Articol de Marius Mărgărit, Vlad Nedelea, Răzvan Luțac, Iosif Popescu (video), Cătălin Stroia - Publicat marti, 31 ianuarie 2023 08:05 / Actualizat marti, 31 ianuarie 2023 15:58
Victor Pițurcă (66 de ani) a plecat pentru a doua oară de la sediul DNA, după o oră și 30 de minute ♦ În această dimineață, părăsise arestul poliției, după ce procurorii nu i-au prelungit mandatul reținere, care a expirat după 24 de ore ♦ Fostul selecționer ar urma să fie cercetat sub control judiciar în cazul măștilor neconforme achiziționate de spitalele MApN.
- CAZUL PE SCURT: Fostul selecționer Victor Pițurcă e acuzat de cumpărare de influență în dosarul măștilor neconforme achiziționate de spitale MApN
- Prin acest contract, o firmă a fiului său, Alexandru Pițurcă, a încasat 2,2 milioane de euro. Juniorul a fost audiat și el, astăzi, la sediul DNA și a fost reținut pentru 24 de ore
- Dacă va fi găsit vinovat, Victor Pițurcă poate fi condamnat la închisoare de la 2 la 7 ani!
UPDATE 15:45 ». VIDEO Ionel Toader, avocatul lui Victor Pițurcă: „Nu are nicio treabă cu aceste măști”
Ionel Toader, avocatul lui Victor Pițurcă, a oferit o scurtă declarație la ieșirea de la DNA: „Voi face o singură precizare. Domnul Pițurcă nu a făcut niciun act de comerț, nicio afacere, nu a vândut și nu a avut nicio treabă cu aceste măști.
Asta e singura chestiune pe care pot spun. Domnul Pițurcă nu controlează nicio firmă din acest dosar”.
UPDATE 15:30 » Alexandru Pițurcă, reținut 24 de ore
Așa cum s-a întâmplat luni cu tatăl său, Alexandru Pițurcă a fost reținut 24 de ore de procurorii DNA.
El fusese chemat la sediul DNA în această dimineață pentru a da declarații.
UPDATE 15:15 » Victor Pițurcă a plecat de la DNA
Victor Pițurcă a plecat de la sediul DNA, după o nouă rundă de audieri, care a durat o oră și 30 de minute.
Întrebat, la ieșirea din sediul DNA, dacă a dat mită, așa cum susțin procurorii DNA, Pițurcă a spus „Nu”. Ulterior a negat și că numele său ar fi apărut în anumite stenograme.
UPDATE 13:50 » VIDEO. Victor Pițurcă, la intrarea în sediul DNA: „Dacă te dai cu ruj, vorbim”
Pițurcă a revenit la sediul DNA în jurul orei 13:30, pentru noi audieri. La fel cum s-a întâmplat și în cursul dimineții, fostul selecționer a fost întâmpinat de o „armată” de jurnaliști, dar și de protestatarul Marian Moroșanu, zis „Ceaușescu”. Acesta l-a provocat în repetate rânduri pe Pițurcă, căruia i-a adus jigniri în serie. Când să intre în sediu, tehnicianul i-a răspuns în cele din urmă, printr-o replică golănească: „Dacă te dai cu ruj, vorbim!”.
FOTO. Noi imagini de la sediul DNA, cu a doua venire a lui Victor Pițurcă la audieri
UPDATE 13:45 » Victor Pițurcă s-a întors la DNA
Fostul selecționer s-a întors în aceste momente la sediul DNA, pentru a da din nou declarații.
Deși era așteptat de jurnaliști, Pițurcă nu a oferit nicio declarație.
Între timp, Gabriel Țuțu, directorul Romarm, celălalt inculpat din dosar, a ajuns la Serviciul Independent de Reținere și Arestare Preventivă.
Ce s-a întâmplat în această dimineață
Deși era așteptat la ora 09:00 la Tribunalul București, Victor Pițurcă a fost adus la 09:15 la sediul DNA, încătușat. Acolo, cu o oră înainte fusese adus fiul său, Alexandru, iar procurorii au vrut să-i confrunte pe cei doi.
