Articol de David Marinescu - Publicat luni, 04 noiembrie 2024 09:39 / Actualizat luni, 04 noiembrie 2024 09:39
Duminică, 3 noiembrie, în Republica Moldova a avut loc cel de-al doilea tur de scrutin pentru alegerea președintelui. Maia Sandu (Partidul Acţiune şi Solidaritate) versus Alexandr Stoianoglo (Partidului Socialiştilor din Republica Moldova).
Potrivit datelor centralizate de Comisia Electorală a Republicii Moldova, după numărarea a mai mult de 99% din voturi, Maia Sandu a fost votată de 55,41% dintre alegătorii. De cealaltă parte, Alexandr Stoianoglo a primit 44,59%. Inițial, Stoianoglo a avut aproape 4% avans, dar situația s-a răsturnat după numărarea voturilor din diaspora.
Moldova, eşti o învingătoare! Azi, dragi moldoveni, aţi oferit o lecţie de democraţie, demnă de a fi scrisă în manualele de istorie. Azi, voi aţi salvat Moldova. În alegerea noastră pentru un viitor demn, nu a pierdut nimeni. Libertatea, adevărul şi dreptatea au învins. Moldova a reuşit să-şi arate voinţa şi puterea prin votul fiecăruia dintre noi. Am dovedit că uniţi reuşim să-i învingem pe cei care voiau să ne îngenuncheze
Maia Sandu, președintele Republicii Moldova
UPDATE » ORA 21:00. Scrutinul din Republica Moldova s-a terminat!
Ora 21:00 aduce închiderea tuturor secțiilor de vot! În cazul în care la unele secții mai există cetățeni moldoveni la coadă, aceștia își vor putea exercita dreptul la vot până cel târziu la ora 23:00.
Conform celor de la Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova la ora 21:00 au participat la scrutinul pentru alegerea președintelui 54,08%. Ceea ce înseamnă 1.683.512. Procentul și numărul moldovenilor va crește în următoarele ore până la închiderea totală a urnelor.
Maia Sandu, prima reacție după ce s-au închis urnele. „Tinerii au stabilit un record de participare! Le mulțumesc cetățenilor din afara țării”. Alexandr Stoianoglo a punctat: „Moldova a vorbit prin vot! Suntem un popor responsabil de viitorul său”.
UPDATE » ORA 20:45. „Record absolut” în diaspora
Peste 300.000 de moldoveni au votat în secțiile din afara țării până la ora 20.00. Ministerul de Externe de la Chișinău spune că este un „record absolut”.
„Diaspora scrie istorie! Peste 300.000 de moldoveni din afara țării au votat în turul doi al alegerilor prezidențiale, stabilind un record absolut! Mulțumim fiecăruia dintre voi pentru dedicarea și efortul depus pentru viitorul Republicii Moldova”, a anunțat Ministerul de Externe.
UPDATE » ORA 20:00. Peste 1,6 milioane de persoane au votat
Cu o oră înainte de închiderea secțiilor de votare, Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova a anunțat că 1.655.350 de persoane au votat în turul al II-lea al alegerilor pentru stabilirea președintelui în țara vecină. Asta înseamnă un procent de 53,44%.
UPDATE » ORA 19:45. Maia Sandu: „Hoților le este frică de voi!”
Maia Sandu, președinta în exercițiu a Republicii Moldova a îndemnat cetățenii din diasporă să meargă fără frică la vot, chiar dacă „hoții” încearcă să perturbe procesul electoral.
„Draga diasporă, mulțumim pentru mobilizarea excepțională. Sunteți o forță extraordinară. Hoților le este frică de voi, de aceea au pus la cale, în câteva secții de votare, alerte false cu bombă. Nu vă fie frică. Continuați să mergeți la vot. Fiecare vot cinstit salvează R. Moldova”, a precizat Mia Sandu într-un video postat pe Facebook.
UPDATE » ORA 19:00. Alertă cu bombă la trei secții de votare din Marea Britanie și Germania
A fost alertă cu bombă la trei secții de votare din Marea Britanie și Germania, potrivit agenției de presă IPN. Incidentul a provocat întreruperea activităților electorale în acele secții. Procesul de votare a fost întrerupt la Liverpool și Northampton, Regatul Unit al Marii Britanii, după primirea unei alerte cu bombă.
UPDATE » ORA 18:00. Au votat peste 50% din cetățenii Republicii Moldova
La ora 18:00 peste jumătate din cetățeni care erau așteptați la urne au votat! Mai exact, 1.523.147 de moldoveni.
Secțiile se vor închide la ora 21:00, dar programul se poate prelungi în cazul în care la coadă există persoane care așteaptă să voteze. Tirajul total al buletinelor de vot pentru scrutin este de 2.729.996 de buletine de vot.
UPDATE » ORA 17:00. Serverele au fost ţinte ale mai multor atacuri cibernetice
Până la ora 17:00, la urne s-au prezentat peste 1,41 milioane de alegători, ceea ce reprezintă o rată de participare de aproximativ 47%. În comparație cu turul I de scrutin din 20 octombrie 2024, la această oră se atestă o participare mai mare.
