Articol de Andrei Crăiţoiu, Remus Răureanu, Raed Krishan (foto) - Publicat luni, 12 septembrie 2022 11:16 / Actualizat luni, 12 septembrie 2022 11:33
În Liga a patra din Teleorman, fotbalul e mai mult un pretext pentru un fel de rețea de socializare neintermediată de tehnologie. La Orbeasca de Sus, terenul e bun mai ales pentru ca oamenii să dezbată pe marginea lui despre subiectele la modă în România și în lume
Începutul toamnei nu a topit de tot canicula, doar a înmuiat-o într-o vreme stranie, devine extrem de cald când soarele apare clar deasupra pământului și-l încinge cu putere, apoi lumina puternică e diluată bine și aerul e din nou ușor respirabil. Episoadele scurte în care soarele arde nu le strică programul sătenilor din Teleorman.
Sâmbăta dimineața e fotbal. Fotbaliștii îl joacă, deși nu aceasta e meseria lor. Spectatorii îl privesc și-l comentează, oricât de cald ar fi afară ei își dreg temperatura cu bere la trei lei cumpărată de la micul magazin din comună.
„Ținem și cu Steaua, și cu FCSB”
La nivelul acesta, jocul nu e chiar cel mai important, pentru oamenii din Orbeasca el funcționează mai degrabă drept pretext ca să se adune, să ciocnească sticlele și să comenteze despre ce se mai întâmplă în comună, în țară, prin lume. Steliștii au rămas steliști și s-au trezit că sunt suporteri pentru două echipe.
„M-am uitat la Dinamo-Steaua, că mă uit încontinuu la Digi, la toate posturile, că sunt pensionar și stau acasă. Nici nu mă așteptam să bată Steaua mea. Bine, echipa adevărată e aia a lui Becali”.
Omul are opinii și despre războiul din Ucraina, fără să se teamă vreun pic: „Nu mi-e frică de niciun război, poa' să vină și cu dinamita. Ce să-mi facă mie? Mă dă afară din casă? N-o fi atât de-al dracu' rusul ăsta, criminalul ăsta de război! Zău dacă nu! Hai că începe meciul! Să câștige care o fi mai bună! A jucat și fi-miu aici, dar acum e plecat în străinătate. Mihai Haralambie îl cheamă, era șmecheru' la toți, nu trecea nimeni de el. Juca ba fundaș, ba atacant”.
Atletic Orbeasca o întâlnește pe Ajax Botoroaga, o formație dintr-o localitate aflată la 20 de kilometri. Nici Ajaxul adevărat din Amsterdam nu ar fi capabil să-și respecte stilul tradițional pe terenul din Orbeasca. E un câmp de pe care e mai simplu să culegi plante medicinale decât să conduci mingea pe o jumătate de teren fără ca balonul să-ți sară în toate părțile din pământul denivelat, din ierburile crescute de-a valma.
Nu are cum să apară vreun fotbalist
Juventus Torino l-a achiziționat în vara aceasta pe Federico Gatti, un fundaș central care a evoluat deja și pentru alb-negri, și pentru naționala Italiei. Gatti are 24 de ani și în 2020 se afla în Serie D, al patrulea eșalon italian. Niciun jucător din „D”-ul românesc n-o să ajungă peste doi sau trei ani la CFR sau la FCSB și în echipa națională.
Fotbalul din liga a patra a noastră e doar pentru plăcerea oamenilor care vor să facă mișcare sâmbătă dimineață, nu are nicio legătură cu sportul profesionist. Există totuși ceva ce arată foarte bine chiar și în subsolul fotbalului românesc: echipamentul.
Generația de Aur și chiar și aceea a lui Mutu și a lui Chivu au crescut cu speranța de a căpăta la un moment dat șorturi și tricouri ca ale fotbaliștilor adevărați. Astăzi au chiar și amatorii echipamente frumoase și bune, ghete ca acelea care sunt folosite și în prima ligă, și în toată Europa.
