FOTBAL  »  NATIONALA  »  MACEDONIA DE NORD - ROMÂNIA

Le stricăm sărbătoarea? Macedonia de Nord sărbătorește Ziua Națională, iar istoria ține cu noi!

Le stricăm sărbătoarea? Macedonia de Nord sărbătorește Ziua Națională, iar istoria ține cu cu noi! +13   FOTO
Le stricăm sărbătoarea? Macedonia de Nord sărbătorește Ziua Națională, iar istoria ține cu cu noi!

Articol de , , - Publicat miercuri, 08 septembrie 2021 19:46 / Actualizat miercuri, 08 septembrie 2021 21:07

Macedonia de Nord marchează azi, chiar în ziua meciului cu România, 30 de ani de la obținerea independenței față de Iugoslavia. Reprezentanți din sănătate, poliție sau armată s-au bucurat de ziua liberă oferită de stat și au defilat în centrul capitalei.

  • Macedonia de Nord – România, meci din preliminariile CM 2022, se joacă de la 21:45. Partida va fi liveTEXT pe GSP.ro și în direct la ProTV.
  • Reporterii GSP Alexandru Barbu, Viorel Tudorache și fotoreporterul Cristi Preda sunt în Macedonia de Nord și transmit cele mai importante informații.

Sărbătoarea s-a desfășurat în fața Parlamentului din Skopje, începând cu ora 17:30, ora locală, 18:30 în România, și a debutat cu spectacolul acustic oferit de compozitorul Zivoin Glisic.

La 18:30 (19:30 la București), orchestra militară a intonat imnul național, urmat de discursuri ale înalților oficiali. Au vorbit, printre alții, președintele Stevo Pendarovski și premierul Zoran Zaev.

În contextul crizei sanitare, în afara invitaților oficiali și a reprezentanților mass-media, aproximativ 1.000 de cetățeni nord-macedoneni au participat la paradă. Au avut nevoie de acreditare și de un certificat de vaccinare, ori un test negativ la coronavirus.

Fix în urmă cu 3 decenii, peste 95% dintre cetățenii macedoneni au votat la referendum pentru un stat independent și suveran. Mai devreme, la 25 ianuarie 1991, Declarația de Independență a fost adoptată, iar două zile mai târziu a fost ales primul președinte al Republicii Macedonia: Kiro Gligorov.

+8 FOTO

Le stricăm sărbătoarea?

6 meciuri a disputat Macedonia de Nord de Ziua Națională, care a purtat mai degrabă ghinion naționalei. Formația roș-galbenă nu a reușit niciodată să câștige pe 8 septembrie, înregistrând 2 egaluri și 4 înfrângeri. „Această sărbătoare reprezintă un motiv în plus să câștigăm cu România”, afirma selecționerul Blagoja Milevski la conferința de presă.

Meciurile Macedoniei de ziua națională:

  • 1999: Macedonia - Iugoslavia 2-4 
  • 2002: Liechtenstein - Macedonia 1-1 
  • 2007: Rusia - Macedonia 3-0 
  • 2014: Spania - Macedonia 5-1 
  • 2015: Macedonia - Spania 0-1 
  • 2020: Georgia - Macedonia 1-1

Disputa cu Grecia

Numele de Macedonia a stat multă vreme în centrul unei dispute politice, întrucât Grecia proclama această denumire pentru o regiune din nordul țării elene, fostă parte a Macedoniei Antice. 

Până nu demult, Macedonia era cunoscută oficial ca Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei (FYROM). Din ianuarie 2019, statul se numește Republica Macedonia de Nord. Astfel s-a încheiat conflictul cu Grecia care a durat vreme de 27 de ani și care i-a determinat pe eleni să se opună în trecut ca Macedonia să adere la Uniunea Europeană și NATO. 

Din 2005, Macedonia de Nord are statutul de candidată la aderarea la UE, iar din martie 2020 a devenit al 30-lea și cel mai nou membru NATO.

2,077 milioane de oamenieste populația Macedoniei de Nord, conform Eurostat. Doar în București trăiesc 2,2 milioane de locuitori (dată oficială din octombrie 2020)

Deși nu există o informație unanim acceptată de arheologi, istoria Macedoniei de Nord, mai exact cea a Vechiului Regat, începe din anul 808 î.Hr. Capitala Skopje are și ea o vechime de aproximativ 7.000 de ani. 

Alexandru cel Mare, fostul conducător al Regatului, e cunoscut drept primul mare cuceritor al lumii. A extins un teritoriu din Grecia și Persia până în India și Egipt. Moștenirea sa este revendicată și de Grecia. Din acest motiv, există un alt diferend. 