După o oră de audieri, fostul selecționer a plecat din sediul DNA, spre Arestul Central al Poliției Capitalei. La ora 10:25, după expirarea mandatului de reținere de 24 de ore, Pițurcă a părăsit arestul.
„Nu am nicio treabă cu această afacere!”, a declarat fostul selecționer la plecarea din arestul poliției. Procurorii DNA nu au mai cerut arestarea preventivă pentru 30 de zile, dar nu e exclus să o facă în următoarele ore. În acest moment, informațiile indică faptul că mai degrabă Pițurcă va fi cercetat sub control judiciar.
Surse judiciare au precizat pentru Gazeta că, în acest moment, există două variante în ceea ce privește situația lui Pițurcă:
- arestarea acestuia pentru 30 de zile;
- în cazul în care ar fi recunoscut mita de 50.000 de lei, Pițurcă nu ar mai risca să fie arestat, urmând să fie judecat în stare de libertate
Astfel, Pițurcă va avea o serie de obligații, printre care să se prezinte în fața autorităților de fiecare când este chemat, să anunțe dacă își schimbă domiciliul și să nu părăsească țara. Fostul mare atacant al României nu are voie să meargă pe stadioane pe perioada cât e sub control judiciar.
Alexandru Pițurcă, pus sub urmărire penală de DNA
Chemat în această dimineață la sediul DNA, Alexandru Pițurcă a fost pus sub urmărire penală de DNA. Fiul lui Victor Pițurcă era adiministratorul firmei care a încheiat contractul cu MApN, în valoare de 2,2 milioane de euro
UPDATE 10:30 » Victor Pițurcă, pus sub control judiciar
Victor Pițurcă a plecat în urmă cu puține momente din Arestul Central al Poliției Capitalei, după ce mandatul de reținere pentru 24 de ore a plecat.
„Nu am nicio treabă cu această afacere!”, a declarat fostul selecționer la plecare.
Potrivit Antena 3, acesta a fost pus control judiciar.
UPDATE 10:10 » Victor Pițurcă a părăsit sediul DNA. Procurorii nu au cerut încă arestarea prevenită pentru 30 de zile
Fostul selecționer a părăsit sediul DNA după o oră. Acesta a plecat încătușat, cu duba Poliției, și se îndreaptă spre Arestul Central al Poliției Capitalei. La ora 10:20 va expira mandatul de reținere pentru 24 de ore.
Momentan, procurorii DNA nu au cerut arestarea preventivă pentru 30 de zile. La ora 14:00 acesta va reveni la sediul DNA, pentru a da din nou declarații.
UPDATE 10:00 » Alexandru Pițurcă, urmărit de DNA
Alexandru Pițurcă, fiul lui Victor Pițurcă, ar fi fost pus sub acuzare de DNA.
„Alexandru Pițurcă pus sub acuzare. Este suspect în dosarul deschis de DNA. Este pus sub acuzare pentru că se afla în administrația firmei care a adus măștile neconforme din China. După două ore de audieri, procurorii au decis că au probe să-l pună sub acuzare”, anunță Digi24.
UPDATE 09:13 » Victor Pițurcă a fost dus încătușat la DNA
Deși era așteptat să ajungă la ora 09:00 la Tribunalul București, fostul selecționer a fost adus din nou la sediul DNA, încătușat.
La sediul DNA este deja fiul său, Alexandru, care a sosit în această dimineață. Procurorii vor să-i confrunte pe cei doi.
Pițurcă ar urma să ajungă la Tribunalul București în jurul orei 10:40.
* Pe video se aude vocea lui Marian Moroșanu, poreclit „Ceaușescu”, o figură arhicunoscută la protestele stradale din Capitală, prezent la Revoluția din '89 și arestat la Mineriada din 13-15 iunie 1990
UPDATE 08:50 » Alexandru Pițurcă e la sediul DNA
În această dimineață, Alexandru Pițurcă a ajuns la sediul DNA, unde urmează să fie audiat de procurori. Firma deținută de fiul lui Victor Pițurcă a obținut 2,2 milioane de euro din urma contractului cu MApN.