Două secții de votare din afara Republicii Moldova și-au încheiat activitatea, cea de la Tokyo (Japonia) și Beijing (Republica Populară Chineză). În aceste două secții și-au exercitat dreptul la vot 84 și, respectiv, 43 de alegători.
Serverele Comisiei Electorale Centrale din Republica Moldova au fost ţinte ale mai multor atacuri cibernetice, a anunţat CEC într-o conferinţă de presă, potrivit deschide.md.
Încălcări ale procesului electoral raportate de către Inspectoratul General al Poliției din Republica Moldova:
- fotografierea buletinului de vot – 42 cazuri
- deteriorarea buletinelor de vot – 2 cazuri
- agitația electorală interzisă – 20 cazuri
- afișajul electoral neautorizat- 6 cazuri
- transportare organizată a alegătorilor - 12 cazuri
- prezența mai multor persoane în cabina de vot – 1 caz
- alte peste 20 de cazuri vizează alte încălcări
UPDATE » ORA 16:15. Prezența mai mare decât în turul II de la ultimele două scrutine prezidențiale
Prezența la vot până la această oră depășește prezența din primul tur al scrutinului prezidențial, și prezența la vot din turul II al alegerilor prezidențiale din 2020.
Astfel, dacă în turul I al alegerilor prezidențiale, până la ora 15:30 au votat 37,2% dintre alegători, iar în turul al doilea al alegerilor prezidențiale din 2020 la urne s-au prezentat 39%, în turul al doilea al prezidențialelor din acest an, 41,04% dintre alegători au votat.
UPDATE » ORA 16:00. Au votat 200.000 de persoane în diaspora
„Dragă diasporă, votăm, nu ne oprim! Votul cinstit trebuie să câștige!”, a fost mesajul pe care Maia Sandu l-a transmis.
UPDATE » ORA 15:50. Peste 1,26 de milioane de moldoveni au votat
Prezența este mai mare în rândul persoanelor cu vârste între 46 și 75 de ani. În rândul celor de 36-45 ani, prezența era de 36%, în rândul celor cu vârste între 26-35 de ani, prezența era de 33%. Doar 32% dintre votanții cu vârste situate între 18-25 de ani se duseseră la vot.
UPDATE » ORA 15:00. „Grupările criminale nu se liniştesc”
Şeful Parlamentului de la Chişinău, Igor Grosu, şi-a exprimat îngrijorarea la ieşirea din secţia de votare, în legătură cu transportarea organizată a alegătorilor.
“Poliţia şi toate instituţiile responsabile vor documenta toate cazurile de corupţie şi de transportare a alegătorilor, fie că vorbim despre cei din stânga Nistrului, fie ca vorbim de cei de peste hotare, în special din zona de est”, a declarat preşedintele Parlamentului.
UPDATE » ORA 14:00. Peste un milion de moldoveni au votat!
Cu câteva minute înainte de ora 14:00, Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova a anunțat că peste un milion de cetățeni au votat în turul II al alegerilor prezidențiale din țara vecină.
Mai exact, 1.009.211 de persoane se prezentaseră la urne la ora 14:00. Un procent de 34,71 la sută.
UPDATE » ORA 12:45. Rusia vrea să întrerupă votul moldovenilor din diaspora
Republica Moldova a anunțat mai multe state, printre care și România, că Rusia vrea să întrerupă votul moldovenilor din diaspora cu alarme false cu bombă, a dezvăluit o sursă din guvernul de la Chișinău.
Potrivit aceleiași surse, care a dorit să-i fie păstrat anonimatul, vizate ar fi secțiile de votare din Italia, Franța, Germania, Spania, Canada, România, SUA și Marea Britanie.
UPDATE » ORA 12:10. 700.000 de persoane au votat!
Secțiile de votare s-au deschis la ora 07:00 și se vor închide la ora 21:00. Alegătorii sunt așteptați să voteze la cele 2.219 secții de votare. La ora 12:10 s-a depășit pragul de 700.000 de voturi, ceea ce reprezintă 24,76%!
UPDATE » ORA 12:00. Maia Sandu a votat
„Am votat cu Moldova! Am încredere că cetățenii noștri vor alege bine pentru țara noastră. De fiecare dată au dus țara înainte și au protejat-o de rele. Astăzi mai mult ca niciodată trebuie să fim uniți, să ne păzim votul, să ne păzim independența. Hoții vor să ne cumpere votul, hoții vor să ne cumpere țara! Puterea Moldovei este în fiecare dintre voi. Ieșiți la vot! Capul sus, moldoveni”, a transmis Maia Sandu.
Mai mult, turul II al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova poate fi declarat valabil. Până aproape de ora 11:30, la urne s-au prezentat circa 560 de mii de alegători, ceea ce reprezintă 20% din numărul celor înscrişi în listele electorale.