În Piața centrală din Skopje, este o statuie impresionantă - 28 de metri înălțime, 30 de tone greutate -, care a costat circa 9,4 milioane de euro. Oficial denumit „Războinicul pe cal”, monumentul e deseori asociat cu imaginea lui Alexandru cel Mare.

Statuia lui Alexandru Macedon
„Double deckers” în Skopje. Autobuze roșii, supraetajate, ca-n Londra, în centrul orașului
Piața Macedonia și statuia lui Alexandru Macedon
Statuile Sfinților Chiril și Metodiu, apostolii slavilor
Statuia lui Alexandru Macedon și Crucea Mileniului de pe Muntele Vodno, pe fundal
+13 FOTO

Pentru o scurtă perioadă, după 1990 și desprinderea pașnică de Iugoslavia, steagul Macedoniei a ilustrat Steaua Verginei, simbol considerat de Grecia ca fiind al ei. Drapelul curent a fost adoptat în 1995, soarele Vergina fiind substituit de unul stilizat. Totuși, în unele locuri din țară încă se mai folosește drapelul vechi.

Macedonia de Nord și creștinismul

În inima Balcanilor, religia predominantǎ este creștinismul ortodox, la fel ca în România. În toată țara există aproape 1.000 de biserici și mănăstiri. Orașul Ohrida, situat la sud-vest de capitala Skopje și protejat de UNESCO, a avut la un moment dat 365 de biserici, câte una dedicată pentru fiecare zi a anului. Orașul cu o populație de puțin peste 40.000 de locuitori e supranumit „Ierusalimul Estului”.

La Skopje s-a născut Maica Tereza (1910), canonizată de Papa Francisc în septembrie 2016. În Capitală există o statuie și un muzeu dedicate eroinei săracilor din Calcutta. Tot Skopje găzduiește a cincea cea mai mare cruce din lume, cu o înălțime de 66 de metri, construită pentru a marca 2.000 de ani de creștinism. Se află pe vârful muntelui Vodno și poate fi accesată cu telecabina.

Însă nu doar creștinismul se remarcă în această țară. Apartenența la Imperiul Otoman din secoul al XIV-lea a lăsat locuitorilor, printre altele, Moscheea Mushafa Pasha, construită în 1495 în Bazarul Vechi din Skopje

Orașul celor 1.000 de statui: „Și în România e corupție, dar aici e mai rău!”
Macedonia de Nord – România
Orașul celor 1.000 de statui: „Și în România e corupție, dar aici e mai rău!”

3 informații pe scurt despre Macedonia de Nord:

  • Capitala Skopje s-a confruntat cu două cutremure devastatoare de-a lungul istoriei. Cel mai recent, în 1963, când un seism cu o magnitudine de 6,1 a distrus cea mai mare parte a orașului și a produs peste 1.000 de decese;
  • 10.000 de aromâni sunt recunoscuți oficial drept cetățeni ai Macedoniei de Nord. Numărul real ar fi de cel puțin 10 ori mai mare;
  • Există peste 30 de munți mai mari de 2.000 de metri, ceea ce face ca țara să aibă a 5-a cea mai înaltă altitudine medie din Europa (741m), fiind depășită doar de Andorra, Elveția, Austria și Turcia.
Macedonia de Nord - România 0-0 » „Tricolorii” rămân în cărți pentru baraj! Clasamentul grupei
MACEDONIA DE NORD - ROMÂNIA 0-0
Macedonia de Nord - România 0-0 » „Tricolorii” rămân în cărți pentru baraj! Clasamentul grupei
Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Primul transfer al iernii pentru FCU Craiova! » Adrian Mititelu a adus fiul unui fost fotbalist
Liga 2
Primul transfer al iernii pentru FCU Craiova! » Adrian Mititelu a adus fiul unui fost fotbalist
Plecare de ultimă oră din Superliga! » Mijlocașul va juca în China
Superliga
Plecare de ultimă oră din Superliga! » Mijlocașul va juca în China
Antonio Sefer face vizita medicală și semnează cu noua echipă! Anunț oficial despre fostul rapidist
Superliga
Antonio Sefer face vizita medicală și semnează cu noua echipă! Anunț oficial despre fostul rapidist

Forban reloaded » Steaua trage tare la munte, pe rit vechi: „Calcă pe urmele «viteziștilor»”. George Ogăraru dezvăluie: „E ceva fascinant pentru ei, sunt multe beneficii!”

Imperiul sub asediu: chinezii vor fabricile din Germania la care renunță Volkswagen


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează
Close