Articol de Bogdan Cioara (Arad) - Publicat marti, 28 mai 2024 12:43 / Actualizat marti, 28 mai 2024 13:09
Nu e liniște la UTA nici în vacanță. Deși formația antrenată de Mircea Rednic (62 de ani) a încheiat recenta stagiune pe locul 7, cel mai bun din ultimii 50 de ani în urbea scăldată de apele Mureșului, de la FIFA vin vești îngrijorătoare: încă un fost jucător al echipei a deschis un litigiu, iar deblocarea transferurilor devine din ce în ce mai dificilă.
Patru litigii pe rol figurează pe site-ul forului internațional în dreptul clubului arădean, primul datat din 18 aprilie, cel mai recent înregistrat săptămâna trecută, pe 21 mai. Acestea au apărut ca urmare a faptului că jucătorii la care clubul a renunțat nu și-au primit toate drepturile financiare la despărțire.
Se îngroașă gluma pentru UTA! Încă un litigiu la FIFA, iar transferurile sunt tot mai departe
Până va rezolva situațiile cu cei 4, UTA nu va putea înregistra jucători noi. Situația este delicată, dar conducătorul clubului se arată lipsit de griji.
„Nu sunt litigii la UEFA, ci la FIFA, iar gravitatea acestora este zero”, susține Alexandru Meszar, conducătorul de facto al „Bătrânei Doamne” din Arad, contactat de GSP.ro.
Pierderi financiare în sezonul trecut
Este cunoscut faptul că, de la promovarea de acum patru ani, UTA a avut mereu probleme financiare. În lipsa unui investitor privat, banii veniți din drepturi TV, de la administrația locală ori din bilete și abonamente nu au acoperit cheltuielile anuale, iar datoriile au ajuns la 5 milioane de euro.
„A fost un an greu, am jucat opt meciuri de acasă în deplasare”, spunea recent Alexandru Meszar. Numai acest lucru a prejudiciat clubul arădean de aproximativ 400.000 de euro.
Cladudiu Keșeru a păsuit UTA
O serie de jucători au fost în litigii cu clubul, cel mai de notorietate exemplu fiind cel al lui Claudiu Keșeru, care a avut un salariu lunar de 13.000 de euro, contract întins pe durata a două sezoane.
La rugămințile lui Rednic, fostul internațional bihorean a renunțat la o parte din drepturile care i se cuveneau, iar pe celelalte le-a eșalonat.
Ce înseamnă interdicția la transferuri?
Dintre jucătorii la care s-a renunțat în acest an, cel puțin patru mai au de primit bani de la club, cu alții existând înțelegeri amiabile.
Dacă UTA ar transfera jucători în acest moment, contractele acestora nu ar putea fi înregistrate la FRF și LPF, deci ar fi fără valoare pentru echipa care a câștigat play-out-ul. Următoarea perioadă de transferuri începe pe 18 iunie în România și se întinde până pe 9 septembrie. UTA se reunește luni, 4 iunie.
Roganovic, Vucenovic, Markov, Carp, Leidsman, Marku, Stroungis, Holst, Ofosu, Abeid, Cooper și Freitas sunt cei 12 jucători străini la care UTA a renunțat în 2024. Patru dintre aceștia au depus reclamațiile care au blocat transferurile la UTA.
Jucătorii la care s-a renunțat anul trecut calendaristic și-au primit banii până la 31 martie 2024, altfel UTA nu ar fi primit licența pentru campionatul următor, 2024-25.