Articol de Justin Gafiuc - Publicat marti, 07 august 2018 13:26
Fostul internațional, Ciprian Marica, 32 de ani, vorbește despre businessurile pe care le gestionează încă din perioada de jucător. A început cu imobiliare, a continuat cu turism, start-up-uri, fonduri europene. Se va extinde în curând în domeniul medical.
Implicarea neașteptată a lui Ciprian Marica la Farul, al cărui brand l-a achiziționat după o apariție surprinzătoare la licitația desfășurată în urmă cu circa o lună, readuce în prim-plan spiritul de afacerist al fostului internațional. Ex-atacantul s-a orientat către zona de business încă din perioada în care se afla pe gazon, iar investițiile sale importante au început să curgă din anii în care evolua în Ucraina sau Germania.
Imobiliare: Proiecte în București
Totul a început cu imobiliarele, domeniu în care Marica a avut un profesor în familie: "Tata a fost pe vremuri un constructor renumit în România, iar de la el mi-a fost ușor să deprind detaliile și să învăț cum funcționează această piață". Și explică de ce l-a atras în special zona imobiliarelor: "Fiind departe de casă, m-am aplecat doar către spații care necesitau reamenajări sau construcții care-mi aduceau chirie. Am dezvoltat și dezvolt proiecte doar în București. Acum construim 160 de apartamente, mai există o altă afacere în derulare pe o suprafață de 22.000 de metri pătrați. Avem deja precontracte cu oamenii, ne bucurăm și de o importantă susținere bancară".
Turism: Plajă la Mamaia și hostel în zona Unirii
O altă latură e în turism. Explică Marica: "E o clădire veche în zona Unirii, pe care n-o puteam exploata sau renova, fiindcă exista un conflict între Primăria Capitalei și Primăria Sector 1, nu din pricina mea. Lucrurile erau pur și simplu blocate acolo. Un partener mi-a propus însă să deschidem acolo un hostel, mi-a explicat businessul și am considerat că e cea mai bună decizie. Funcționează în continuare și lucrurile merg foarte bine". În plus, Marica e proprietarul unui hectar de plajă la Mamaia, în zona hotelului Rex: "Caelia Beach" e paradisul secret al lui Ciprian.
Start-up-uri: Joacă rol de "business angel"
Lui Marica îi place să îmbrace și haina a ceea ce în industrie se numește "business angel": să preia idei atractive din piață și să finanțeze antreprenorii fără posibilități materiale, dar cu potențial de afaceri.
Un exemplu: "Admir start-up-urile din diferite domenii. În materie de producție, brevetăm în România un mecanism prin care geamurile termopan se pot mișca în toate direcțiile printr-o simplă apăsare de buton. Vor fi dirijabile prin telefon. Încercăm să le aducem pe piață, împreună cu alți parteneri".
Fonduri europene: Finanțări în zone defavorizate
Fostul atacant se implică și în atragerea de fonduri europene: "Încercăm să obținem finanțări pentru zonele defavorizate din România, să oferim oamenilor locuri de muncă, școli profesionale. Sunt fabrici de încălțăminte și textile. Am mers în județe cu probleme, precum Olt sau Mehedinți. Acum avem un proiect în Timiș, la care intenționez să cooptez și un fost fotbalist, care a părut interesat de oportunitate. Nu pot deocamdată să vă dezvălui numele lui".
Medical: Proiect-surpriză pentru anul viitor
Marica se pregătește să demareze un nou business special în București: "Discutăm de o afacere la nivel mai mare. O conturez în această perioadă. Sper să-i dau drumul într-un an. Nu vreau să vând încă pontul. Un singur lucru spun: va fi o investiție pe zona medicală. Lucrez împreună cu parteneri care se ocupă de ani de zile cu acest gen de business și sunt interesați să vină în România".
Fundație: Sprijin pentru tinere talente
De cinci ani, Marica a dat drumul unei fundații prin care ajută tineri talentați din diferite domenii: "Când m-am apucat de fotbal, erau colegi mai talentați decât mine, dar care s-au pierdut pe drum fiindcă n-au avut posibilități de susținere. Așa mi-a venit ideea acestei fundații menite să sprijine tineri cu potențial, prin meditații, burse, echipament necesar. Unii au ajuns acum să se autofinanțeze și să performeze.
E cazul, de exemplu, al unui violonist, care a ajuns acum să cânte pe Stradivarius. Am trăit împreună multe momente emoționante, iar când un copil îți spune un simplu «mulțumesc!», ți se face pielea de găină. Duc mai departe cu mare drag acest proiect". În prezent, în fundație există 7 bursieri din balet, matematică/informatică, atletism, astronomie/astrofizică, gimnastică aerobică, muzică.
"Am visat să mă întorc la fotbal"
Marica spune că business-ul legat de Farul este exact ceea ce a visat după retragerea de pe gazon: să rămână implicat în fotbal. "Îmi doream să activez în fenomen, dar antrenoratul nu m-a atras. Partea managerială mi-a făcut cu ochiul și de aceea m-am pregătit pe acest domeniu în Germania, Elveția și Spania.
Mi-am recăpătat liniștea după ce am terminat cariera de jucător, nu mai aveam presiunea meciurilor, nu mai existau așteptările publicului și ale conducerii, nu mai exista stimulul de a progresa zi de zi. Dar simțeam lipsa implicării directe în fotbal și mi-am zis mereu că dacă va apărea un prilej potrivit, voi reintra activ în sport. Farul mi-a oferit această șansă", declară Marica.
"Fotbalul a fost principala sursă de venit. Ulterior, bazele afacerilor de azi s-au pus din proiecte imobiliare. Apoi, îmi permit să mă extind și către alte domenii în care cred și sunt convins că vor aduce profit în viitor" Ciprian Marica