Articol de Oana Duşmănescu - Publicat vineri, 05 aprilie 2024 15:24 / Actualizat vineri, 05 aprilie 2024 17:58
Fosta luptătoare Ronda Rousey povestește cum și-a ținut în secret comoțiile grave și suferințele neurologice, cât timp a încercat să câștige titlul categoriei bantam în UFC.
Acum în vârstă de 37 de ani, Ronda Rousey, prima femeie care a luptat în UFC, a cucerit primul său titlul din cele șase din palmares în 2012, pierzându-l în 2015, în fața lui Heidi Holm. Într-un articol BBC, Rousey spune că de-abia acel eșec a făcut-o să vadă cât de mult și-a periclitat sănătatea și să-și revalueze cariera, punându-și bunăstarea fizică și psihică pe primul plan.
Referindu-se chiar la confruntarea cu Holm, Rousey declară: „Îmi e greu să mă uit la înregistrarea video a acelui meci. Mi se citește în ochi faptul că sufăr de probleme neurologice acumulate de decenii întregi. Mă enervează când oamenii spuneau că am mâncat bătaie. În acele momente, creierul meu nu funcționa așa cum trebuie”.
Ronda Rousey a suferit izbituri repetate la cap
Americanca a dezvăluit aceste lucruri odată cu anunțul lansării cărții ei, „Our Fight”. Accidentările despre care vorbește sunt cele adunate în anii în care a practicat judo, disciplină la care a cucerit medalia de bronz la Jocurile Olimpice de la Beijing (2008), și care i-au afectat cariera din UFC.
Sportiva povestește că, înainte cu două săptămâni de lupta cu Holm, pierdută în runda a doua din cauza unei lovituri la cap cu piciorul din partea adversarei, căzuse pe scări și suferise o comoție cerebrală.
„Dar îmi ascundeam accidentările, mai ales pe cele de ordin neurologic, de atât de mult timp, încât deveniseră o parte din mine. Atunci mi-am dat seama că poate creierul meu a fost extrem de zdruncinat și pus în primejdie pentru foarte mulți ani”, spune fosta luptătoare.
„Când m-am mutat la MMA nu-mi mai permiteam să încasez lovituri, așa căm fost nevoită să-mi dezvolt un stil de luptă care avea ca principal scop evitarea oricărei accidentări. Asta implica să fiu foarte rapidă și eficientă și să obțin victoria foarte repede”.
14milioane de dolari a câștigat Ronda Rousey din cariera de luptătoare profesionistă
Rondei îi era frică de encefalita traumatică cronică, boala jucătorilor de fotbal american și a boxerilor
Sportivii care practică sporturi de contact, dar și jucătorii de fotbal american sau hochei pe gheață sunt predispuși la o afecțiune numită encefalită traumatică cronică (ETC), dobândită în urma loviturilor repetate la cap din timpul activității.
Când boala se înrăutățește, duce la demență, însă nu se poate diagnostica cu certitudine decât după ce cel suferind decedează și creierul îi poate fi studiat.
Rousey a preferat să țină pentru sine gravitatea accidentărilor pe care le-a suferit de-a lungul carierei de teamă că nu va mai acceptată pe ringurile din UFC și, ulterior, WWE.
Înainte de a-și face debutul în MMA, în 2018, Ronda Rousey a izbucnit în lacrimi de ușurare când medicii i-au spus, în urma efectuării unui RMN, că are un „creier nevătămat”. „Erau șocați, credeau că mi-am făcut creierul deja pilaf, dar totul era perfect.
Până atunci plângeam de câte ori îmi rătăceam telefonul, pentru că mi-era teamă că mă ajung din urmă simptomele ETC. În plus, îmi fac griji, pentru că am rude atât cu maladia Alzheimer, cât și cu demență, în ciuda faptului că nu și-au luat pumni și picioare în cap atâția ani”.
Citește și alte știri din sporturi:
Jorge Lorenzo și-a etalat noul bolid » Suma astronomică plătită de spaniol și specificațiile mașinii