FOTBAL  »  NATIONALA  »  MACEDONIA DE NORD – ROMÂNIA

REPORTAJ GSP ÎN SKOPJE Orașul celor 1.000 de statui: „Și în România e corupție, dar aici e mai rău!”

Skopje, oraș cu 600.000 de locuitori, impresionează prin numeroase monumente. Autoritățile au investit peste 200 de milioane de euro pentru a reconstruit capitala Macedoniei după cutremurul devastator din 1963. +18   FOTO
Skopje, oraș cu 600.000 de locuitori, impresionează prin numeroase monumente. Autoritățile au investit peste 200 de milioane de euro pentru a reconstruit capitala Macedoniei după cutremurul devastator din 1963.

Articol de , , - Publicat miercuri, 08 septembrie 2021 11:49 / Actualizat vineri, 10 septembrie 2021 21:10

Macedonia de Nord – România » Skopje, oraș cu 600.000 de locuitori, impresionează prin numeroase monumente. Autoritățile au investit peste 200 de milioane de euro pentru a reconstrui capitala Macedoniei după cutremurul devastator din 1963.

  • Macedonia de Nord – România, meci din preliminariile CM 2022, se joacă miercuri, de la 21:45. Partida va fi liveTEXT pe GSP.ro și în direct la ProTV.
  • Reporterii GSP Alexandru Barbu, Viorel Tudorache și fotoreporterul Cristi Preda sunt în Macedonia de Nord și transmit cele mai importante informații.

Skopje este un oraș plin de viață. Îți dai seama de asta încă de la primul impact. Traficul este infernal la ora prânzului. Haotic chiar. Polițiștii dau din mâini prin intersecții, fără prea multă convingere. La putere este regula tupeului. 

Te trezești brusc din oboseala drumului de aproape 10 ore cu mașina din București. Până în centru vezi foarte multe statui. De altfel, în capitala Macedoniei sunt nu mai puțin de 1.000 de statui.

Cum arată Skopje » Imagini din capitala Macedoniei de Nord

Odată ajuns în centru, în Piața Macedonia, piața principală a orașului, ești întâmpinat de „Războinicul pe cal”, o statuie de 26 de metri înălțime, care cântărește peste 40 de tone. Localnicii spun că statuia îl înfățisează pe Alexandru cel Mare, devenit simbolul orașului începând din 2011, an în care a fost dezvelită, iar Macedonia a sărbătorit 20 de ani de independență.

Nimic oficial, deoarece Grecia a revendicat istoric marele războinic timp de 24 de secole. În depărtare se vede Crucea Mileniului, cea mai mare cruce din lume tronează peste capitala Skopje de pe muntele Vodno.

Centrul istoric a fost reconstruit din temeli după cutremurul devastator din 1963. Autoritățile au investit peste 200 de milioane de euro pentru a schimba fața orașului și a atrage cât mai mulți turiști. Chiar dacă din cauza pandemiei la Skopje este stare de urgență, terasele, barurile și cafenelele sunt foarte animate până noaptea târziu.

Statuia lui Alexandru Macedon
„Double deckers” în Skopje. Autobuze roșii, supraetajate, ca-n Londra, în centrul orașului
Piața Macedonia și statuia lui Alexandru Macedon
Statuile Sfinților Chiril și Metodiu, apostolii slavilor
Statuia lui Alexandru Macedon și Crucea Mileniului de pe Muntele Vodno, pe fundal
+13 FOTO

„Macedonia nu este în UE din cauza mentalității oamenilor”

„În Skopje se trăiește european, dar oamenii nu au mentalitate europeană”, ne explică Trajko Kaziovski, un localnic în vârstă de 56 de ani, născut la Brașov. Bărbatul cu care ne-am întâlnit la barul Trend, din Piața Macedonia, a fost președintele federație de schi din Macedonia timp de 3 ani, între 1999-2002. Dar e și ancorat în viața politică, spune el.

Orașul celor 1.000 de statui: „Și în România e corupție, dar aici e mai rău!”

„Am copilărit în cartierul Steagul. Bunicii mei erau refugiați din Grecia, iar în 1971 au decis să plecăm din România și să ne stabilim în Iugoslavia. Așa am ajuns la Skopje. Ceaușescu dădea pe atunci posibilitatea emigranților politici să aleagă. Atunci era mai bine în Iugoslavia, dar acum nu e mai bine în Macedonia decât în România. Știu ce vorbesc. În anii '90 am lucrat în România pentru mai multe firme. Independența nu ne-a făcut viața mai bună”, susține Trajko Kaziovski.

