Articol de Ionuţ Iordache - Publicat sambata, 23 noiembrie 2024 15:12 / Actualizat sambata, 23 noiembrie 2024 15:31
EPISODUL 21. Invitata de astăzi a emisiunii Health Talks by GSP este Ioana Stavrositu, medic specialist endocrinologie și consultant nutriționist, care explică ce legătură există între testosteron și masculinitate și care sunt riscurile la care se supun cei care iau suplimente pentru creșterea acestui hormon
- Bine ai venit, Ioana!
- Bine v-am găsit!
- Poți să ne spui, te rog, care este rolul testosteronului și de ce este considerat un hormon esențial?
- Testosteronul este într-adevăr un hormon esențial, atât în cazul bărbaților, cât și în cazul femeilor. Bineînțeles, este mult mai important în cazul sexului masculin. Este implicat în dezvoltarea atât a caracteristicilor sexuale primare, cât și secundare. Vorbim aici, de exemplu, în cazul bărbaților, de apariția pilozității faciale, de îngroșarea vocii în adolescență, precum, cum spuneam, și de caracteristicile sexuale primare, având un impact semnificativ în dezvoltarea încă din viața intraembrionară a testiculului, a penisului.
- Cum variază nivelul de testosteron în funcție de vârstă, sex și alți factori biologici? Este normal să scadă testosteronul de-a lungul vieții?
- Da, se pare că odată cu înaintarea în vârstă, în cazul bărbaților, scade secreția de testosteron undeva cu 1-2% pe an după vârsta de 30 de ani. Nivelul maxim este atins undeva între 20 și 30 de ani, după care descreșterea se întâmplă lent, cu 1-2% pe an.
Ioana Stavrositu: „Nu încurajez administrarea de testosteron”
- Ar trebui să ne îngrijorăm și să facem ceva să-l ținem ridicat?
- Este un proces natural, descreșterea lui se întâmplă pentru că se înaintează în vârstă, iar nivelurile se adaptează vârstei. Nu încurajez administrarea de testosteron injectabil sau sub formă de geluri la o vârstă mai înaintată dacă nu există indicație medicală specifică. Steroizii, tratamentele cu testosteron ar trebui urmate doar la indicație medicală în cazul în care, într-adevăr, se diagnostichează acolo un hipogonadism, se diagnostichează cauza hipogonadismului și conduita terapeutică este indicată de aceasta.
- Din experiența ta, de câte ori ai întâlnit cazuri în care un bărbat avea nevoie reală de testosteron?
– Doar în Institutul Național de Endocrinologie, unde am activat în rezidențiat, am întâlnit cazuri de hipogonadism care erau justificate, care se datorau unor anomalii cromozomiale, care se datorau poate unor factori secundari care au apărut ulterior, cum ar fi infecția cu virusul urlian, virusul care determină oreionul, și care poate afecta celulele Leydig, cele care sunt responsabile de secreția testosteronului. În schimb, întâlnesc frecvent persoane care vin în cabinet, tineri în general, care solicită cure cu testosteron pentru că le sunt recomandate de prietenii de la sală și care sunt total contraindicate. Știu că în momentul actual se pot achiziționa de pe piața neagră anumite tratamente cu steroizi, există protocoale mai mult sau mai puțin testate din punct de vedere medical, dar care, din păcate, sunt urmate de foarte mulți tineri și care îi supun la niște riscuri la care nu se gândesc.
Ioana Stavrositu, despre riscurile curelor cu testosteron
- Care ar fi aceste riscuri?
– Culmea, apar niște efecte fix contrare a ceea ce se așteaptă! Adică în loc de un libido foarte crescut, din contră, să apară absența lui, în loc de a reuși să fie poate mai fertil, să se confrunte cu infertilitate.
- De ce se întâmplă asta?
- Din cauza faptului că există în cazul tuturor hormonilor din corp și feedback negativ. În momentul în care se transmit niște semnale către hipofiză și apoi către hipotalamus, se scade secreția centrală și automat se inhibă secreția naturală de la nivel gonadic.
- Care sunt simptomele unui nivel scăzut de testosteron? Și când ar trebui un bărbat să meargă la medic să vadă dacă are o problemă sau nu?
- Dacă un bărbat tânăr are disfuncție erectilă, are o slăbiciune musculară intensă, poate să fie din cauza unui deficit de testosteron. Dacă, de exemplu, observăm că nu au apărut la un tânăr caracteristicile sexuale secundare la vârsta la care ne-am aștepta în adolescență, ne adresăm unui medic endocrinolog. Dacă au existat traumatisme la nivelul testiculelor sau dacă au existat patologii hipofizare, anumite adenoame hipofizare asupra cărora poate ai intervenit într-un fel medicamentos sau chiar chirurgical și pot determina un deficit pe linie gonadică, atunci ar trebui investigat mai departe.
Ioana Stavrositu: „Nivelul de testosteron are anumite pulsații zilnice”
- Ce se întâmplă în cazul în care un bărbat are nivelul de testosteron la un nivel normal, dar spre limita inferioară? Ar trebui să facă ceva?
- Limita inferioară ar fi undeva mai puțin de 300 de nanograme pe decilitru. Ar trebui, dacă observă că este sub, să se adreseze, cum spuneam, unui medic endocrinolog care să evalueze, din punct de vedere anamnestic, dacă este o problemă, într-adevăr, acolo și care ar putea să fie cauza. De asemenea, ce ar mai fi important de spus este că nivelul de testosteron are anumite pulsații zilnice, deci este important și momentul recoltării. În principiu, ar trebui recoltat în prima parte a zilei, între orele 7 și 10 dimineața, pentru că este posibil, dacă îl recoltăm mai târziu, să vedem un nivel scăzut și, de fapt, să fie determinat de acest circuit pe perioada zilei.
- Care sunt factorii care influențează acest nivel de testosteron pe parcursul unei zile?
- Este un ciclu care se desfășoară în mod natural. Așa cum, de exemplu, și cortizolul are un ritm al lui, natural. Așa cum am mai spus, secreția de testosteron este influențată și la nivel hipofizar, iar pulsațiile de LH și FSH, adică de hormonul luteinizant şi hormonul de stimulare foliculară, impactează și nivelul de testosteron.
Ioana Stavrositu: „Trebuie să ne respectăm corpul”
- Dar este influențat și de alimentație, de mișcarea pe care o facem și de starea noastră de bine?
– Da. Nivelul de testosteron se menține, în primul rând, la un nivel optim în momentul în care avem grijă să fim odihniți, avem grijă să ne alimentăm corect și să mâncăm cât mai sănătos posibil, în momentul în care nu facem exces de alcool, în momentul în care avem grijă să ne hidratăm și să facem mișcare. Testosteronul, în cazul unui adult tânăr, sănătos, ar trebui să fie la un nivel normal fără a trebui să fie stimulat de ceva, în afară de o conduită de grijă și de respect față de corp. Un lucru pe care nu l-am spus și este important de spus este că testosteronul este prezent și în cazul femeilor. Într-o cantitate mult mai mică, este secretat de ovare, dar și de glanda suprarenală. Impactează și în cazul femeilor libidoul și susține masa musculară, dar și densitatea osoasă, pentru că este implicat în secreția osteoblastelor.
- Există vreo diferență între testosteronul produs de bărbați și cel produs de femei, în afară de cantitate?
– Nu, singura diferență este cantitatea. În cazul bărbaților este clar că există o cantitate mult mai mare, iar în cazul femeilor una mai mică și secretată mai mult de glanda suprarenală prin conversie.
Ioana Stavrositu, despre relația dintre testosteron și stilul de viață
- Ce recomandări ai pentru bărbații care au un nivel de testosteron în limitele normale, dar la limita inferioară?
- În primul rând, să se uite către stilul lor de viață, să încerce să facă puțină ordine acolo și să vadă dacă lucrurile acestea se îmbunătățesc. Să nu se ducă spre suplimente pentru stimularea testosteronului pentru că majoritatea dintre ele nu au baze solide din punct de vedere medical și nici studii clinice pe eșantioane mari de oameni astfel încât să fie credibile. Să ne întoarcem la bază, să facem puțină ordine, să vedem dacă avem grijă de dieta noastră, dacă avem grijă de somn, dacă facem mișcare, dacă ne respectăm corpul cu adevărat.
