Articol de Marius Mărgărit - Publicat marti, 09 noiembrie 2021 10:18 / Actualizat marti, 09 noiembrie 2021 15:12
Față de barajul din octombrie 2020, Islanda, adversara României de joi într-o partidă decisivă pentru barajul spre Mondialul 2022, e cu totul altă echipă, una care a coborât 23 de locuri în ierarhia mondială, în timp ce „tricolorii” au urcat 3.
- România – Islanda se joacă pe 11 noiembrie, de la 21:45. Meciul va fi transmis pe ProTV și va putea fi urmărit live pe GSP.ro.
În urmă cu 3 ani, Islanda ocupa locul 18, cea mai bună clasare în istoria acestei naționale, care a uimit lumea cu acel sfert de finală de la Euro 2016 (2-5 cu Franța), după ce în „optimi” eliminase Anglia (2-1).
Apoi a urmat, imediat, calificarea și la turneul final de la Mondialul 2018, acolo unde „tricolorii” au lipsit.
În octombrie 2020, când nordicii ne eliminau din prima fază a barajului pentru Euro 2020, 2-1 la Reykjavik, adversarii mai aveau încă în echipă o bună parte dintre vechii componenți ai acelei generații de excepție. Islanda era încă deasupra noastră și în clasamentul FIFA, pe 39, în timp ce România se afla pe 44.
Islanda a căzut în clasamentul FIFA
De atunci însă, insularii au tot coborât abrupt ierarhia mondială, din cauza lipsei aproape totale de rezultate. De la victoria cu România, au mai disputat 16 partide, în care au obținut doar 3 succese, toate cu echipe de rang inferior: de două ori cu Liechtenstein, în actualele preliminarii, și o dată cu Feroe, într-o partidă amicală. În rest, 10 înfrângeri și 3 remize.
În acest an, naționala de la Reykjavik a fost măcinată și de numeroase scandaluri interne. Cel mai mare s-a declanșat chiar înaintea ultimei partide directe cu noi, când mai multe femei au acuzat că au fost abuzate sexual de câțiva internaționali, în 2017, ceea ce a provocat și demisia președintelui federației.
Apoi au izbucnit o serie de neînțelegeri între mai mulți jucători și forul federal, astfel că Islanda care vine la București nu mai este decât o umbră a celei de anul trecut.
62este locul ocupat de Islanda în clasamentul FIFA, în timp ce România a mai urcat puțin, aflându-se acum pe poziția 41
Islanda a ajutat totuși România
Și totuși, selecționerul Arnar Vidarsson ne avertizează că nu vor veni la București doar să facă act de prezență, chiar dacă echipa sa mai are doar șanse matematice să prindă locul doi în grupă, acum fiind pe 5, cu numai 8 puncte.
„Știm că e un meci decisiv pentru România, dar noi îl vom aborda la fel cum am făcut-o în toate partidele. Structura de pregătire este aceeași, dincolo de anumite adaptări pe care le implementăm uneori, în funcție de adversar. Suntem concentrați pe noi înșine, pe echipa noastră și pe modul în care vrem să jucăm”, a spus tehnicianul.
În plină reconstrucție, viitoarea adversară a României, de joi, se bazează pe un ușor reviriment înregistrat în ultimele două etape din preliminarii, când a și strâns 5 puncte. A ajutat indirect România reușind să remizeze cu contracandidatele noastre, 2-2 la Reykjavik cu Macedonia de Nord, după ce era condusă cu 2-0 aproape de minutul 80, apoi a făcut 1-1, tot acasă, cu Armenia, după ce adversarii deschiseseră scorul.
Ei periculoși, noi deficitari în ultimul sfert de oră
Chiar și fără vechii internaționali și în criză de rezultate în ultimul an, Islanda stă mai bine la un capitol la care naționala lui Rădoi dă semne de slăbiciune. În ultimul sfert de oră al celor 8 partide din aceste preliminarii, nordicii au înscris de 7 ori, adică 63 la sută din zestrea de 11 reușite.
În schimb, România a primit cele mai multe goluri tot după minutul 75, câte două cu Macedonia de Nord și cu Armenia și unul cu Germania, adică 5 din 8.
6 victorii(una la „masa verde”, cu Norvegia), două remize și 7 înfrângeri a adunat România de la barajul pierdut cu Islanda, în octombrie 2020
VIDEO » Tot ce trebuie să știi despre România - Islanda, meci din preliminariile CM 2022
Citește mai multe știri despre România - Islanda:
Cum a trăit Enes Sali prima zi în cantonamentul naționalei României: „Este o onoare să fiu aici”