Articol de Ovidiu Minea - Publicat marti, 03 decembrie 2024 09:24 / Actualizat marti, 03 decembrie 2024 15:18
Sala Pogor a Palatului Roznovanu din Iași, sediul actual al Primăriei, a fost arhiplină aseară, când a avut loc festivitatea în care antrenorul naționalei României, Mircea Lucescu, a primit titlul de Cetățean de Onoare al Iașiului.
Asistența l-a aplaudat des, la scenă deschisă, pe reputatul tehnician, care și-a lansat volumul „Mirajul gazonului”.
Ovidiu Ioanițoaia l-a prezentat pe Mircea Lucescu
Cartea, care se află la a doua ediție, prima fiind tipărită în 1981, a fost prezentată de directoarea Editurii Junimea, Simona Modreanu, de directorul GSP, Ovidiu Ioanițoaia, de scriitorii Mircea Radu Iacoban și Grigore Ilisei și de Vasile Arhire, consilier al primarului Iașiului, Mihai Chirica.
Ioanițoaia, care, ca și Lucescu, a dat numeroase autografe, a spus că „Lucescu, al treilea cel mai titrat antrenor din toată lumea, nu e stăpânul fotbalului, e sclavul lui, e robul lui. Păcat că și-a dedicat prea mult timp fotbalului și nu a avut mai mult timp să scrie”.
Lucescu vrea Cupa din 1988!
Lucescu a avut mai multe luări de cuvânt. Selecționerul naționalei a precizat că se simte excelent de fiecare dată când vine la Iași, a subliniat rolul sportului în societate și i-a cerut lui Chirica să-și respecte promisiunea de a face un stadion nou la Iași.
Totodată, tehnicianul a spus că are 38 de trofee și nu 37, cum s-a prezentat, el declarând că în palmares trebuie să-i fie adăugată și Cupa României din 1988, când Steaua s-a retras de pe teren la scorul de 1-1, pe finalul disputei cu Dinamo. La acest moment, trofeul amintit nu este acordat vreunei echipe.
VIDEO. Mircea Lucescu: „Sper ca această carte să ajute mulți antrenori”
„Nu era de acceptat ca un jucător de fotbal să scrie o carte, era considerat vedetism. Am scris cartea din fragmente de amintiri de-ale mele. Am analizat ce se întâmpla în fotbalul autohton. Fotbalul este viața trăită la cel mai înalt nivel. În momentul de față, copiii s-au apropiat de echipa națională și de ideea de a juca fotbal.
Sper ca aceste gânduri ale mele să-i ajute, cum ar putea să ajute foarte mulți antrenori. Scrie acolo ce gândește un jucător de fotbal în relația cu antrenorul. Sunt lucruri importante acolo. Eu îi mulțumesc Iașiului, a apropiat celelalte domenii de activitate de sport”, a declarat Mircea Lucescu.
Donații pentru copii
Din public au luat cuvântul Emil Popescu, un amic bun al lui Lucescu, care a evocat mai multe episoade din anii trecuți, și Emil Săndoi, antrenorul Politehnicii Iași. Săndoi a spus că cel mai mare regret din cariera de jucător este faptul că deși a avut ofertă de a se transfera la Dinamo, atunci când Lucescu îi antrena pe „câini”, nu a fost antrenat de actualul selecționer.
Mircea Lucescu a cerut ca încasările generate de vânzarea cărții să fie donate unor copii defavorizați.
Mircea Radu Iacoban: „În 1981, când m-am ocupat de publicarea primei ediții a volumului, nu a trebuit să modific vreo virgulă în manuscrisul trimis de Lucescu! Nu am putut nici să facem vreo lansare, deoarece toate cărțile au fost vândute rapid, iar lansarea fusese programată după apariția lor în librării”.
Decizia luată de Real Madrid după moartea lui Helmuth Duckadam » Gestul impresionant al spaniolilor