- Care sunt cei mai mari dușmani ai testosteronului?
- Nu cred că putem numi sau enumera 1, 2 sau 3 mari dușmani ai testosteronului. Cred că este un cumul de factori care, individual, pot acționa într-o direcție sau alta.
- Dar nivelul de testosteron este influențat și de starea noastră psihică?
- Se pare că excesul de testosteron impulsionează bărbații la un comportament de risc, la un comportament mai agresiv în unele situații. Prezența testosteronului la un nivel normal nu a fost asociat, conform studiilor, cu agresivitatea, însă excesul lui se pare că da. De asemenea, testosteronul la un nivel optim influențează starea de spirit și este important pentru a preveni depresia și stările anxioase.
Ioana Stavrositu, despre relația dintre testosteron și obezitate
- Există vreo legătură între genetică și nivelul de testosteron?
- Întotdeauna genetica poate avea un impact. Nu știu să îți spun exact care ar putea să fie impactul, dacă limita inferioară este foarte fină. Există sindroame genetice care, într-adevăr, duc la hipogonadism, cum este sindromul Klinefelter. Dar pentru niveluri doar puțin scăzute nu știu ce impact are genetica, ci mai degrabă stilul de viață.
- Este adevărat că nivelul de testosteron este influențat de obezitate?
- Este adevărat, din cauza faptului că la nivelul țesutului adipos se sintetizează estrogen. Obezitatea și secreția estrogenică de la nivelul ţesutului adipos pot duce la scăderea testosteronului.
- Există o legătură între nivelul de testosteron şi nivelul de masculinitate? Putem spune că suntem mai bărbați dacă avem un nivel mai ridicat de testosteron?
- Poate fi chiar pe dos, pentru că un nivel foarte mare de testosteron poate duce la alopecie. Și bărbații se consideră mai masculi cu cât au mai multă pilozitate la nivelul corpului. De asemenea, cum aminteam și mai devreme, un nivel foarte mare de testosteron poate duce la infertilitate sau la imposibilitatea menținerii unei erecții. Ceea ce, cu siguranță, nu face niciun bărbat să fie mai masculin. Nivelurile exagerat crescute aduc fix contrariul a ceea ce și-ar dori orice bărbat să obțină de la un nivel mai mare de testosteron.
Ioana Stavrositu, despre miturile legate de testosteron
- Care sunt cele mai dese mituri pe care le-ai întâlnit tu legate de testosteron?
- Cel mai des întâlnit mit este faptul că în momentul în care avem un nivel mai mare de testosteron, am putea avea o forță mai mare pe termen lung. În momentul în care este la un nivel foarte, foarte mare, este posibil să scadă forța musculară prin distrucție la nivel muscular, prin antrenamente excesive. Sunt foarte mulți antrenori sau tineri pasionați de fitness care vin cu mare încredere către mine să îmi solicite testosteron injectabil din dorința de a avea mai multă forță musculară.
- Reușești să-i convingi pe acești bărbați că nu este adevărat acest mit?
- Deși se supără pe mine, refuz să-i ajut în această direcție. Încerc să le explic că o creștere a masei musculare se va întâmpla natural odată cu exercițiul fizic și cu faptul că sunt înzestrați natural cu o cantitate mai mare de testosteron decât o femeie, că alimentația bazată în primul rând pe proteine îi va susține în creșterea masei musculare și că putem să facem un plan de nutriție personalizat care să le susțină această dorință. În cazul unor cure cu testosteron, rezultatele pot fi foarte rapide, dar au și o cădere foarte mare apoi. În cazul unui plan de nutriție personalizat asociat exercițiilor fizice, odihnei, hidratării etc., schimbările se întâmplă pe termen mai lung, însă sunt sustenabile în timp.
