FOTBAL  »  NATIONALA  »  SUEDIA - ROMÂNIA

SUEDIA - ROMÂNIA // VIDEO Un duel al „tricolorilor” cu Suedia l-a costat pe Cristian Țopescu finala Cupei Campionilor dintre Steaua și Barcelona! Cuvintele care au deranjat „sistemul”

Rodion Cămătaru, autorul golului din victoria cu 1-0 contra Suediei din 1983
Rodion Cămătaru, autorul golului din victoria cu 1-0 contra Suediei din 1983

Articol de GSP - Publicat sambata, 23 martie 2019 11:51

SUEDIA - ROMÂNIA // În 1983, regretatul comentator Cristian Țopescu era suspendat în urma unui duel cu nordicii și rata astfel finala Cupei Campionilor dintre Steaua și Barcelona. 

  • Reporterul GSP.ro Justin Gafiuc și fotoreporterul Cristi Preda sunt în Stockholm și transmit toate noutățile despre reprezentativa României. 
  • Suedia - România e sâmbătă, de la ora 19:00, liveTEXT pe GSP.ro și în direct pe Pro TV. 

Într-un interviu acordat în 2015 pentru Gazeta Sporturilor, Cristian Țopescu, fostul reporter sportiv, realizator de emisiuni sportive, comentator și redactor șef decedat în mai 2018, rememora motivul pentru care a fost interzis de la marile evenimente sportive.

cristian topescu

„Pe 9 iunie 1983 am comentat meciul Suedia - România, din preliminariile CE '84. În acea perioadă în jurul echipei naţionale se discuta faptul că unii jucători aveau oferte de la Real Madrid, Fiorentina, Benfica.

Și la un moment dat s-a accidentat Balaci. Cît primea el îngrijiri medicale, eu am spus:

«Dacă lui Balaci i se va aproba să joace peste hotare, ca şi lui Boloni şi lui Ştefănescu, vor fi doar avantaje pentru ţară, pentru Federaţie, pentru club, pentru jucători şi pentru echipa naţională. Dar cel mai mare avantaj va fi stimulentul extraordinar pentru cei tineri, care vor vedea că un jucător serios are la o anumită vîrstă şansa de a juca într-o echipă echipă străină valoroasă, sporind prestigiul fotbalului românesc»”.

AUDIO // ÎNREGISTRAREA PASAJULUI pentru care a fost suspendat ȚOPESCU: 

VIDEO // Golul LUI Cămătaru DIn SUEDIA - ROMÂNIA 0-1

 

Vezi și: 

SUEDIA - ROMÂNIA // Răzvan Marin, progres de la 7,37 la 8,17 » Cum se autoevaluează cel numit de Contra „liderul viitoarei generații”

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Gigi Becali pregătește un transfer stelar » Anunț la GSP Live: „M-a sunat. I-am zis că-l aștept la FCSB”
Europa League
Gigi Becali pregătește un transfer stelar » Anunț la GSP Live: „M-a sunat. I-am zis că-l aștept la FCSB”
CALCULE: Cum trece FCSB de grupa de Europa League, după victoria cu Midtjylland
Europa League
CALCULE: Cum trece FCSB de grupa de Europa League, după victoria cu Midtjylland
Ce au scris danezii imediat după FCSB - Midtjylland 2-0: „A fost jenant”
Europa League
Ce au scris danezii imediat după FCSB - Midtjylland 2-0: „A fost jenant”

EXCLUSIV „Îmi vine să-mi dau pumni în cap” » Leonard Doroftei, despre marea greșeală pe care și-acum o regretă: „Am vândut-o pe nimic!”

Antrenorul care a descoperit-o pe Simona Halep trăiește o dramă, fiindu-i amputat un picior: „Nu am cum să îi cer ajutorul, cred că tatăl Simonei e supărat”


Comentarii (13)
1805213859545810
Adrian Constantin Sendroiu  •  23 Martie 2019, 16:51