CINE E ALEXANDRU PIȚURCĂ:
- Alexandru Pițurcă (39 de ani) i-a călcat pe urme tatălui său, Victor Pițurcă. A jucat tot vârf de atac, la fel ca și seniorul, dar nu a reușit să se impună, astfel că a renunțat la cariera fotbalistică la numai 27 de ani.
- A evoluat la FCSB, Universitatea Craiova, Pandurii, FC Brașov, iar în străinătate la Regensburg, TSKA Sofia sau Khazar Lankaran, de unde s-a și retras. Apoi s-a îndreptat spre jocurile de noroc.
- A devenit un foarte bun jucător de poker, în special în stilul Texas Hold'em, reușind să câștige chiar și concursuri internaționale. Alex a fost fost într-o relație cu modelul Cristin Ich, cei doi având și un băiețel, Noah, dar acum cei doi sunt despărțiți.
Victor Pițurcă, acuzat de cumpărare de influență
În urma audierilor de la DNA, Victor Pițurcă, fostul internațional și selecționer al României, a fost reținut pentru 24 de ore sub acuzația de cumpărare de influență, conform comunicatului oficial emis de respectivul for.
În aceeași situație de află și Gabriel Țuțu, directorul general al companiei de stat ROMARM, cel mai important producător și exportator de produse militare, aflat sub tutela Ministerului Economiei. Acesta este acuzat de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, trafic de influență în formă continuată și fals intelectual.
Este vorba despre dosarul măștilor neconforme livrate în spitale MApN de către firma PAV Green Energy SRL, deținută de Alexandru Pițurcă, fiul fostului selecționer. Un caz dezvăluit de ziarul Libertatea încă din februarie 2022.
Țuțu ar fi promis familiei Pițurcă că va influența persoane din MApN pentru a facilita achiziționarea unei mari cantități de măști neconforme, pentru spitalele „Apărării", în schimbul acestor servicii primind suma de 50.000 lei.
Iar firma lui Alexandru Pițurcă a încasat din aceste contracte cu MApN suma de 11 milioane de lei (2,2 milioane euro). Totul s-a petrecut în perioada martie 2020- septembrie 2021, în plină pandemie de COVID-19.
Surse judiciare susțin că azi ar urma să fie audiat la DNA și Alexandru Pițurcă, dar și alte persoane implicate în această afacere, împotriva cărora s-a început deja urmărirea penală.
În perioada menționată în comunicatul DNA, martie 2020- septembrie 2021, prim-miniștrii ai României au fost Ludovic Orban (PNL) și Florin Câțu (PNL), iar ministrul Apărării a fost Nicolae Ciucă (PNL), actualul premier.
Cum este prezentat cazul în comunicatul DNA
În ordonanța procurorilor se arată că în acest caz există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:
- Pe fondul pandemiei generate de virusul COVID-19, în perioada 19 martie 2020 – 16 septembrie 2021, suspectul Țuțu Gabriel, în calitatea menționată mai sus, cu încălcarea dispozițiilor legale, ar fi încheiat cu o asociere de firme din care făcea parte și o societate controlată de cealaltă persoană cercetată în prezenta cauză, în condiții dezavantajoase pentru compania pe care o conducea, două contracte de achiziție publică (ce vizau cumpărarea a șapte utilaje neconforme de producere a măștilor de protecție). Prin demersurile menționate mai sus, CN Romarm SA a fost prejudiciată cu suma de 8.647.584 lei, reprezentând contravaloarea utilajelor menționate mai sus, valoarea materiei prime și ulterior contravaloarea unor piese și servicii conexe (în afara contractului).
- Într-un context asemănător, în perioada 19.03.2020 - 10.04.2020, suspectul Țuțu Gabriel ar fi pretins, printre altele, de la reprezentanții societăților implicate în achizițiile de mai sus introducerea într-un circuit comercial de livrare măști de protecție neconforme către Ministerul Apărării Naționale (MApN) a unui prieten de-al său, fără ca acesta să desfășoare activități comerciale reale auxiliare contractului de livrare produse de protecție și efectuarea unor plăți către acesta (40% din cota de profit rezultată) sub aparența unui contract de consultanță.