Ioana Stavrositu: „Nu există alimente-minune”
- Ce alimente recomanzi pentru a păstra un nivel optim de testosteron? Există alimente-minune?
– Alimente-minune nu există pentru nimic, în general. Mulți oameni mă întreabă de alimente-minune pentru orice problemă, cu calorii negative sau cine știe ce se mai aude acum. Realitatea este că nu există alimente care să ne sprijine miraculos un anume proces, însă există principii de nutriție sănătoasă care ne pot susține pe termen lung. Realitatea este că avem nevoie de o dietă cât mai diversificată, să aibă toți macronutrienții principali, adică proteine, lipide, carbohidrați, dar și o multitudine de micronutrienți, de vitamine și minerale care să hrănească fiecare proces metabolic în parte.
- Dar există alimente care influențează nivelul de testosteron?
- Se pare că alimentele cu conținut mare proteic ajută la susținerea nivelului de testosteron, cum ar fi, de exemplu, carnea, lactatele, brânzeturile, ouăle. Dar acestea nu acționează fix la nivelul testosteronului, ci în general la nivel metabolic în corpul nostru.
- Ce poate face un bărbat care a făcut o cură de testosteron și a realizat că pe termen lung nu-i face bine? Cum ajunge iar la un nivel normal?
- Complicat și nu aș vrea să dau idei. Aș zice să se adreseze unui medic endocrinolog pentru că are nevoie de o revenire din aceste cure. În mod normal, ele se fac conform unor protocoale de administrare și revenire care, din păcate, au devenit foarte publice, mulți au acces la ele și își administrează singuri aceste cure, însă le fac prost. Se lasă cu ginecomastii, se lasă cu creșterea sânilor, se lasă cu impotență, se lasă cu scăderea libidoului, se lasă cu depresii. Aș zice să se adreseze medicului endocrinolog!
- În afara de ceea ce am vorbit până acum, mai există și alte riscuri legate de acest consum de substanțe care promit creșterea testosteronului?
- Mai rău decât infertilitatea și impotența nu cred că ar putea să fie ceva. Mă gândesc că pentru un bărbat nu poate fi ceva mai rău decât să nu reușească să susțină, de exemplu, o erecție sau când își dă seama că își dorește un copil și că suferă de infertilitate la o vârstă mică.
Ioana Stavrositu: „Acolo poate fi indicată această cură cu testosteron”
- Este adevărat că în cazul unui bărbat este normal să-i crească nivelul de testosteron atunci când este singur și nu are o relație și să scadă în momentul în care, de exemplu, se căsătorește sau are un copil? Am citit într-o carte acest exemplu, mi s-a părut interesant și voiam să știu dacă este adevărat sau nu.
- Pare interesant exemplul tău. Cred că este posibil pentru că scopul nostru este de a ne înmulți. Cred că și nivelul de testosteron poate varia într-un anumit moment al vieții sau într-un anumit moment al unei relații și se poate adapta acesteia. Nu cred că asta ar putea însă duce la niveluri extrem de scăzute sau extrem de crescute, însă cred că, într-adevăr, pot exista variații.
- Există riscuri pentru utilizarea curelor cu testosteron în cazul sportivilor de performanță?
- Mă gândesc că în spatele acestor sportivi sunt niște medici care știu foarte bine cât să-i ofere sportivului. Acolo poate fi indicată această cură cu testosteron. Vorbim de o categorie specială în cazul culturiștilor, de exemplu. În spatele lor este o echipă, cu siguranță multidisciplinară, care evaluează și susține procesul. Știu că în aceste cazuri se administrează cure cu steroizi, însă sunt absolut convinsă că sunt controlate.
Ioana Stavrositu: „Înainte de tratament, trebuie găsit motivul”
- Ce opțiuni de tratamente există pentru bărbații cu niveluri anormale de testosteron?