Nu cred ca autorul a fost rau intentionat doar ca s-a informat superficial, dupa ureche...Iata un material de studiu: "După venirea lui Ceauşescu la putere în 1965, graniţele au început să se deschidă pentru fotbalişti dar numai veteranilor, jucătorilor de peste 30 de ani care îşi cam terminaseră "benzina". Aşa au plecat în străinătate în perioada Ceauşescu fotbalişti români foarte cunoscuţi, care jucaseră multe meciuri la echipa naţională din acele vremuri.Pe lângă aceste plecări au mai fost şi alţi fotbalişti, mai puţin cunoscuţi, care au plecat să joace în străinătate. Totuşi, Ceauşescu n-a acceptat plecarea marilor fotbalişti când aceştia erau în vârful de formă şi la o vârstă la care puteau face performanţă considerând că astfel va scădea dramatic valoarea campionatului intern. Este greu de dat acum un verdict. Din punctul de vedere al fotbaliştilor, aceştia pierdeau bani din contracte cu cele mai mari cluburi, cele mai cunoscute cazuri fiind refuzurile ofertelor primite pentru Dobrin (Real Madrid), Balaci (AC Milan) şi Hagi (Juventus). Din punctul de vedere al microbiştilor români care umpleau stadioanele, plecarea vedetelor fotbalului intern era un dezavantaj pentru spectacol şi valoarea echipelor pe care le iubeau. Cât priveşte cazul Marcel Răducanu, el nu a putut juca pentru România în 1984 deşi el ar fi dorit să joace. S-a opus Ceauşescu care l-a considerat un....dezertor. Marcel Răducanu era şi ofiţer al armatei române jucând la Steaua, nu respect

1805213859545810
Adrian Constantin Sendroiu  •  23 Martie 2019, 16:49

Lista celor mai cunoscuţi fotbalişti care au jucat în străinătate pe vremea lui Ceauşescu: 1. Gheorghe Constantin la Kayserispor, 2. Emeric Ienei la Kayserispor, 3. Ilie Datcu la Fenerbahce, 4. Nicolae Lupescu la Admira Wacker Viena, 5. Ion Ionescu la Alemannia Aachen RFG, 6. Ladislau (Laszlo) Bölöni la Racing Jet Bruxelles, 7. Victor Piţurcă la FC Lens, 8. Tudorel Stoica la FC Lens, 9. Doru Cămătaru la Charleroi, 10. Anghel Iordănescu la OFI Creta, 11. Florea Voinea la Nîmes, 12. Ion Pârcălab la Nîmes, 13. Ion Nunweiller III la Fenerbahçe, 14. Lică Nunweiller IV la Beşiktaş, 15. Vasile Gergely la Hertha BSC Berlin, 16. Doru Nicolae la Panathinaikos Atena, 17. Ion Motroc (Rapid)– Altay Izmir, 18. Viorel Kraus (FC Argeş)– Altay Izmir, 19. Octavian Popescu (Jiul) – Mersin İdmanyurdu, 20. Ion Barbu (FC Argeş) – Beşiktaş JK, 21. Dumitru Ivan (FC Argeş) - TUS Wansee Berlin, 22. Viorel Mateianu (Progresul) - TUS Wansee Berlin, 23. Dan Coe (Rapid) - Royal Anvers, 24. Iosif Varga (Dinamo) – Vuppertaler SV, 25. Mihai Mocanu (Petrolul) – Omonia Nicosia, 26. Constantin Frăţilă (FC Argeş) – Omonia Nicosia, 27. Aurel Ţicleanu (Sportul Studenţesc) - Olympiakos Nicosia, 28. Lucian Bălan (Steaua) - Beerschot Anvers, 29. Gino Iorgulescu (Sportul Studenţesc) - Beerschot Anvers, 30. Radu Nunweiller- FC Martigny. 31. Alexandru Sătmăreanu – VFB Stuttgart, Fort Lauderdale (SUA).

adriann_
adriann_  •  23 Martie 2019, 15:19
Postat de cuviosul_pafnutie pe 23 Martie 2019, 14:41

Autorul dezinformeaza-prin omisiune!Cum e "la moda"!Nu zice ca jucatorii romani aveau voie sa se transfere in strainatate-dar numai dupa implinirea varstei de 29 de ani!De ex. au avut oferte- si au jucat in strainatate- Ion Ionescu-fost la Rapid si Parcalab-de la Dinamo, iar Kovacs a antrenat la Ajax!

*** pe *** ca regimul ceausist sa fie zugravit ca un fel de abis al intunericului in care domneau doar plansul si scrasnirea dintilor. Sigur ca erau multe chestii nasoale (unele absolut gratuite, ca sa zic asa) dar nivelul fotbalului romanesc SIGUR nu era printre ele...

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (13)
Comentează