Accesul la echipament bun nu a condus la apariția mai multor jucători buni, i-a împuținat de tot. Materialele de calitate nu sunt de ajuns. Nu prea mai există terenuri bune și nici talent nu pare să mai fie.
„Am o mie de lei, politicienii au miliarde”
Oamenii se descurcă ba muncind, ba din pensiile de care se plâng că sunt prea mici. „Să vin la meci e bine, îmi place. Cu traiul nu e bine deloc. Pensiile sunt foarte mici”, spune un cetățean din Orbeasca.
E convins că politicienilor nu le pasă de situația în care se găsesc ei: „Ne e foarte greu și nu ne crede nimeni. Eu am o mie de lei pe lună și politicienii au miliarde. Să le fie rușine! Am muncit la CAP mai mult decât au muncit toți parlamentarii de acum și ei fac legile numai pentru ei! Sunt disperat fiindcă nici nu mai știu pe cine să cred, pe cine să votez”.
Alt om are altă nemulțumire: „Viața e ca dracu', ar trebui ca ăia care ne conduc să-și bage mințile-n cap! Auzi, acum vor să facă educație sexuală! Asta e grija? În loc să facă sport în România, ei fac educație sexuală!”.
Tactici ca la Barcelona
La Orbeasca, Anișor Dragomir e antrenor, președinte, patron, îngrijitor al terenului și glorie locală. Tehnicianul lui de la Botoroaga transmite strategia pentru meci la fața locului, înainte ca arbitrul să pornească jocul: „Atenție că joacă numai lungă, lungă, lungă! Terenul e vai de mama lui, dar asta e situația! Gigi, Bucureștene, voi, fundașii laterali, puteți să urcați amândoi și să coboare unul dintre mijlocași. Jucăm serios, atât cât putem!”.
Ar fi fost o apărare din patru în faza defensivă și una din trei în momentele de atac, un plan pe care îl folosea Guardiola la City și pe care îl respectă cu strictețe Hagi la Farul. La Orbeasca nu merge să-i imiți pe Pep și pe Gică fiindcă jucătorii nici nu prea înțeleg ce ar trebui să facă și nici n-ar fi în stare, chiar dacă ar pricepe, să execute manevre tactice complexe. Antrenamente nu există, oamenii se adună doar pentru meciuri. Câțiva sunt studenți, cei mai mulți lucrează ca paznici.
Și un meci, și o brânză de oaie
Orbeasca e cunoscută în Teleorman drept localitatea în care produsă cea mai bună brânză de oaie. Brânza și alte produse sunt vândute în târgul care este organizat sâmbăta dimineața chiar lângă terenul de fotbal.
Tot lângă teren se află și o sală de sport multifuncțională. Parchetul, tribunele, vestiarele arată bine. Echipele de fotbal folosesc și ele vestiarele din sală, au norocul să le aibă la dispoziție, pentru că la nivelul acesta cabinele sunt cu mult mai rele, în general.
Gazeta Sporturilor a inițiat proiectul „Fotbal la județ”
Un serial prin intermediul căruia vom descoperi împreună viața echipelor din ligile inferioare. Până acum am scris despre partidele:
- FC Urziceni - Victoria Roșiori 3-0 (L4 Ialomița)
- Omerta Stoenești - Săbărelul Ciocoveni 4-2 (L5 Giurgiu)
- Spartacus Iazu - Unirea Scânteia 3-1 (L4 Slobozia)
- Fulgerul Fierbinți - FC Dridu 2-3 (L4 Ialomița)
- Zmeii Ogrezeni - Luceafărul Trestieni 2-2 (L4 Giurgiu)
- Arizona Zalhanaua - Viitorul Provița de Sus 7-2 (L6 Prahova)
- ACS Miroși - Steaua Negrași 3-2 (L4 Argeș)
- Vrei ca echipa din comuna ta să devină cunoscută? Scrie-ne la [email protected] despre personajele și întâmplările amuzante din ligile inferioare!