GSP SPECIAL  »  PUBLICITATE  »  ADVERTORIAL

Cupa României Betano: Istoria finalelor decise la 11 metri

Articol de GSP - Publicat luni, 27 mai 2024 16:44 / Actualizat luni, 27 mai 2024 16:57

Sezonul 2023-24 va rămâne unul de referință pentru Cupa României Betano, cu adevărat ”O Cupă pentru toți”, după ce divizionara secundă Corvinul Hunedoara a produs surpriza și a câștigat trofeul în finala de la Sibiu cu Oțelul Galați.

O finală decisă în cele din urmă la loteria loviturilor de departajare, după ce Corvinul Hunedoara a fost condusă de două ori în timpul celor 90 de minute regulamentare.

Legea nescrisă a fotbalului s-a verificat încă o dată, balanța înclinând la penalty-uri în favoarea echipei care a venit din urmă și care a primit astfel o injecție importantă de încredere și determinare.

De la agonie și extaz la 11 metri în finala din 2024

Primii care au executat în finala de la Sibiu au fost cei de la Oțelul și Cisotti a marcat pentru 1-0 cu o execuție sigură.

Corvinul a ratat prima execuție prin Coman, dar portarul hunedorenilor, Lefter, avea să repare imediat apărând șutul lui Gaitan.

Manolache a adus egalarea de la 11 metri cu un șut în plasa laterală, pentru ca apoi Lefter să pareze a doua lovitură consecutivă, de această dată la șutul lui Lameira. Un moment de maximă tensiune care l-a trimis pe Dorinel Munteanu, antrenorul Oțelului, la vestiare.

Bradu a adus-o pe Corvinul în avantaj (2-1), după care Ghiocel n-a rezistat presiunii momentului și a trimis peste poartă.

Pap a ținut-o în viață pe Oțelul, parând șutul lui Pârvulescu, într-un moment critic, iar Silva a egalat scorul la 11 metri (2-2).

Intrat pe final de meci special pentru loviturile de la 11 metri, veteranul și experimentatul Hergheligiu a finalizat cu un șut la siguranță, aducând Cupa României Betano la Corvinul Hunedoara. Ce moment, ce poveste de scris în cartea de istorie a fotbalului românesc cu o echipă slab cotată care câștigă Cupa României.

Finale decise la 11 metri

De-a lungul timpului nu mai puțin de nouă finale de Cupa României și-au găsit câștigătoarea la loviturile de departajare.

Din cele nouă finale decise la 11 metri șase au fost în ultimii 14 ani.

Prima finală de Cupa României în care câștigătoarea a fost stabilită la loviturile de departajare a avut loc în 1992 și a fost câștigată de Steaua București în fața celor de la Politehnica Timișoara, cu 3-2, după 1-1 în 120 de minute. Steliștii au ratat ținta de la punctul cu var o singură dată, în timp ce bănățenii au irosit nu mai puțin de trei lovituri în finala disputată pe stadionul din Regie. Una dintre ratările de la 11 metri i-a aparținut lui Marcel Băban, atacantul celor de la Poli Timișoara care marcase golul de 1-1 în prima repriză.

Trei ani mai târziu, pe fostul stadion ”Național – 23 August”, Petrolul obținea trofeul după o finală cu Rapid. Singura ratare de la 11 metri i-a aparținut atacantului Florin Frunză, jucător al cărui șut a fost blocat de Ștefan Preda, portarul de națională al ”găzarilor”.

Pe același stadion, în 1999, a avut loc una dintre cele mai tari încleștări din finala Cupei României. Steaua a revenit de la 1-2 contra rivalei Rapid trimițând meciul în prelungiri printr-un gol marcat de Miodrag Belodedici în minutul 90 cu o lovitură de cap din șase metri la centrarea lui Marius Lăcătuș dintr-o lovitură liberă. Constantin Barbu reușise o dublă pentru giuleșteni în decurs de doar zece minute. La loteria loviturilor de departajare, Steaua s-a impus cu 4-2, prin golurile marcate de Laurențiu Roșu, Damian Militaru, Eugen Trică și Erik Lincar. Meciul la care au asistat 60.000 de spectatori a rămas în istorie și ca ultima confruntare directă pentru un trofeu între doi titani ai fotbalului românesc, Emeric Ienei și Mircea Lucescu.

De atunci, CFR Cluj a câștigat două finale la 11 metri, Astra Giurgiu a ajuns de două ori cu trofeul pe masă, câștigând o dată, iar FC Voluntari a furnizat surpriza din 2017 când s-a impus la loviturile de departajare pentru primul trofeu din istoria clubului.

Ultimele două ediții de Cupa României Betano au fost decise la 11 metri, după ce în 2023 Sepsi învingea pe Universitatea Cluj, cu 5-4, după 0-0 la finalul timpului regulamentar și al celor două reprize de prelungiri.

1991/92 Steaua București – Politehnica Timișoara 1-1 (3-2 penalty-uri)
1994/95 Petrolul Ploiești – Rapid București 1-1 (5-3 penalty-uri)
1998/99 Steaua București – Rapid București 2-2 (4-2 la penalty-uri)
2009/10 CFR Cluj – FC Vaslui 0-0 (5-4 la penalty-uri)
2013/14 Astra Giurgiu – Steaua București 0-0 (4-2 la penalty-uri)
2015/16 CFR Cluj – Dinamo București 2-2 (5-4 la penalty-uri)
2016/17 FC Voluntari – Astra Giurgiu 1-1 (5-3 la penalty-uri)
2022/23 Sepsi Sf.Gheorghe – Universitatea Cluj 0-0 (5-4 la penalty-uri)
2023/24 Corvinul Hunedoara – Oțelul Galați 2-2 (3-2 la penalty-uri).

Citește și:

Fosta gimnastă Ana Porgras, triunghi amoros la Survivor? Ce dezvăluiri face câștigătorul: „Mi-a propus un joc”
Stiri extrasport
Fosta gimnastă Ana Porgras, triunghi amoros la Survivor? Ce dezvăluiri face câștigătorul: „Mi-a propus un joc”
„Tricolorul” pe care Cornel Dinu îl consideră un intrus la Euro: „Nu știu de ce mizează în continuare pe el”
Nationala
„Tricolorul” pe care Cornel Dinu îl consideră un intrus la Euro: „Nu știu de ce mizează în continuare pe el”
3 lucruri cu care nu s-a putut acomoda camerunezul sosit de 3 ani în România: „Vă spun ce aș schimba”
Superliga
3 lucruri cu care nu s-a putut acomoda camerunezul sosit de 3 ani în România: „Vă spun ce aș schimba”

Rafael van der Vaart, dialog cu GSP: „România? Mai bine întâlneam Spania sau Germania” » „Tricolorul” care l-a impresionat

Programul complet al optimilor de finală de la Euro 2024 » Când se joacă România - Olanda


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează