Articol de GSP - Publicat vineri, 24 iulie 2020 15:07 / Actualizat vineri, 24 iulie 2020 15:08
În acest week-end începe un nou sezon al campionatului de fotbal din China, Chinese Super League (CSL).
Competiția, care trebuia să înceapă pe 22 februarie, dar a fost reprogramată din cauza pandemiei de coronavirus, se desfășoară astfel: cele 16 echipe sunt împărțite în două grupe, iar meciurile vor avea loc în două localități: Dalian și Suzhou. Guangzhou Evergrande (echipa antrenată de Fabio Cannavaro) este campioana en-titre și cea mai titrată echipă din scurta istorie a acestei competiții.
Hizo, Contra, Dan Petrescu, Oli...
CSL este interesantă și pentru noi, dat fiind că avem un reprezentant în prima ligă, la Jiangsu Suning. Este vorba de antrenorul român Cosmin Olăroiu, care pregătește această formație din 2018. Oli se va confrunta cu alți antrenori de top din prima ligă chineză, precum antemenționatul Cannavaro, dar și cu Vitor Pereira (Shanghai SIPG), Rafa Benitez (Dalian Pro), Pablo Machin (Qingdao Huanghai), Giovanni Van Bronckhorst (Guangzhou R&F) sau Roberto Donadoni (Shenzen FC). Deschide cont la Superbet și pariază pe meciurile lui Olăroiu în SuperLiga chineză!
Olăroiu nu este singurul român care a avut de-a face cu fotbalul chinez, dar este singurul din prezent. În trecut, și alți antrenori și jucători și-au câștigat salariile în China.
La aceeași echipă la care activează acum Olăroiu a fost antrenor și Dan Petrescu, între 2015 și 2016. Actualul antrenor al celor de la CFR Cluj a bifat chiar două echipe chineze, pentru că a fost și tehnicianul lui Guizhou Hengfeng, în sezonul 2018/2019.
Tot în trecutul apropiat, Cosmin Contra a pregătit-o pe Guangzhou R&F, echipă care azi îl are pe bancă pe olandezul Gio Van Bronckhorst. „Guriță” a ajuns de la Getafe în China în 2015, la fel ca Dan Petrescu, astfel că în sezonul 2015/2016, am avut doi antrenori români în același timp în CSL.
Înaintea tuturor celor amintiți, însă, a fost un alt antrenor român care a fost deschizător de drumuri în China. „Marco Polo” al tehnicienilor români a fost Viorel Hizo. „Dulăul” a antrenat-o pe Chongqing Dangdai Lifan, în sezonul 2004/2005. Dacă la nivel de antrenori, numele au fost, deși importante, puține, la nivel de jucători românii au un bogat istoric în fotbalul chinez, atât în prima ligă, cât și în cea de-a doua. Vezi cea mai bună ofertă din România pe fotbalul chinez si plasează Superbilete!
Tianjin Teda, preferata jucătorilor români
Tianjin Teda este echipa la care au activat, de-a lungul timpului, cei mai mulți jucători români: opt! Este vorba de Florin Beraru, Marius Bilașco, Alin Chița, Jerry Gane, Lucian Goian, Bogdan Mara, Marius Radu și Cristi Tănase. „Dodel” este, de altfel, cel care a făcut-o cel mai recent, în sezonul 2015/2016. A prins doar 10 jocuri, însă, marcând de două ori.
Cel mai de succes jucător român în China a fost, însă, Cristian Dănălache, care a impresionat la Jiangsu Suning, între 2011 și 2013, perioadă în care a marcat de 37 de ori. Ulterior, a mai jucat la Qingdao Jonoon și Xinjiang Tianshan, în liga a doua, înainte de a schimba China pe Coreea de Sud, în 2016.
Dănălache, „Gheata de Aur” și „Jucătorul Anului” în China
Dănălache a fost chiar golgheterul campionatului chinez în 2012, când a înscris 23 de goluri pentru Jiangsu, ajutându-și echipa să termine pe locul 2 în clasament, la doar patru puncte în spatele campioanei Guangzhou Evegrande. În același sezon, Dănălache a fost desemnat „Jucătorul Anului” în prima ligă chineză.
Alți jucători importanți din campionatul nostru care au evoluat la un moment dat în China sunt Dan Alexa (Beijing Gouan), Marian Aliuță (Changchun Yatai), Eric Bicfalvi (Liaoning Whowin), Ovidiu Burcă (Beijing Gouan), Marius Constantin (Jiangsu Suning), Ionel Dănciulescu (Shandong Luneng), Marius Niculae (Shandong Luneng), Constantin Schumacher (Yunnan Hongta și Chongqing Qiche), Constantin Budescu (Dalian Yifang), Sabin Ilie (Changchun Yatai, Jiangsu Suning și Qingdao Hailifeng), Radu Niculescu (Changchun Yatai), Corneliu Papură (Changchun Yatai și Guangzhou Pharmaceutical) și Claudiu Răducanu (Guangzhou Pharmaceutical).
În total, de-a lungul timpului, 25 de jucători români au evoluat în prima ligă chineză. În liga secundă au fost, în total, 22 de români.
Pârvu, jucător și antrenor în China
Dacă Dănălache a fost cel mai de succes român din China, avem și un alt fost jucător român care a impresionat atunci când a jucat în campionatul asiatic, încât a fost chemat și ca antrenor înapoi. Florin Pîrvu, fostul antrenor secund al lui Alexa la Rapid și secundul lui Răzvan Lucescu la Petrolul, o pregătește, din 2016, pe echipa U21 a celor de la Henan Jianye, echipă la care a evoluat, ca jucător, în două perioade: 1996/1998 și 2002/2003. Pârvu e foarte apreciat în China, asiaticii urmărindu-i traseul de cînd a început cariera de antrenor. Florin Pîrvu are și licența Pro. Instalează acum aplicația Superbet și fii conectat la competițiile sportive din întreaga lume!
Bonusul de Bun Venit Online îți poate fi de folos în orice competiție sportivă ai nevoie de el!
Da. La Superbet.ro plecarea în aventura transformării informației, experienței, inspirației și pasiunii tale pentru sport și jocurile de cazinou în câștig presupune și un bonus substanțial. Deschide cont online la Superbet și încasează Bonusul de Bun Venit Sport, care poate ajunge până la 500 de lei și pe care îl primești la primele tale trei depuneri! Iar ca totul să fie Super, beneficiezi de retrageri fără limită de sumă, dacă optezi pentru transfer bancar! Pentru retragerile pe card, suma maximă a crescut de la 45.000 de lei la 200.000 de lei. Hai online și SuperJoacă! Intră și în agenție unde a revenit Pariul Șansă!
#PARIEMPEBINE #ÎMPREUNĂSUNTEMSUPER
Citește și:
„Am repetat biletul de 30 de ori ca să dețin recordul în România”
Un nou transfer la FCSB! Gigi Becali, pentru GSP: „Luni dăm banii. Merge în cantonament”
Dinamo a ajuns în Antalya » Din Turcia, „câinii” anunță categoric: „Locul nostru e în play-off!”