Articol de Ovidiu Minea - Publicat marti, 05 martie 2024 20:21 / Actualizat marti, 05 martie 2024 20:40
Echipa care a încheiat 2023 în fotoliul de lider al Seriei I a Ligii a III-a, Foresta Suceava, e la un pas de a deveni o amintire.
Meciul Forestei din prima etapă a acestui an, cu gruparea lui Cristi Ciocoiu, FC Bacău, care trebuia să se dispute sâmbătă, nu a mai fost programat, la solicitarea gazdelor, băcăuanii urmând a câștiga cu 3-0. Neprogramarea a apărut ca urmare a gravelor probleme financiare cu care se confruntă gruparea din nord-estul țării.
Coform presei sucevene, datoriile Forestei sunt cifrate în jurul valorii de 1,7 milioane lei, multe voci afirmând că bucovinenii se vor retrage din campionat.
Foresta Suceava riscă să dispară de tot din fotbalul românesc
Despre problemele Forestei se discuta de mult timp. Primele semne că lucrurile se vor duce către un drum fără ieșire au apărut la începutul anului, când antrenorul Florin Croitoru, fratele mai mare a lui Marius, a plecat de la Suceava la o echipă mult mai slab cotată, Viitorul Curița, ocupanta locului VIII în Seria a V-a.
Pe lângă tehnician, au părăsit Foresta șapte jucători de bază, Toma Niga, Vlad Cimbru, Karime Makongo, Marian Ilie, Izougu Samson, Adrian Corniciuc și Odoh Chika, la club rămânând mulți juniori.
Moșteanu le-a luat șase puncte sucevenilor
Tot în această iarnă, gruparea suceveană a fost penalizată de două ori, cu patru, respectiv două puncte, ca urmare a unui litigiu cu un fost antrenor, Ionuț Moșteanu. Astfel, bucovinenii au rămas cu 21 de puncte și au coborât de pe primul loc pe II, apoi pe poziția a III-a a clasamentului seriei, fiind depășiți de CSM Bacău (25 de puncte) și Bucovina Rădăuți (23 de puncte).
La Suceava se vehiculează ideea apariției unui nou club de fotbal, Cetatea, care, neavând datorii, să fie finanțat de autoritățile locale, așa cum a fost și Foresta.
În 2000, Foresta scria una din paginile memorabile ale campionatului
Foresta a avut evoluții notabile și în prima ligă. Poate cea mai marcantă urmă lăsată de gruparea suceveană în fotbalul românesc a fost victoria cu 5-4 obținută în anul 2 000 pe terenul lui Dinamo, într-un moment în care la „câini” jucau Lupescu, Răducioiu, Mihali, Vlad Munteanu sau Mihalcea.
Bucureștenii, conduși de Cornel Dinu, au condus cu 4-0 până în minutul 60, însă trupa antrenată de Marin „Magiun” Barbu a semnat poate cea mai uluitoare răsturnare de scor din istoria recentă a fotbalului românesc.