În schimbul acestor „servicii" suspectul Țuțu Gabriel ar fi lăsat să se creadă că are influență asupra funcționarilor din cadrul M.Ap.N. și că îi va determina pe aceștia să încredințeze direct și fără proceduri publice contractele de furnizare, dar și să efectueze recepția fără probleme a produselor respective și să achite la timp facturile emise în acest sens.
În contextul menționat mai sus, suspectul Țuțu Gabriel ar fi primit printr-un intermediar suma de 50.000 lei. Celor doi suspecți li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală. În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.
Victor Pițurcă are antecedente
- Nu este pentru prima dată când Victor Pițurcă are probleme cu legea și riscă închisoarea. În 2013, el a primit o pedeapsă de un an de închisoare cu suspendare în dosarul „Valiza".
- Atunci, fostul selecționer a fost găsit vinovat pentru mărturie mincinoasă, el susținând atunci că banii pe care Gigi Becali i-a promis jucătorilor lui U Cluj, 1,7 milioane de euro, pentru a-i motiva înaintea duelului decisiv cu CFR Cluj, ar fi fost, de fapt, pentru achiziționarea unui teren în Cluj-Napoca. În acel dosar, Gigi Becali a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare.
- Înainte de 1989, Victor Pițurcă a fost trimis în închisoare timp de două luni și jumătate, după ce a refuzat să predea Securității banii pe care-i câștigase la jocuri de noroc.
Ce pedeapsă este prevăzută în Codul Penal pentru cumpărarea de influență
Art 292 Cumpărarea de influenţă: (1) Promisiunea, oferirea sau darea de bani sau alte foloase, direct sau indirect, unei persoane care are influenţă sau lasă să se creadă că are influenţă asupra unui funcţionar public, pentru a-l determina pe acesta să îndeplinească, să nu îndeplinească, să urgenteze ori să întârzie îndeplinirea unui act ce intră în îndatoririle sale de serviciu sau să îndeplinească un act contrar acestor îndatoriri, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.
Cazul măștilor neconforme la MApN, dezvăluit de Libertatea
Libertatea a scris în 2022 despre un contract amintit de procurori în comunicatul public referitor la Victor Pițurcă.
E vorba de o investigație despre „pasa" de 11 milioane de lei pe care fiul fostului selecționer, Alex Pițurcă a primit-o din bugetul MApN, printr-o firmă care a livrat măşti neconforme pentru medicii din spitalele militare COVID.
- MApN a încheiat contractul cu firma Helios Dentserv, dar ulterior 98% din bani au mers către PAV Green Energy, compania lui Piţurcă jr.
- 100.000 de măşti FFP3 din acest contract au fost distribuite în unităţile sanitare ale MApN, iar după patru luni s-a descoperit că ele erau neconforme
- MApN a dat în judecată Helios Dentserv, cerându-şi banii înapoi, dar apoi părţile s-au împăcat!
- Valoarea contractului era de 13.459.138 de lei. Helios Dentserv trebuia să livreze către MApN: 1.000.000 de măști chirurgicale FFP1, 300.000 de măşti FFP2, 100.000 de măşti FFP3, 10.000 de viziere, 50.000 de ochelari de protecție.
- Procurorii DNA spun că, în schimbul a 50.000 lei, Gabriel Țuțu de la ROMARM a lăsat să se înțeleagă că are influență în MApN pentru încheierea contractului și plasarea măștilor în Ministerul Apărării.
Cine este Gabriel Țuțu
Director general la ROMARM, Gabriel Țuțu a lucrat 8 ani în Serviciul Român de Informații, unde a fost și șef de departament, plus alți 5 ani în domeniul securității comerciale.
„Timp în care au fost menținute colaborări prolifice cu mai multe agenții guvernamentale, diplomatice și de informații. Are abilități excelente de management și leadership, cu o experiență dovedită în securitatea și gestionarea riscurilor în medii dificile și cu risc ridicat", se precizează despre Țuțu pe siteul ROMARM.
E licențiat în drept la Universitatea Danubius din Galați și apoi a făcut master la Academia Națională de Informații. Ulterior a mai fost director la Ministerul Comunicațiilor (2010-2012), consilier la Loteria Română și adjunct la Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului.