Articol de David Marinescu - Publicat joi, 24 octombrie 2024 13:08 / Actualizat joi, 24 octombrie 2024 16:03
Un sondaj realizat de INSCOP Research, la comanda ziarului Libertatea, în perioada 11-18 octombrie, arată că în clasamentul intenției de vot pentru turul I al alegerilor prezidențiale conduce Marcel Ciolacu, urmat de George Simion și de Mircea Geoană. În turul al doilea, Marcel Ciolacu ar câștiga împotriva oricărui contracandidat, cu excepția lui Mircea Geoană.
Raportat la cei care și-au exprimat preferința pentru un candidat din listă și declară că vin sigur la vot (58,6% din total eșantion), clasamentul în primul tur arată în felul următor:
- 25,8% Marcel Ciolacu (PSD)
- 20,4% George Simion (AUR)
- 19,1% Mircea Geoană (independent)
- 14% Elena Lasconi (USR)
- 7,8% Nicolae Ciucă (PNL)
Pentru Cristian Diaconescu (independent) ar opta 4,4% dintre alegători, pentru Kelemen Hunor (UDMR) – 3,9%. Pentru Ludovic Orban (PMP și FD) ar vota 2,2%, iar pentru Cristian Terheș (Partidul Național Conservator Român) – 1,5%. Ana Birchall (independent) ar obține 0,3%. 0,5% spun că ar vota alt candidat.
Bătălia pentru turul a-II-lea din 8 decembrie
Dacă în turul al II-lea al alegerilor prezidențiale ar ajunge Marcel Ciolacu și George Simion, 56% dintre respondenții care au ales un candidat l-ar vota pe actualul premier, iar 44% – pe liderul AUR.
În cazul unei bătălii între Marcel Ciolacu și Mircea Geoană, 55,6% dintre respondenții care au ales un candidat spun că l-ar vota pe fostul secretar general adjunct al NATO, iar 44,4% pe actualul premier.
Dacă ar ajunge Marcel Ciolacu și Elena Lasconi, 53% dintre respondenții care au ales un candidat l-ar vota pe actualul premier, iar 47% pe lidera USR. Iar într-un duel Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, 63,1% dintre respondenții care au ales un candidat spun că l-ar vota pe actualul premier, iar 36,9% pe liderul PNL.
Metodologie:
- Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research, membru corporate al ESOMAR, la comanda cotidianului Libertatea.
- Datele au fost culese în perioada 11-18 octombrie 2024.
- Metoda de cercetare: interviu prin intermediul chestionarului.
- Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eșantionului simplu, stratificat fiind de 1.106 persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste.
- Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2,95%, la un grad de încredere de 95%.