Articol de David Marinescu - Publicat duminica, 20 octombrie 2024 17:03 / Actualizat luni, 21 octombrie 2024 10:26
Cetățenii Republicii Moldova sunt așteptați astăzi la urne pentru un dublu scrutin: alegerile prezidențiale și referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană. Acest dublu scrutin este, fără îndoială, cel mai important organizat de la obținerea independenței față de Uniunea Sovietică, în 1991.
Peste 3,3 milioane de moldoveni sunt aşteptaţi la secţiile de vot. La alegerile de duminică s-au prezentat la urne 1.561.726 alegători, respectiv 51.65% din totalul cetăţenilor cu drept de vot înscrişi în listele electorale
La aceste cifre, scrutinul prezidenţial şi pentru referendum din Republica Moldova poate fi considerat valid.
Maia Sandu a votat la o secție din Chișinău, „pentru ca Moldova să poată să se dezvolte în pace și libertate”
În jurul orei 11:30, candidata din partea Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Maia Sandu, şi-a exercitat dreptul la vot. Actuala preşedintă a ţării a mers să voteze singură, la o secţie de vot din Chişinău.
„Azi am votat pentru ca Moldova să poată să se dezvolte în pace și libertate, pentru ca Moldova să poată să-și construiască viitorul pe care-l dorește și pe care-l merită. Moldovenii trebuie să-și determine soarta. Votul fiecăruia este important. Nu este doar o ștampilă pe hârtie. Este cuvântul tău pentru soarta ta. Este alegerea pentru cum vei trăi începând cu ziua de mâine” a fost mesajul pe care Maia Sandu l-a transmis.
Şeful Guvernului de la Chişinău, Dorin Recean, a declarat la ieşirea de la urne că îşi doreşte ca „Republica Moldova să iasă învingătoare”.
„Am votat alături de cetăţenii din Republica Moldova care sunt determinaţi să arate că democraţia este o forţă şi împreună putem să reuşim să construim Uniunea Europeană aici, la noi acasă. Eu am votat pentru ca noi să avem o ţară puternică, o ţară dezvoltată şi, fără şovăială, am votat pentru ca Republica Moldova să iasă învingătoare”, a declarat premierul Republicii Moldova, conform Agepres.
O zi istorică pentru Republica Moldova. Sunt convins că, la finalul ei, Republica Moldova va fi cu un pas mai aproape de Uniunea Europeană - acolo unde ne putem construi împreună viitorul
Marcel Ciolacu, prim-ministrul României
Referendumul de astăzi este șansa unirii României și Republicii Moldova în Uniunea Europeană! Faceți din această duminică o zi a izbânzii pentru aspirațiile voastre naționale și europene. România vă așteaptă în Uniunea Europeană, pentru a construi împreună un viitor al bunăstării și siguranței
Nicolae Ciucă, președintele Senatului
La alegerile prezidențiale participă 11 candidați, iar dacă niciun candidat nu obține majoritatea voturilor valabil exprimate se va organiza al doilea tur, peste două săptămâni, la care vor participa primii doi clasați.