Articol de Sebastian Culea - Publicat joi, 14 noiembrie 2024, 11:35 / Actualizat joi, 14 noiembrie 2024 20:15
Fostul ministru al sportului, Eduard Novak, se folosește de clubul său sportiv pentru a mânca și dormi la prețuri preferențiale la hotelul CSN „Arcul de Triumf”, unde responsabil de cazare și alimentație e fostul său șef de cabinet, Szabolcs Bako, informează site-ul de investigații Snoop.ro.
În octombrie 2024, Eduard Novak, fostul ministru al sportului, și-a documentat online prezența în București cu două postări sugestive: „Cină de campanie” și „Pregătit pentru austeritate.”
Tot el este cel care a insistat și vociferat pe tema știrii conform căreia Elisabeta Lipă îi acordă unei contabile suma de 162.000 de euro, mai mult decât primesc medaliații cu aur de la JO.
Și tot el este cel care beneficiază de tratament preferențial la baza CSN Arcul de Triumf, unde a „petrecut mai mult timp anul acesta decât acasă”.
În mai multe fotografii ajunse în posesia publicației citate se vede cum fostul ministru are mașina personală parcată în fața clădirii, alături de o dubă verde de campanie, ia masa la restaurantul hotelului și, fapt pe care îl și recunoaște, beneficiază de costuri reduse.
Potrivit reglementărilor în vigoare, complexurile administrate de Ministerul Sportului oferă cazare prioritar sportivilor, angajaților MTS, federațiilor naționale și cluburilor sportive, care beneficiază de tarife subvenționate pentru cazare și masă, tarife care variază între 25 și 65 de lei pe noapte.
În perioadele cu disponibilitate, pot fi cazați și turiști la prețuri mai ridicate. Spre exemplu, la Hotelul Olimpic din cadrul CSN „Poiana Brașov,” sportivii plătesc între 45 și 55 de lei pe noapte, în timp ce turiștii achită în jur de 130 de lei pentru același serviciu.
Prețurile cazării în apropiere de Arcul de Triumf sunt semnificativ mai mari pentru turiștii obișnuiți. De exemplu, la hotelul „Floreta de Aur”, deținut de Federația Română de Scrimă, o cameră costă 320 de lei pe noapte.
Alte hoteluri din zonă au tarife de peste 400 de lei, iar în cazuri mai exclusiviste se ajunge și la 1.560 de lei pe noapte. Aceste diferențe subliniază avantajul de care beneficiază Novak, care achită doar 120 de lei pe noapte pentru o cameră dublă la CSN „Arcul de Triumf.”
„Da, mă cazez la hotel, unde am tariful special pentru că sunt manager de club. Și acum sunt în campanie, dar activitatea mea nu se oprește odată cu campania electorală (...) Măcar de atâta sprijin să beneficiez și eu”, le-a explicat Novak jurnaliștilor.
Acesta recunoaște că achită tariful special în timp ce este în campanie electorală. Totodată consideră că, după o carieră în sport, merită acest sprijin.
Cu o declarație de avere ce reflectă venituri de aproximativ 75.000 de euro anual, fostul ministru nu își acoperă cazarea la un tarif de turist în această perioadă, pentru a evita suspiciunile de favoritism și consideră firesc întregul proces.
„Așa s-au înțeles din timpul mandatului”
„CSN Arcul de Triumf a primit personalitate juridică în 2022, în timpul mandatului lui Novak. Ăsta a fost deal-ul, să vină acolo cineva din staff-ul lui și să rămână indiferent dacă el mai stă sau nu la minister”, a explicat una dintre surse pentru Snoop.ro
Este vorba despre fostul său șef de cabinet, Szabolcs Bako, care a rămas la CSN „Arcul de Triumf” și după plecarea din minister: Bako e actualul șef al Serviciului Cazare și Alimentație.
CSN „Arcul de Triumf” refuză să ofere date concrete
La solicitările jurnaliștilor pentru a confirma durata exactă a șederii lui Novak și costurile plătite, CSN „Arcul de Triumf” a refuzat să furnizeze informații detaliate, invocând protecția datelor (GDPR) și alte norme privind confidențialitatea.
Dan Popa, reprezentant al complexului, a citat prevederi legale care interzic divulgarea informațiilor legate de sejurul turiștilor, cu excepția cazurilor solicitate de Ministerul de Interne.
Novak a fost implicat într-o situație similară în 2020, când Sindicatul Național Sport și Tineret a prezentat un document prin care acesta a aprobat o recompensă de 112.000 de euro pentru tatăl său, Karoly Novak, după Jocurile Paralimpice de la Tokyo, deși acesta nu era oficial parte din echipa națională.