UPDATE » ORA 11:30. Mesajul prim-ministrului României: „Alternativa rusească înseamnă doar condamnare la sărăcie”
Marcel Ciolacu, prim-ministrul României a transmis un mesaj pe pagina sa de Facebook, referitor la miza alegerilor din Republica Moldova:
„Îi îndemn pe toți cetățenii Republicii Moldova, din țară sau din diaspora, să meargă astăzi la vot și să aleagă calea europeană. Un vot masiv pentru doamna Maia Sandu va însemna o șansă în plus pentru fiecare dintre ei la o viață mai bună, în democrație, stabilitate și pace. Alternativa rusească înseamnă doar condamnare la sărăcie și izolare internațională. Miza este istorică. Și este nevoie de fiecare vot pentru a ține Republica Moldova aproape de România și Uniunea Europeană! Așadar, mergeți la vot și alegeți Maia Sandu cu toată încrederea!”, a scris acesta.
UPDATE » ORA 11:20. Aproape 20 la sută dintre moldoveni au votat!
Cifrele cresc de la un minut la altul! Cetățenii Republicii Moldova au ieșit la urne încă de la primele ore ale dimineții. La ora 11:20, 19,2% dintre cetățenii cu drept de vot se prezentaseră la urne. 536.115 de persoane votaseră până la această oră, cifrele fiind mult mai mari decât în primul tur de scrutin.
UPDATE » ORA 10:00. Stoianoglo a votat
Stoianoglo a declarat că votează pentru o Moldovă liberă şi prosperă, unde toţi cetăţenii sunt respectaţi. Acesta s-a prezentat la secţia de votare însoţit de soţia şi fiicele sale. „Împreună cu familia mea, am votat astăzi pentru o Moldova liberă, stabilă şi înfloritoare. Am votat pentru o Moldovă care îşi respectă cetăţenii, indiferent de limbă, naţionalitate, vârstă, religie sau viziuni politice”, a declarat Stioanoglo citat de News.ro.
UPDATE » ORA 09:30. Mai mulți alegători la urne decât în turul I
La ora 09:30, la alegerile prezidenţiale din Republica Moldova au participat 7,72% dintre alegători, ceea ce reprezintă peste 212.000 de persoane. Dintre acestea, în Republica Moldova s-au prezentat la urne peste 190 de mii de alegători, iar în diaspora peste 23 de mii de cetăţeni cu drept de vot ai Republicii Moldova.
În primul tur, Maia Sandu, actualul președinte în funcție a obținut 42,49%, față de 25,95% cât a primit Stoianoglo.
În urmă cu două săptămâni, la primul tur de scrutin la urme s-au prezentat 1.561.726 alegători, respectiv 51,65% din totalul cetăţenilor cu drept de vot înscrişi în listele electorale. În primul tur au participat 11 candidați, dar niciunul nu a obținut majoritatea voturilor valabil exprimate.
Tirajul total al buletinelor de vot pentru scrutin este de 2.729.996 de buletine de vot, dintre care 2.092.641 buletine de vot în limba română, 631.979 în limba rusă, 115 în limba ucraineană, 3.400 în limba găgăuză, 870 în limba romani și 991 în limba bulgară.
Vreau să vă spun că fiecare cuvânt de susținere a fost emoționant și încurajator, fiecare îndemn la vot este foarte valoros. Au fost multe încercări de a ne dezbina. Noi însă ținem la unitatea noastră și o vom apăra. Haideți să ne ținem uniți și mai departe, să respectăm și păstrăm cu grijă ce ne leagă pe toți – omenia. Duminică alegem cum vom trăi pe acest pământ. Alegem pacea, buna înțelegere, dezvoltarea. Votăm liber și cu conștiința deschisă, cu responsabilitate față de întreaga țară
Maia Sandu, președintele Republicii Moldova
Republica Moldova își alege președintele pentru următorii 4 ani! Maia Sandu vs Alexandr Stoianoglo
Secțiile se vor deschide la ora 07:00 și se vor închide la ora 21:00. Alegătorii sunt așteptați să voteze la cele 2.219 secții de votare, dintre care 1.988 deschise pe teritoriul Republicii Moldova, inclusiv 30 de secții de votare pentru alegătorii din stânga Nistrului, iar altele 231 organizate în 37 de țări, inclusiv cu 3 secții de votare pentru cei care și-au exercitat votul prin corespondență.
Pentru votul prin corespondență au fost expediate 1.809 plicuri cu buletine de vot, iar până pe 31 octombrie 2024, ora 18:00, birourile electorale ale secțiilor de votare pentru votul prin corespondență din cele 3 țări au recepționat 1.447 plicuri – Ottawa (Canada) – 436 plicuri, Washington D.C. (SUA) – 790 plicuri și Stockholm (Regatul Suediei) – 221 plicuri.
Conform informațiilor din Republica Moldova, turul II de scrutin va fi monitorizat de peste 2.400 de observatori naționali și internaționali acreditați de către Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova.