gândim la istoricul tensionat al celor două grupuri de suporteri.
Dar să ne întoacem la fotbal, unde Gâlcă tocmai ce operase două schimbări, Koljic și Baiaram pentru Ivan și Bana ('65).
Mitriță, prea puțin penetrant
Mișcarea a impulsionat cât de cât ofensiva, iar oltenii au ratat două șanse bune în decurs de două minute. Pe prima a irosit-o Carlos Mora, șut puțin pe lângă de la marginea careului, pe cea de-a doua chiar nou-intratul Ivan, cap peste poartă dintr-o poziție care făcea cu ochiul.
Mult mai invizibili decât în prima repriză, giuleștenii au jucat la așteptare, deși resursele păreau în mod evident pe „vapori”, foarte departe de reactivitatea arătată în primele 45 de minute. Mitriță a ridicat un stadion întreg în picioare în minutul 76, dar a finalizat alături, vezi și oftatul prelung din stadion. Tot el l-a încercat pe Siegrist un minut mai târziu, dar șutul a fost moale, vlăguit.
Ivan era să pedepsească echipa care l-a dorit
Finalul s-a jucat aproximativ pe același registru, cu Universitatea măcinând în gol, uneori pasând exasperant în spate, fix cum nu le place „focoșilor” suporteri din tribune, unde la un moment dat și-a făcut apariția și ambulanța. Ivan a mai produs ceva speranțe în minutul 90, era să-i dea lovitura de grație echipei care l-a dorit, dar Siegrist și colegii au blocat în disperare de cauză. Atât din Bănie, dar ceva e cert: Gâlcă și Șumudică au de muncă în următoarele zile!
FINAL » Universitatea Craiova - Rapid 1-1
- Au marcat: Mitriță '33 (pen.) / Braun '17
- Pentru statistici, click AICI
- 19.940 de oameni au asistat la meci - număr oficial.
- În minutul 45+1, Istvan Kovacs a fluierat penalty pentru Rapid, la un presupus fault al lui Koljic asupra lui Pașcanu. Chemat de colegii din camera VAR să revadă faza, „centralul” s-a răzgândit, anulând lovitura de pedeapsă. Din reluări a părut că Elvir Koljic a lovit balonul, nimic neregulamentar.
- Unchiul lui Alexandru Mitriță, Dumitru, fost jucător la Craiova veche, dar și la Steaua, este cel a dat lovitura de start a partidei din această seară.
- Cu nici 15 minute înainte de start, pe tabela arenei au fost difuzate imagini de la prima confruntare directă dintre Universitatea Craiova, pe atunci Știința, și Rapid, datând din perioada romantică.
Universitatea Craiova - Rapid, echipe de start:
UNIVERSITATEA CRAIOVA (4-2-3-1): L. Popescu - Vlădoiu, Maldonado, Sierra, Bancu (cpt.) - Oshima, Căpățînă - Baiaram, Mitriță, Mora - Koljic
Rezerve: S. Lung, Lazar - Gașpăr, Badelj, Zajkov, Ndong, Screciu, Danciu, Houri, Bană, D. Barbu, Ivan
Absenți: Mekvabishvili (accidentat), Paradela (incert)
Antrenor: Costel Gâlcă
- Schimbare de ultim moment în echipa Craiovei: Ștefan Bană fusese anunțat titular inițial, apoi trecut rezervă, cu Baiaram luându-i locul în primul 11.
RAPID (4-2-3-1): Siegrist - Manea, Săpunaru (cpt.), Pașcanu, Braun - Gojkovic, Oaidă - R. Pop, Hasani, Petrila - Burmaz
Rezerve: Aioani - P. Iacob, Ignat, Blazek, Borza, Micovschi, El Sawy, Papeau, Vulturar, Jambor, Onea
Absenți: Mendes (accidentat)
Antrenor: Marius Șumudică
- O singură schimbare efectuată de Marius Șumudică în primul „11” față de formula de start de la meciul cu Poli Iași: Hasani în locul lui Papeau, doar rezervă astăzi la start. În primul 11 trebuia să fie Mattias Kait, dar estonianului i s-a făcut rău înainte de joc și a fost înlocuit cu Hasani!
