GSP SPECIAL  »  SPECIAL  »  INTERVIU

EXCLUSIV Petru Cadar, jucătorul de legendă al Brașovului, distruge mitul controversatului Constantin Teașcă: „A fost un criminal! Am vrut să-l sugrum”

Petru Cadar a jucat 18 ani pentru Steagul Roșu Brașov FOTO Cristi Preda +22   FOTO
Petru Cadar a jucat 18 ani pentru Steagul Roșu Brașov FOTO Cristi Preda

Articol de , , - Publicat joi, 20 aprilie 2023 00:00 / Actualizat joi, 20 aprilie 2023 09:20

Petru Cadar (74 de ani), fostul fotbalist al Brașovului din anii '70, cu peste 200 de meciuri în fotbalul de la noi, îl face praf pe Titi Teașcă, antrenorul care a intrat în conflict violent cu toate starurile fotbalului românesc. Poreclit „Micul Napoleon", Teașcă este acuzat fără menajamente de fostul mijlocaș al „stegarilor”

  • Petru Cadar a jucat timp de 11 ani pentru „Steagul” Brașov. A strâns 250 de meciuri, dintre care 188 în Liga 1, și a înscris 14 goluri (9 în Liga 1, două în Liga a 2-a, două în Cupa României, 1 în Europa League)

Pe 25 septembrie 1922 se năștea Constantin Teașcă, unul dintre cele mai controversate personaje care au existat în fotbalul de la noi. După o scurtă și anonimă carieră de jucător, acesta a început să antreneze la nici 33 de ani. Așa a ajuns și la Steagul Roșu Brașov, unde s-a întâlnit cu Petru Cadar.

- Domnule Cadar, înainte să dăm startul poveștilor, să lămurim, numele dumneavoastră e Petre sau Petru?
- E Petru, dar pentru că pentru unora le-a fost mai ușor m-au numit Petre și așa a rămas. Știți, e-ul e la începutul alfabetului, le-a fost greu să ajungă până la final...

- V-ați mutat din gălăgia Brașovului, aproape, la Ghimbav, într-o căsuță.
- În mijlocul Transilvaniei. E o zonă liniștită, plăcută și apreciată. Aici sunt mulți bucureșteni și constănțeni.

- Cum sunteți la 74 de ani?
- Sunt bine, nu pot să mă plâng! Mi-am montat de curând un stimulator cardiac, dar sunt bine, cu ajutorul lui Dumnezeu! Dacă aș mai avea putere în picioare, aș mai juca și astăzi fotbal. Așa de mult mi-a plăcut!

- Stimulatorul cum de l-ați montat?
- Am fost la un prieten cardiolog, care m-a descoperit cu probleme. Aveam un puls prea mic față de ce ar fi trebuit. Asta se datorează anilor de efort. Eu am luat-o de pe la șapte ani! Când mergeam cu schiurile, apoi am făcut lupte, box și cam pe la 10 ani și jumătate m-am apucat de fotbal. Dar până atunci jucam fotbal pe maidan. Mi-a plăcut foarte mult.

„Teașcă m-a înjurat de mamă! Am vrut să-l sugrum”

- Ați ajuns la peste 250 de meciuri pentru Brașov!
- Aș fi jucat și mai mult, cred că făceam 500 fără probleme. Nu vreau să vorbesc despre morți, că e păcat... Domnul antrenor, care pare-mi-se că a fost și el fotbalist, dar cred că doar pe maidan, Teașcă...

- Suferiți și acum pentru acea despărțire.
- Domnilor, am promovat în echipa mare la 18 ani. Eram căpitan de echipă și am stat 13 ani cu Nicolae Pescaru în cameră, dar pe final de carieră mi-a spus așa: "Măi, eu cu ăsta trebuie să mă las de fotbal!". "De ce, Nae?". "Nu vezi ce ne face ăsta?".

100 de ani de la nașterea unui personaj controversat, Constantin Teașcă: geniu neînțeles sau un mare farsor?! Balaci: „Ne punea să alergăm cu saci de 80kg în spate”
ANCHETĂ
100 de ani de la nașterea unui personaj controversat, Constantin Teașcă: geniu neînțeles sau un mare farsor?! Balaci: „Ne punea să alergăm cu saci de 80kg în spate”

- Ce vă făcea?
- Ne punea saci cu nisip, ne punea plumb în ghete și ne alerga pe niște dealuri... Când ajungeam jos putea să ne ducă la abator. Am avut și o discuție cu el. Am fost accidentat de către un jucător de-ai mei din echipă și nu puteam să mai alerg. Plus că-mi apăruse un cioc în călcâi, ce trebuia operat. Eu n-am vrut, dar medicul care m-a tratat mi-a spus că ar fi bine să mă tratez cu raze ca să nu-mi taie călcâiul.

- Așa, mai departe...
- Pentru că i-am spus că nu pot să fac antrenament, m-a pus să dau 50 de ture de teren. Eu n-am zis nimic și am început. După zece ture m-am trezit în dreptul lui cu alte două persoane. Doctorul Taus și cu îngrijitorul stadionului. Și m-a înjurat de mamă! Când m-a înjurat de mamă... M-am dus și l-am prins, am vrut să-l sugrum! Așa eram noi, sălbatici... Până la urmă, l-au scos ăștia din mâinile mele. A luat echipa de pe teren, a băgat-o în cabină, dar pe mine nu m-a lăsat să intru.

„Jucătorii aveau ranițe cu bolovani în spate”

Petru Cadar, jucătorul de legendă al Brașovului, distruge mitul controversatului Constantin Teașcă: „A fost un criminal! Am vrut să-l sugrum”
Petru Cadar în tinereţe, în tricoul Steagului, şi în cantonament în Liban, la Beirut. Sursa foto: bzb.ro

- Era deja serios conflictul...
- Mi-a zis direct: "Tu n-ai ce să cauți aici!". Am așteptat până au plecat toți, am făcut baie. După care m-a dat afară de tot. A zis că nu mai am ce căuta acolo!

- După ani și ani, ați avut vreo discuție cu Teașcă despre tot ce s-a întâmplat?
- Nu! Teașcă era un aiurit, cred că avea delirium tremens! Pentru că el n-a fost normal nici când a condus naționala României. A făcut antrenamente cu jucătorii de i-a pus pe butuci. I-a pus să urce din Răcădău pe Tâmpa cu ranițe cu bolovani în spate! E bine să știe acum poporul. Adrian Păunescu i-a scris tot felul de ode...

- L-ați iertat pentru ce v-a făcut?
- Să-l ierte Dumnezeu, că eu nu sunt popă! Așa că... Pentru mine a fost un criminal! Și pentru fotbal, și pentru fotbaliști. Avea trei locuri de muncă, vă dați seama! Și pe mine când m-a dus la Sibiu m-a aiurit că-mi dă ce am în Brașov.

- Adică?
- I-am spus: "Eu trebuie să predau locuința din Brașov, că nu e a mea". "Fără probleme, îți dăm alta la Sibiu". M-a ținut două săptămâni și m-a dus într-un bloc din centru. Ajungem acolo, liftul era stricat. Urcăm. Unu, doi, trei, patru, cinci, șase, șapte, opt. "Aici ai casa!". "Aici te muți dumneata! Ai fost la mine acasă, mă pui la cucurigu?". Mi-am scos banii de la CEC pe care-i primisem și m-am dus la Gheorghe, șeful Securității... "Îmi pare rău că nu poți să rămâi", mi-a zis. I-am pus plicul pe masă, mi-a rupt hârtia de transfer.

- A numărat și banii?
- Nu, dar mi-a zis ulterior când a venit la hotel. "Cadare, n-au fost toți banii acolo!". "Restul sunt la Teașcă". Așa a făcut banditul! Asta a fost!

Teașcă folosea niște metode staliniste de pregătire. Ne punea să alergăm ore în șir cu saci de 70-80 de kilograme în spinare. Păi, sacul era mai greu decât Geolgău! Cum să-ți bați joc de niște copii în halul ăsta?! Teașcă a fost mare doar datorită ziariștilor
Ilie Balaci, pentru GSP, în 2010

CV Constantin Teașcă

  • S-a născut pe 25 septembrie 1922, la Giurgiu
  • A evoluat, ca mijlocaș, la Acvila Giurgiu (1940-1946) și la Concordia Ploiești ('46-'50)
  • Ca antrenor, a pregătit formațiile: România (juniori), Dinamo București (juniori), Dinamo Bacău (două mandate), Dinamo Obor/Victoria București (două mandate), Dinamo București, România (două mandate), CSMS Iași, U Cluj, FC Argeș, Fenerbahçe Istanbul, Dunărea Galați, Steaua București, Șoimii Sibiu, U Craiova (două mandate), Steagul Roșu Brașov, FC Bihor Oradea, Montana Sinaia, Drobeta Turnu Severin
  • A decedat pe 30 iulie 1996, la București

Sorin Cârțu: "Nea Titi Teașcă crea multe conflicte, iar într-un cantonament de iarnă ne-a terorizat"

CITEȘTE ȘI:

Povești de colecție cu Ioan Mandoca, „stângaciul” de legendă al Brașovului » Cartușele de țigări, vameșii bețivi, sacii cu bani și 3 blaturi deconspirate!
INTERVIU
Povești de colecție cu Ioan Mandoca, „stângaciul” de legendă al Brașovului » Cartușele de țigări, vameșii bețivi, sacii cu bani și 3 blaturi deconspirate!
Magdalena Jerebie, fostă mare jucătoare de baschet, și-a deschis sufletul în fața reporterilor GSP: „Dacă rămâneam în străinătate, n-aș fi ajuns în situația să mă milogesc de alții să mă ajute”
INTERVIU EXCLUSIV
Magdalena Jerebie, fostă mare jucătoare de baschet, și-a deschis sufletul în fața reporterilor GSP: „Dacă rămâneam în străinătate, n-aș fi ajuns în situația să mă milogesc de alții să mă ajute”
Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Dinamo vrea să dea lovitura iernii în Superliga » Fotbalistul român de 4 milioane de euro este principală țintă a „câinilor”
Superliga
Dinamo vrea să dea lovitura iernii în Superliga » Fotbalistul român de 4 milioane de euro este principală țintă a „câinilor”
Cât de gravă este accidentarea lui Radu Drăgușin » Ange Postecoglou a oferit primele detalii
Stranieri
Cât de gravă este accidentarea lui Radu Drăgușin » Ange Postecoglou a oferit primele detalii
Uluitor! Ce avea scris Jordan Pickford pe sticla de apă, înainte să pareze penalty-ul lui Erling Haaland
Campionate
Uluitor! Ce avea scris Jordan Pickford pe sticla de apă, înainte să pareze penalty-ul lui Erling Haaland

Gigi Becali aruncă pe piață un scenariu incredibil: „Steaua o să fuzioneze cu ei, eu așa am auzit” » Cine ar fi în spatele mutării

Triunghi amoros la FCSB: „Ngezana i-a furat iubita româncă. Ei îi plac ăștia mai puternici”


Comentarii (10)
mehigh_ms
mehigh_ms  •  03 Decembrie 2023, 08:37
Postat de lapusneanul pe 20 Aprilie 2023, 11:29

din moment ce pe unul îl scrii cu C și pe celalalt cu K, ce zici , este ?

hai sa iti zic una tare (e reala) .. am un prieten la care toata familia este barsan. iar el e trecut in acte barson.. oare care era ametit ? tatal lui sau cel de la primarie? :D

istet10
istet10  •  11 Noiembrie 2023, 18:23
Postat de gigimarga2 pe 20 Aprilie 2023, 07:51

Din păcate , foarte târziu unii se hotărăsc sa spuna ADEVARUL. Personaje de a dreptul sinistre cu apucături sado masochiste , paranoice , violente etc gen Teașcă ,Gabi Stan , Cârtu , Flocea, si lista poate continua. , promovate in mod incostient de catre FRF si mass media , au dus la un anume stereotip ( antrenorul zbir) imbratisat de catre conducatori incompetenti , care au inceput ca uite ca sportivii sunt in primul rând OAMENNI. Si totul a fost ascuns in spatele unei filosofi gresite care pune drept reper REZULTATUL. Păi si daca rezultatul ăla( obtinut deseori întamplator ) avea la baza traume fizice si psihologice produse forțat de către un factor extern ( antrenorul ) , atunci unde mai este placerea si bucuria de a face sport ? P.S. Când presiunea vine din interiorul tau iar o eventuală traumă ,din dorința de a ti depasi limitele este cu totul altceva , orice efect fiind asumat prin proprie voință, atunci este cu totul altceva . .

Oameni , bine spus. Dar ce fel de oameni. Sportivul roman nu era ( cum nici acum nu este ) in cea mai mare parte un om serios, responsabil. Fotbalistul roman era needucat si intradevar gresit motivat. Din aceste motive erau preferati antrenorii zbiri. Nu numai in fotbal. Asta s-a invatat de la sovietici. Lobanovski era deja arhicunoscut in lume. Dar era unul dintre multi. In gimnastica ati uitat de metodele familiei Karoly? Belu era mai bland? Am avut o ruda care a fost lansata in fotbalul de prima divizie de Teasca. Teasca dorea disciplina , fara murmureala. Era constient ca romanii erau deficitari in privinta puterii si rezistentei fizice. Traia cu impresia ca la maturitate se recupera ce nu s-a acumulat in juniorat. Preparatorul fizic este si azi mai putin iubit. Motiv pt care nu e antrenorul ci alta persoana. In timp au aparut antrenori care abordau in mod civilizat jucatorul: Ienei si Lucescu ( cu toate ca avea momente cand dadea si el cu m... in fasole). Steaua a reusit performante dupa ce a curatat echipa lui Dumitru , M. Raducanu, Sames, Ion Ion, etc. Apoi Sfinxul a instaurat seriozitatea. Nu conta ce insemna in jocul echipei Fane Petcu. Nu s-a conformat, a disparut. In sportul profesionist REZULTATUL conteaza. Placerea o cauti la amatori.

ienasoiu
ienasoiu  •  20 Aprilie 2023, 13:40
Postat de nicolaeigrecu pe 20 Aprilie 2023, 08:19

Cadar nu este tatăl lui Zoli Kadar,, fost internațional la ”U” și Dinamo?

Nu. Pe Petre nu l-am auzit să vorbească maghiara. Asta nu înseamnă că nu o cunoaște.

Vezi toate comentariile (10)
Comentează