Articol de Cezar Titor - Publicat luni, 18 noiembrie 2024 23:41 / Actualizat marti, 19 noiembrie 2024 14:50
Indiferent daca forurile continentale vor acorda victoria kosovarilor la „masa verde”, în urma incidentelor de săptămâna trecută de pe Arena Națională, România este câștigătoarea grupei de Liga Națiunilor, ceea ce ar putea avea un impact important în campania de calificări pentru Campionatul Mondial din 2026, competiție în care „tricolorii” nu au mai ajuns din 1998.
- Chiar dacă România pierde cu 0-3 cu Kosovo, caz puțin probabil, cele două naționale ar avea aceleași rezultate în meciurile directe (3-0 și 0-3), ar fi la egalitate de puncte (15) și ar avea golaveraj egal (+9), dar cu avantaj în dreptul României la golurile marcate, 15, față de cele 13 ale celor din Kosovo.
Cum va arăta parcursul României către Campionatul Mondial din 2026
Tragerea la sorți pentru preliminariile Campionatului Mondial 2026 va avea loc pe 13 decembrie 2024, la Zurich, Elveția.
Va fi prima ediție a Cupei Mondiale cu 48 de echipe, dintre care 16 provin din Europa. Calificările în Europa vor începe în martie 2025, iar echipele vor fi împărțite în 12 grupe. Câștigătoarele grupelor se vor califica direct, iar echipele de pe locul doi vor disputa baraje pentru alte locuri disponibile.
„Tricolorii” au urcat în clasamentul FIFA, iar victoria cu Cipru înseamnă că „tricolorii” vor fi în urna a doua pentru tragerea la sorți în proporție de 99%. Există un singur scenariu prin care ar rata-o, care necesită îndeplinirea a 3 condiții, inclusiv ca UEFA să le acorde kosovarilor victoria la „masa verde”.
Din urna a doua, România ar evita adversari puternici precum Ucraina, Turcia, Polonia, Ungaria, Serbia și Norvegia în preliminariile pentru Campionatul Mondial din continentul nord-american.
Chiar și așa, calificările rămân de o dificultate deosebită pentru naționala lui „Il Luce”, mai ales că unul dintre cei mai accesibili adversari, Austria, precum și Belgia, nu ne vor putea fi adversari direcți.
Acest lucru se datorează faptului că 24 de echipe nu vor participa în calificări în martie 2025, fiind implicate în sferturile Ligii Națiunilor sau în play-off-urile de promovare și retrogradare.
În cazul acesta, echipele din primele două urne valorice, care vor putea participa la preliminariile Campionatului Mondial, inclusiv Elveția, Austria, Turcia, Suedia, Grecia și România, vor fi împărțite automat în grupe de câte cinci echipe. Astfel, vor exista 6 grupe de câte patru echipe și 6 grupe de câte cinci.
De menționat că grupele de câte 5 echipe vor avea în componență o singură națională care nu își va putea susține meciurile în martie 2025. În acest caz, România va întâlni cu certitudine un adversar foarte greu: una dintre Franța, Spania, Anglia, Belgia, Olanda (ambele fiindu-ne adversare la Campionatul European din vară), Portugalia, Italia, Croația, Germania sau Danemarca.
O componență ipotetică a celorlalte urne:
- Urna 3: Scoția, Slovenia, Macedonia de Nord, Islanda, Irlanda de Nord, Bosnia-Herțegovina, Muntenegru, Israel, Finlanda, Georgia, Albania
- Urna 4: Luxemburg, Belarus, Armenia, Kazahstan, Azerbaidjan, Bulgaria, Estonia, Cipru, Letonia, Insulele Feroe, Lituania, Kosovo
- Urna 5: Malta, Gibraltar, Liechtenstein, Andorra, San Marino, Moldova
- Din fiecare grupă, se califică prima echipă din fiecare grupă, în timp ce a doua merge la baraj.
- Cele mai bune patru echipe câștigătoare de grupă din Liga Națiunilor, care nu reușesc să se claseze în primele două locuri în calificările clasice, vor avea ocazia să ajungă în play-off-ul pentru Campionatul Mondial. Astfel, ele vor beneficia de o șansă suplimentară de a se califica prin intermediul unui turneu de baraj.
Programul calificărilor:
- Partidele din faza grupelor: martie - noiembrie 2025
- Play-off: 26-31 martie 2026