Articol de Cezar Titor - Publicat joi, 03 aprilie 2025 10:05 / Actualizat joi, 03 aprilie 2025 20:35
În ultimele săptămâni, internetul a fost cucerit de trendul în care fotografiile sunt transformate în stilul Ghibli. Nici fotbalul românesc nu a fost ocolit, mai multe momente emblematice fiind recreate cu ajutorul inteligenței artificiale pe rețelele de socializare ale echipelor din Superligă și numai.
Astfel, GSP a selectat 25 dintre cele mai memorabile episoade din istoria „sportului rege” autohton și le-a transpus în acest stil inconfundabil, cu ajutorul ChatGPT, cel mai popular model de inteligență artificială dezvoltat de OpenAI.
Stilul Ghibli a apărut odată cu fondarea Studio Ghibli în 1985 de către Hayao Miyazaki și Isao Takahata. Reprezintă o abordare artistică distinctă în animație, combinând realismul vizual cu elemente fantastice și alte teme de viață.
GALERIE FOTO. 25 dintre cele mai importante momente din istoria fotbalului românesc, transformate în stil anime
Următoarele momente au fost selecționate de GSP pentru a fi reproduse în stil anime, cu ajutorul AI-ului:
Sevilla '86 - cea mai importantă performanță all-time a vreunei echipe din România.
Minunea de la Liberec - momentul loviturilor de departajare, cu Zicu, Torje, Moți și Claudiu Niculescu în genunchi
Mircea Lucescu și legendarul Bobby Moore, înainte de Anglia – România 1-0, la Campionatul Mondial din 1970.
Emoțiile loviturilor de departajare de pe „Ghencea”: FCSB – Valencia 2-0. În tur, „liliecii” câștigaseră cu același scor, însă „doppietta” lui Andrei Cristea a trimis partida în prelungiri. Roș-albaștrii s-au impus cu 4-3 la penalty-uri, într-o „mocirlă” memorabilă.
Bucuria lui Gică Hagi - Campionatul Mondial din 1994.
George Copos și un gest celebru, din perioada în care Rapidul era de vânzare: „Buzunarele-s goale!”
Bănel Nicoliță, consolat de Raul și Beckham, după nefericitul autogol de pe „Bernabeu”.
Răbufnirea lui Gică Hagi și celebra replică: „Tu, cu mustață, nu strâmba!”
Excentricul Gigi Becali și cum a încercat să-și repare ultimul model de Maybach... cu ranga.
Boro - FCSB 4-2 și cum a distrus Maccarone speranțele roș-albaștrilor pentru o nouă finală europeană, după cele din 1986 și 1989.
Cosmin Olăroiu îl consolează pe Viorel Moldovan, în lacrimi, după „Sfertul UEFAntastic”.
Într-o toamnă fierbinte a sezonului 1998-1999, Dinamo își croia drum spre vârful clasamentului după o perioadă dominată de rivalii de la Steaua. Pe 25 octombrie, în Giulești, echipa antrenată de Cornel Dinu a oferit o demonstrație de forță, impunându-se categoric cu 4-1 în fața Rapidului. În timp ce jucătorii săi sărbătoreau pe teren, tehnicianul a ales un gest aparte pentru a-și marca triumful: a fluturat un prosop în fața tribunei a II-a, provocând reacția suporterilor gazdelor, care l-au copleșit cu o ploaie de hârtii și confetti. La finalul sezonului însă, ironia sorții a făcut ca Rapid să fie cea care avea să celebreze titlul de campioană.
Reacția lui Andrei Rațiu la „torpila” lui Nicolae Stanciu de la Campionatul European, în meciul cu Ucraina, partidă câștigată de „tricolori” cu un neverosimil 3-0.
„Tricolorii”, vopsiți blonzi la ultimul Campionat Mondial pentru prima reprezentativă - Franța 1998.
La prezentarea pe Giulești, Dan Petrescu a pupat steagul Rapidului. „Nu mi-a impus nimeni asta, așa am simțit și așa am făcut! Eu voi rămâne mereu suporter al Stelei, dar, înaintea fanului, va exista profesionistul. Când sunt la o echipă, dau totul pentru ea, nu contează nimic altceva pentru mine. Așa a fost și în Giulești, am făcut tot posibilul ca echipa să meargă bine, spre deosebire de alții. Vreți să știți de ce am acceptat atunci să merg în Grant? Când eram mic, aveam două echipe cu care țineam: Steaua și Rapid”, explica ulterior „Bursucul”.
Voleul senzațional al lui Vlad Chiricheș în FCSB - Ajax 2-0 (4-2, la loviturile de departajare). În tur, batavii au câștigat cu același scor.
După ce a salvat FC Universitatea Craiova de la retrogradare în 2000, Emil Săndoi oferea reacții „la cald” chiar de la firul ierbii, iar în acel moment, în cadru, apare… un pui de leu.
Mihai Stoica, administratorul special al celor de la FCSB, le-a aruncat prosoapele roș-albastre „câinilor”, după victoria cu 6-0 de pe Arena Națională.
Căpitanul și marcatorul lui Dinamo într-un meci Steaua - Dinamo 2-1, disputat pe 22 martie 1989, Ioan Andone a avut un gest sfidător către tribuna oficială, unde se afla Valentin Ceaușescu, fiul cel mare al dictatorului Nicolae Ceaușescu. „Cu Valentin Ceaușescu, am fi avut și 100 de meciuri fără înfrângere”, a spus Andone ulterior.
Universitatea Craiova - Benfica 1-1, sezonul 1983-1984 al Cupei UEFA. Oltenii au remizat în Portugalia, 0-0, iar două săptămâni mai târziu, în fața unui „Ion Oblemenco" arhiplin, Știința a terminat la egalitate returul cu lusitanii, 1-1, ratând la limită calificarea în prima finală europeană din istorie.
În 2009, într-un meci de Europa League contra elenilor de la Panathinaikos, Dinamo s-a văzut nevoită să joace fără sprijinul suporterilor din tribune, din cauza unei suspendări a terenului, după incidentele din partida tur cu Slovan Liberec. Totuși, atmosfera n-a fost complet lipsită de susținere, deoarece Cristi Borcea și Vasile Turcu și-au asumat un rol inedit. Echipati cu fulare și tobe, cei doi oficiali ai clubului au încercat să suplinească absența galeriei, încurajând echipa într-un mod aparte.
Marius Șumudică sărbătorind titlul cu Astra Giurgiu din 2016, cu fularul Rapidului la gât.
Au îngenuncheat „gladiatorii” pe Olimpico! În septembrie 2008, CFR Cluj învingea cu 2-1 pe „Olimpico”, revenind de la 0-1 contra celor de la Roma, grație „doppiettei” lui Culio.
România - Suedia 2-2, 4-5 la loviturile de departajare, în sferturile de finală ale Campionatului Mondial din 1994, cel mai dureros meci din istoria fotbalului românesc
Cristi Borcea și Gigi Becali, controversați conducători ai granzilor din București, în tribune pentru finala Cupei României dintre FCSB și Dinamo de la Brașov, câștigată de trupa roș-albastră cu 2-1.
Cum arată zona VIP înainte de Rapid - Dinamo » Meniul primit de fanii care au plătit 250 de lei