Stadion: „Ion Oblemenco”
Arbitru: Istvan Kovacs (Carei). A1: Marica Mihai Marius (Bistriţa), A2: Neacşu George Florin (Câmpulung Muscel)
Arbitru VAR: Popa Cătălin (Piteşti). Arbitru AVAR: Omuţ Marius (Satu Mare)
Interviu exclusiv. Emil Săndoi, înainte de Universitatea Craiova - Rapid
UPDATE ora 20:20 | Imagini de pe gazon: Săpunaru, salutat de toți „greii” Craiovei
Cristi Săpunaru, căpitanul Rapidului, titular în această seară, a fost salutat la ieșirea pe gazon de toți „greii” Craiovei, de la Ivan la Bancu și Silviu Lung Junior. Marius Șumudică s-a întâlnit cu Silviu Lung Jr., fostul lui elev, apoi a răspuns prezent chemării fanilor la autografe. La fel a făcut și Săpunaru, a acordat autografe și s-a imortalizat alături de spectatori.
UPDATE ora 20:15 | Rapidiștii ajung la stadion. Gigi Corsicanu și-a făcut „intrarea”
Atent flancați de reprezentanții Jandarmeriei, primii ultrași rapidiști își fac apariția acum la stadion, cu o oră și 15 minute înainte de startul meciului. Fără turbulențe sau incidente și îmbrăcați din cap până-n picioare în însemnele clubului.
A ajuns la stadion și Gigi Corsicanu, fostul lider de galerie din Giulești. Nu cu suporterii de rând, ci cu o dubiță, însoțit de câțiva apropiați.
„Batem, batem azi” e convins Sorin Cârțu, legenda alb-albaștrilor.
UPDATE ora 19:55 | Echipele au ajuns la stadion
Autocarul Craiovei e primul care a ajuns la stadionul din Bănie, câțiva suporteri întâmpinându-i cu scandări gălăgioase pe elevii lui Gâlcă: „Paradela, hai, tată, pe ei!”. Mai jos, video cu sosirea „juveților”.
Câteva minute mai târziu, noua achiziție a Rapidului, „Locomotiva Vișinie”, a ajuns în Banie, având de așteptat circa două trei-minute, până când autocarul Craiovei a părăsit zona de sosiri de la stadion. Truc sau nu din partea oltenilor, rapidiștii nu s-au enervat fiindcă au avut de așteptat câteva minute în plus și au coborât neperturbați din noul lor „RapidMobil”.
Un detaliu inedit: Marius Șumudică și-a găsit timp pentru a se fotografia cu câțiva fani care i-au solicitat acest lucru, inclusiv cu o persoană cu dizabilități, aflată în scaun cu rotile.
UPDATE ora 19:35 | Vasile Maftei a ajuns la stadion
Vasile Maftei, nume important al Rapidului modern, și-a făcut apariția la stadion, alături de mai mulți companioni alb-vișinii. Aceștia și-au parcat bolidul de lux în zona VIP, apoi s-au îndreptat spre stadion. Fostul fundaș era extrem de cuprins de o discuție despre tenis, cea de-a doua sa mare pasiune, încercând să-i explice apropiatului său un detaliu de finețe din „sportul alb”.
UPDATE ora 19:15 | Începe agitația în Craiova
Mai multe grupuri de ultrași craioveni s-au adunat deja în centrul vechi din Bănie, unde se „încălzesc” pentru meci la terase. Majoritatea sunt îmbrăcați în negru, unii poartă tricouri inscripționate cu mesajul „Liber să fiu ultra'”.
Va exista și de această dată un „pact de neagresiune” între galerii, după tratatul de pace la care au aderat astă-vară principalele facțiuni de suporteri din țară.
Cu toate acestea, meciul e considerat unul cu grad ridicat de risc. Reporterii GSP.ro ajunși la „Arena Leilor” au surprins mișcările de trupe ale forțelor de ordine, cu un număr considerabil de jandarmi și polițiști detașați în zona stadionului.
Transfer pe axa FCSB - MLS? » Informații de ultim moment obținute de GSP.ro