GSP SPECIAL  »  ANCHETELE GAZETEI  »  INVESTIGAŢIE GSP

Sponsor al PD-L a cîştigat licitaţia pentru stadionul din Ploieşti » S-a adjudecat!

Articol de - Publicat vineri, 16 iulie 2010 00:00

All Plan, firmă aflată printre sponsorii oficiali ai PDL, a cîştigat licitaţia pentru stadionul "Ilie Oană" din Ploieşti.

Societatea Baupartner, cu oferte superioare de preţ şi de timp de execuţie, a fost descalificată pe trei criterii formale: "Totul era aranjat!". "N-aveam cum să influenţez comisia", replică învingătorul, surprins de presa prahoveană cu tentative de a truca licitaţia

Misiune îndeplinită la Ploieşti în cazul licitaţiei pentru stadionul "Ilie Oană", operaţiune bugetată de Primărie la circa 15 milioane de euro! Ceea ce se anticipa, desemnarea drept cîştigătoare a cuplului Alpine Bau/All Plan Construction, susţinută de cercuri PDL, a devenit de ieri realitate.

"Nici nu i-a interesat proiectul"
Asta după ce comisia a decis să-i descalifice pe rivalii de la Baupartner pe criterii formale. "N-aveau altă soluţie să iasă cine trebuie decît să ne dea complet la o parte. Dacă discutam pe oferte, învingeam clar la punctaj. Nu au analizat proiectele ca atare, s-au legat doar de chestiuni administrative puerile, nerelevante. Spre exemplu, au invocat că managerul de execuţie propus n-are experienţă decît ca şef de proiect. Păi, e acelaşi lucru ca şi conţinut al jobului, ce contează cum se numeşte postul?!", a explodat ieri Michael Dietrich, patronul firmei care a pierdut.

"Am cîntărit fiecare cent"
"Dacă există nemulţumiri, sînt organe abilitate care pot analiza corectitudinea deciziei. Eu nu cunosc pe nimeni din comisie şi n-aveam cum să influenţez licitaţia în nici un fel. Doar am depus un dosar serios şi o să vedeţi că la Ploieşti se va ridica un stadion cu care să se mîndrească toată România. Am cîntărit fiecare cent din ofertă şi am înaintat un preţ corect", replică Vasile Todosia, bossul de la All Plan.

Primele două oferte pentru "Ilie Oană"
Firma    Preţ    Execuţie
Baupartner    42 mil RON    5,3 luni
Alpine/All Plan    47 mil. RON    6 luni

All Plan s-a numărat printre sponsorii partidului de guvernămînt la alegerile locale şi parlamentare din 2008, cînd, conform datelor din Monitorul Oficial, a contribuit în campanie ca sponsor, în bani şi produse, cu circa 11.000 de euro. "De fapt, suma a fost mult mai mare decît cea decontată şi există facturi care să dovedească acest lucru", susţine jurnalistul Dragoş Pătraru, directorul săptămînalului prahovean "altPHel".

Amînare pentru Todosia
Povestea învingătorului de la licitaţia ploieşteană are cîteva repere suspecte. Fost consilier judeţean PDL, Vasile Todosia s-a retras din administraţie atunci cînd partidul a cerut oamenilor săi să aleagă între politică şi afaceri. A optat pentru business, iar licitaţia pentru "Ilie Oană" şi-a amînat cu o săptămînă termenul iniţial de deschidere a ofertelor, 27 mai, exact pînă cînd s-a oficializat plecarea din post a lui Todosia! Care se înscrisese deja în cursa pentru obţinerea contractului legat de stadion.

Apoi, pe 7 iunie, Todosia încerca să-l determine pe concurentul său la licitaţie, Michael Dietrich, de la Baupartner, să-şi retragă dosarul, despre care se ştia deja că prezintă cele mai bune date de preţ şi de execuţie.

Înregistrări care-l acuză
Întrevederea de la restaurantul McDonald's din Ploieşti fusese intermediată de George Muceanu, fost consilier al primarului PDL Andrei Volosevici. "M-au jignit amîndoi, m-au făcut prost, doar-doar mă vor determina să renunţ", acuza atunci Dietrich scenariul politic. "Există şi înregistrări clare ale convorbirilor, pe care nu le pot pune decît la dispoziţia DNA, dacă procurorii vor fi interesaţi", spune ziaristul prahovean Dragoş Pătraru. Muceanu a intrat între timp în atenţia DNA Ploieşti, iar dosarul e în curs de cercetare, spun surse apropiate anchetei.

"Am fost acuzat că apăream cu nişte incidente de plată la BNR. Plăţile le-am făcut de fiecare dată după cîteva zile. Asta nu înseamnă faliment, cum s-a indus ideea în opinia publică despre All Plan"
Vasile Todosia, patron All Plan

"All Plan a fost dată cîştigătoare pe interpretări inventate de viciu de formă. Cetăţenii Ploieştiului vor suporta acum din propriul buzunar peste un milion de euro în plus, adică diferenţa dintre oferta noastră şi a lui All Plan"
Michael Dietrich, patron Baupartner

"Nu pot accepta decizia comisiei. Mă voi consulta cu avocaţii cum vom proceda. A abandona ar însemna să plec ca un prost din România"
Michael Dietrich, patron Baupartner

"Sînt chestiuni tehnice pentru care Baupartner a fost descalificată. Nu pot explica acum, fiindcă sînt la doctor"
Mihail Badea, director investiţii Primăria Ploieşti, membru PDL

"Prin semnătura pe care şi-au pus-o pe documente, membrii comisiei şi-au asumat responsabilitatea asupra deciziei. Ei sînt singurii care ştiu toate datele problemei"
Andrei Volosevici, primar Ploieşti

Stadioane ridicate la Munchen şi Aachen
Firma austriacă Alpine BAU, cîştigătoare alături de All Plan, e cea care a construit stadionul "Allianz Arena" din Munchen, inaugurat în 2005. Societatea a fost implicată acolo într-un proces de corupţie legat exact de acel proiect. "Compania de acolo e complet separată juridic de filiala din România", parează Vasile Todosia, partenerul pentru "Ilie Oană". Baupartner propusese un terţ susţinător, compania germană AGN, care ridicase arenele din Aachen şi Hoffenheim.

Citește și:

Cosmin Contra a semnat » Clubul a făcut anunțul spectaculos pe „Made in Romania”, hitul momentului în fotbal
Stranieri
Cosmin Contra a semnat » Clubul a făcut anunțul spectaculos pe „Made in Romania”, hitul momentului în fotbal
Eugen Trică se întoarce! Tehnicianul a semnat primul său contract de „principal” în străinătate
Stranieri
Eugen Trică se întoarce! Tehnicianul a semnat primul său contract de „principal” în străinătate
Elias Charalambous mai vrea un jucător la FCSB: „Îl cunosc, e bun”
Superliga
Elias Charalambous mai vrea un jucător la FCSB: „Îl cunosc, e bun”

Superliga 2024-2025, programul complet » FCSB - U Cluj, CFR - Dinamo, UTA - Rapid în prima etapă! + Când se joacă „Derby de România”

Record ALL-TIME pe GSP în luna iunie: 5,75 milioane de utilizatori și-au luat informațiile din Gazeta Sporturilor! Vă mulțumim!


Comentarii (25)
bmwuty
bmwuty  •  31 August 2010, 17:48

aaa shi mai e ceva sa`mi bag pola`n steaua;)

ploiestean
ploiestean  •  16 Iulie 2010, 20:44

@valliev2dor ai dreptate coministii adevarati gandeau toti cate ceva, partea fara logica din popor nici nu mai gandeste. Si intr-un sistem democratic exista anumite metode sub care poti agonisi cat mai mult, cum ar fi silinta, putinta, posibilitati si inainte de toate respectand anumite reguli ale jocului, care nu se schimba in timpul jocului. Ca la fotbal tre sa exista un arbitru neutru. Cred ca aici consta princiala probleme in cazul de fata cat si la nivel national !!!

valliev2dor
valliev2dor  •  16 Iulie 2010, 18:55

Eu unul te-am inteles, sunt de acord cu tine, exemplele tale sunt corecte. Inca nu inteleg insa legatura dintre gandirea fara de logica a unei parti a populatiei si gandirea comunista. Cel putin teoretic comunismul in opinia mea rezolva cateva din problemele mari ale societatii. Dar la baza fiecarei probleme a populatiei sta sistemul capitalist si educatia pe care acesta o propaga. Intr-un sistem democratic imi pare logic ca fiecare sa caute sa agoniseasca cat mai mult indiferent de metode.

Vezi toate comentariile (25)
Comentează