Articol de GSP - Publicat sambata, 21 mai 2022 13:52 / Actualizat sambata, 21 mai 2022 14:53
Nicușor Dan, primarul general la municipiului București, a anunțat că instituția pe care o conduce a solicitat ca Sala Polivalentă și patinoarul „Mihai Flamaropol” din Capitală să fie incluse în Programul Național de Construcții de Interes Public.
Primăria generală a Capitalei lucrează cu scopul deblocării proiectelor pentru noua Sală Polivalentă și patinoarul „Mihai Flamaropol”.
„Sper să facem pași reali pentru finalizarea acestor proiecte care stagnează de ani de zile”, a scris Nicușor Dan pe Facebook, într-o postare în care a anunțat că a solicitat Companiei Naționale de Investiții ca cele două obiective de investiții să fie incluse în Programul Național de Construcții de Interes Public sau Social.
Care este situația celor două proiecte?
Contractul pentru ridicarea noii Săli Polivalente a fost semnat în 2019 de fostu primar general, Gabriela Firea, care anunța la acea vreme că sala are o capacitate proiectată de 20.000 de locuri și că din studiul de fezabilitate a rezultat un cost estimat de 138 de milioane de euro.
„Proiectarea şi execuţia lucrărilor va dura 36 de luni”, spunea Firea în iulie 2019. De atunci au trecut 34 de luni, dar scaunul de primar general a fost preluat de Nicușor Dan în toamna anului 2020.
În ceea ce privește Sala Polivalentă, studiul de fezabilitate a fost elaborat, iar indicatorii tehnico-economici au fost aprobați printr-o hotărâre a CGMB.
Sala va fi amplasată în incinta Complexului sportiv „Lia Manoliu”, foarte aproape de Arena Națională și va putea găzdui atât competiții sportive, cât și evenimente culturale, concerte sau expoziții.
- Nicușor Dan, primar general București
Proiectul patinoarului „Mihai Flamaropol”, abandonat
Situația patinoarului „Mihai Flamaropol” este chiar mai complexă și a fost prezentată de Gazeta Sporturilor în ianuarie 2022.
Promisiunile pentru un nou patinoar au început în urmă cu 9 ani, în mandatul primarului Sorin Oprescu, care susținea că până în vara lui 2017 primăria avea să construiască „o sală de sport, un patinoar, o academie de tenis, o sală de atletism, dar şi un complex de nataţie” în zona Arenei Naționale.
Numai că planurile s-au năruit. În ianuarie 2022, primăria Capitalei a transmis într-un răspuns pentru Gazeta Sporturilor că s-au realizat 24% din lucrări”, cu 6 milioane de euro! Actualul primar, Nicușor Dan, a luat în calcul chiar dărâmarea patinoarului: „Dacă structura de rezistență nu mai e bună după atâția ani, atunci facem altul!”
25 de milioane de euroar fi trebuit să fie costul final al proiectului
Niciun patinoar acoperit în București
Bucureștiul nu beneficiază de niciun patinoar acoperit. În comparație, în Ungaria sunt 49! Dintre cele 7 patinoare acoperite din România, 6 sunt în zona Harghita - Covasna, iar unul în Galați.
Nicușor Dan și Eduard Novak, ministrul Sportului, au demarat discuțiile pe tema patinoarului „Mihai Flamaropol” încă din martie 2021.
„Din păcate, obiectivul nu este încă finalizat, ca urmare a situaţiei litigioase generate de acţiunile aflate pe rolul instanţelor de judecată, astfel că cele două părţi doresc să exploreze în continuare posibile soluţii pentru a oferi bucureştenilor, dar şi sportului, o rezolvare a acestei nevoi”, informa Ministerul Sportului la acea vreme.
Lucrările, începute în septembrie 2017, au încetat din cauza unor litigii între constructorul UTI-Astaldi și Primăria Capitalei. Patinoarul ar fi trebuit să aibă 3.100 de locuri și o suprafață de 9.500 de metri pătrați.
Sportul românesc nu mai are nicio șansă să fie salvat! Sportul românesc poate să fie salvat doar dacă se începe de la grădiniță. Cum au făcut copilașii ăștia care au început hocheiul la mine, pe acel patinoar mizerabil. Că e doar unul singur în București. Cu celălalt s-a terminat. Ăla trebuie dat jos și făcut ceva.
- Ion Țiriac, la „Prietenii lui Ovidiu”, în martie 2022
Ce reprezintă Programul Național de Construcții de Interes Public sau Social?
Prin Programul Național de Construcții de Interes Public sau Social se urmărește realizarea de investiții menite să asigure dezvoltarea economică și socială a țării prin crearea de noi locuri de muncă, dezvoltarea economiei pe plan local și îmbunătățirea condițiilor de viață a cetățenilor.
- MINISTERUL DEZVOLTĂRII, LUCRĂRILOR PUBLICE ȘI ADMINISTRAȚIEI