Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea, Remus Răureanu - Publicat joi, 09 iunie 2022 15:23 / Actualizat joi, 09 iunie 2022 15:34
Dinamo ajunge într-un pericol concret, nu mai e doar îngrijorare: există fotbaliști care au de recuperat mai mult de 50.000 de lei de fiecare și legea le permite să solicite falimentarea societății. Administratorul judiciar Zăvăleanu le-a cerut să-l mai asculte încă o dată, cu speranța că-i va convinge să amâne demersul.
Dinamo chiar riscă să nu participe în sezonul următor din liga a doua și să nu mai apară deloc, în nicio competiție! Într-un termen mai lung, situația economică a clubului era oricum dezastruoasă, presată de datoriile mari și de lipsa perspectivelor pentru obținerea unor venituri suficiente.
Pericolul a devenit imens și într-un termen scurt. Legea le permite fotbaliștilor care au de recuperat din club mai mult de 50.000 de lei să depună cereri pentru falimentarea societății aflate în insolvență. Sunt câțiva jucători aflați în situația aceasta, fiindcă Dinamo nu a mai plătit salariile de câteva luni. Ultimul salariu a fost achitat pentru martie.
Zăvăleanu mai face o ultimă încercare
Fotbaliștii sunt hotărâți să recurgă la decizia aceasta de solicitare a falimentării clubului. Ce îi determină să apeleze la ultima armă pe care o mai au? Unii sunt supărați doar fiindcă nu au fost plătiți și presează conducerea să facă rost de bani, alții sunt enervați fiindcă au rămas captivi la Dinamo, Zăvăleanu nu le permite să plece gratuit către alte formații.
Administratorul judiciar le-a cerut jucătorilor să accepte o ultimă discuție înainte să depună cereri pentru falimentarea societății. Fotbaliștii au fost de acord și acum așteaptă să audă argumentele administratorului. Fie el le va oferi ceva concret ca să-i convingă să renunțe la plan pe moment, fie ei vor merge mai departe și vor solicita în instanță falimentul.
Nu au altă șansă de salvare
Sunt și câțiva care au exprimat în public dorința de a pleca și frustrarea că Zăvăleanu nu acceptă să semneze pentru rezilierea contractelor. Steliano Filip, Ricardo Grigore s-au plâns că sunt ținuți cu forța într-un club în care nu vor să mai rămână. „Nu mai sunt fericit la Dinamo” a spus Grigore, un fundaș central pe care „câinii” l-au crescut de mic, de la juniori.
Dacă nu-l conving pe administratorul judiciar, jucătorii au o singură cale să scape din „Ștefan cel Mare”: să forțeze falimentul. Ei nu pot depune memorii în instanțele sportive ca să devină liberi.
Abia după 16 iulie ar avea dreptul acesta, în cazul în care nu ar fi plătiți nici până atunci. Fotbaliștii rămași sub contracte cu Dinamo nu pot să aibă răbdare până atunci, din moment ce 16 iulie e data la care începe noul sezon din Liga 1. Judecarea memoriilor ar mai dura, așa că ei ar fi tot blocați în afara primului eșalon.
De Aloe, Dinamo a reușit să scape ușor
Există și fotbaliști care au înțeles că situația în care se găsește Dinamo e una foarte gravă și ei nu au mai presat societatea ca să obțină toți banii pe care îi aveau de luat. Baptiste Aloe a semnat rezilierea contractului cu data de 30 mai, în condițiile în care înțelegerea inițială era valabilă și pentru iunie.
Fundașul francez a renunțat astfel la suma care i s-ar fi cuvenit pentru iunie. Iar salariile din lunile aprilie și mai a fost de acord să le primească tocmai în martie anul viitor! Pentru cele două luni, Dinamo trebuie să-i achite lui Aloe 7.260 de euro. Fotbalistul avea de recuperat 7.600 de euro, dar clubul îi reține 340 de euro pentru niște piese de echipament pe care Aloe nu le-a returnat.
DDB crede că are o soluție
Suporterii din programul „Doar Dinamo București” mai sunt convinși că pot salva echipa. Ei au publicat recent un comunicat în care i-au încurajat pe fanii-membri să continue să cotizeze și au susținut că vor anunța în curând un plan concret pentru strângerea sumei de un milion de euro.
Dinamo ar avea nevoie de bani urgent ca să achite salariile restante și să evite falimentul. După care i-ar mai trebui alți bani pentru a-și face un buget cu care să reziste un an în liga a doua. Cu bani puțini e greu și în „B” să se descurce.
Chiajna a avut în sezonul trecut un buget de trei milioane de euro. Cu banii aceștia la dispoziție, Concordia a terminat a cincea și a pierdut barajul pentru promovare/salvare cu Chindia Târgoviște.
Dinamo trebuie să înceapă să plătească și datoriile vechi pe care și le-a asumat în planul de reorganizare. E vorba despre mai mult de șase milioane de euro de achitat în următorii trei ani.
VIDEO MATCHDAY EXPERIENCE » Episodul 1: STADIONUL DINAMO. Locație de top, facilități deloc
Citește și alte articole despre Dinamo:
Viorel Moldovan vrea o regulă ce ar înfuria FCSB și Craiova: „De ce în altă parte se poate?!”
Nadia Comăneci s-a întors în sportul românesc » Cu ce club va colabora