Bărbatul spune că macedonenii au probleme cu aderarea la UE din cauza mentalității. „Știu că și în România este corupție, șpagă, dar există o rază de soare, de corectitudine. Din afară România se vede mai bine decât din interior. În Macedonia legea nu este pentru toți. Mulți au plecat din țară în străinătate pentru un trai mai bun. Macedonia nu este în UE din cauza mentalității oamenilor”, a mai spus Trajko Kaziovski.

Atracții turistice din Skopje:

  1. Piața Macedonia
  2. Statuia lui Alexandru Macedon
  3. Podul de Piatră
  4. Râul Vardar
  5. Teatrul Național
  6. Piața Filip al II-lea
  7. Statuia lui Filip al II-lea
  8. Bazarul Vechi
  9. Cetatea Kale
  10. Memorialul Holocaustului
  11. Crucea Mileniului de pe Muntele Vodno

32.000 de denari (500 de euro)este salariu mediu în Macedonia. O cafea și două sucuri în centrul istoric din Skopje costă 300 de denari (5 euro)

2 milioane de locuitoriare Macedonia, cât populația capitalei României, București

Tot ce trebuie să știi înainte de Macedonia de Nord - România

Citește mai multe știri de actualitate:

„Intrusul” Macedoniei în Liga 1: „Vă batem cu 1-0. Avem un superselecționer!”

Mirel Rădoi și Vlad Chiricheș, conferință de presă înainte de Macedonia de Nord - România: „Partidă mult mai grea decât cea din tur”

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Ce notă a primit Drăgușin pentru prestația din Manchester City - Tottenham: „A fost ca un zid în fața lui Haaland”
Stranieri
Ce notă a primit Drăgușin pentru prestația din Manchester City - Tottenham: „A fost ca un zid în fața lui Haaland”
Alegeri prezidențiale 2024 în România: rezultate, exit poll și toate informațiile » Planurile principalilor candidați pentru sportul românesc! Cine intră în turul 2?
Stiri extrasport
Alegeri prezidențiale 2024 în România: rezultate, exit poll și toate informațiile » Planurile principalilor candidați pentru sportul românesc! Cine intră în turul 2?
Cum arată la 50 de ani fosta soție a lui Gabi Balint » Mesaj emoționant primit de fostul manechin de ziua ei
Stiri extrasport
Cum arată la 50 de ani fosta soție a lui Gabi Balint » Mesaj emoționant primit de fostul manechin de ziua ei

Presa din Scoția, prima reacție despre jocul făcut de Ianis Hagi + Nota după Rangers - Dundee

Mutare-șoc în tenis: Novak Djokovic va fi antrenat de fostul lui mare rival!


Comentarii (6)
paiazze
paiazze  •  08 Septembrie 2021, 20:36
Postat de cfrinho pe 08 Septembrie 2021, 14:12

In Romania nu mai e coruptie, in Romania e colonialism pur, iar acum odata cu vinderea gazului si energiei electrice intram in ***. Oamenii vor fi fericiti sa-si poata plata intretinerea, de mancat multi se vor intoarce la agricultura si vor subzista cumva.

Da, ma, au venit "agenturili straine" si au luat pe furis tot, in timp ce aprigii politicieni si functionari romani stateau de straja tarii...

logic.mitologic
logic.mitologic  •  08 Septembrie 2021, 18:07

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

1177177172317584
Christian Ciuca  •  08 Septembrie 2021, 14:57
Postat de freddy pe 08 Septembrie 2021, 12:58

Ce tara ar fi fost Yugoslavia daca ar fi reușit sa conviețuiască toți împreuna. Dar ce zona e acolo... Ortodoxi, catolici, musulmani, albanezi, sarbi, croati, sloveni, muntenegreni, macedoneni, bosniaci, aromani... Babilon. Pacat. Ar fi fost un model pentru toata lumea.

Pai ce sa convietuiasca daca s-au omorit intre ei, musulmanii cu ortodocsii, catolicii cu musulmanii, ortodocsii cu catolicii ...zeci de mii de morti si milioane de refugiati...ce convietuire visezi, e ca si cum ar convietui in acelasi birlog lupul cu ursul si cu tigrul...oricum toti din zona aia si acum scandeaza "****" de fiecare data cind au meci cu ai nostri, bine ca s-a rupt Iugoslavia, strutzo-camilo-girafa experimentala .

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (6)
Comentează