- În cazul bărbaților care, într-adevăr, suferă de hipogonadism, trebuie în primul rând văzut dacă este dintr-o cauză primară sau dintr-una secundară. În funcție de cauza care a determinat hipogonadismul, se determină și conduita terapeutică. În general, cauzele primare sunt determinate și apar în majoritatea cazurilor în viața mai degrabă mică decât în viața adultă. Cu toate astea, există cauze care pot apărea și la viața adultă, cum sunt, de exemplu, diabetul sau orice altă boală cronică. Deci trebuie găsit întâi motivul. Căutăm mai întâi cauza hipogonadismului și apoi tratamentul acestuia. Pentru că, evident, dacă vorbim de o boală genetică, de un deficit cromozomial, cum ziceam, de un sindrom Klinefelter, nu are cum să fie același tratament ca în cazul unui hipogonadism determinat de un accident prin lovire la nivelul testiculelor, să spunem.
- Care sunt cazurile pe care le-ai întâlnit în meseria ta legate de un nivel foarte scăzut de testosteron?
- În principiu, am văzut cauze genetice, care, în general, sunt diagnosticate la copii și pot fi determinate atât de anomalii cromozomiale, cât și de criptorhidie, de imposibilitatea testiculelor de a coborî la nivelul scrotului sau de subdezvoltarea lor în stadiul embrionar. Dar am întâlnit și cazuri care au fost determinate de iradieri hipofizare.
Ioana Stavrositu: „Masculinitatea nu stă doar în nivelul de testosteron”
- În încheiere, aș vrea să le oferi bărbaților care se uită la această emisiune niște sfaturi cum își pot păstra testosteronul la un nivel sănătos.
- Aș vrea să transmit, în primul rând, că masculinitatea nu stă doar în nivelul de testosteron! Masculinitatea este complexă și contează mult și factorul psihologic, și factorul social, cum ne comportăm în societate ca bărbați, nu numai cât este nivelul de testosteron pe care îl dozăm noi din sânge. Aș vrea să transmit și faptul că a lua decizia de a ne injecta testosteron sau a lua suplimente care promit creșterea testosteronului după sugestiile unor prieteni, apropiați, oameni de la sală sau din alte medii nu este o decizie bună în momentul în care nu avem o indicație clară medicală și un ghidaj din punct de vedere endocrinologic. Putem avea reversul medaliei, se poate solda cu infertilitate, se poate solda cu căderea părului, se poate solda cu slăbiciune musculară, cu ginecomastie, fix cu caracteristici de care niciun bărbat nu ar fi mândru!
- Aș vrea să te mai întreb totuși ceva. Ai observat în ultimul timp o influență din partea rețelelor de socializare asupra bărbaților care vin la tine cu aceste cereri?
- Din păcate, trăim într-o societate care ne aduce în față niște imagini nu neapărat pozitive, nici în cazul femeilor, nici în cazul bărbaților. Ce vreau să spun este că imaginea unui bărbat sau a unei femei începe să devină cumva degenerată. Ne imaginăm femeile doar ca fiind extrem de slabe, bărbații doar fiind cu foarte mulți mușchi. Nu este o normalitate, sunt extreme și nu ar trebui să cădem în această plasă. Dar, din păcate, social media ne duce cu gândul la asta. Este important de precizat, mai ales pentru cei tineri care poate se lasă cumva păcăliți de aceste imagini, că multe dintre ele sunt false! Există în momentul actual inteligența artificială care creează o anumită imagine artificial, acele persoane s-ar putea nici măcar să nu arate sub forma respectivă și noi să ni le luăm ca modele. Din păcate, nu cred că este o conduită care să ne ducă spre sănătate, ci, din contră, este un factor în plus de stres, un factor care ne poate influența generațiile viitoare să ia niște decizii nepotrivite asupra sănătății lor prin a-și administra diverse suplimente alimentare sau diverși hormoni în încercarea de a arăta într-un fel sau în altul, de a se încadra într-o schiță pe care și-au făcut-o cumva mental ca fiind perfectă.
VIDEO. Emisiunea integrală cu Ioana Stavrositu
- Mulțumim mult, Ioana, pentru că ai acceptat invitația noastră!
- Mulțumesc și eu pentru invitație!
Triunghi amoros la FCSB: „Ngezana i-a furat iubita româncă. Ei îi plac ăștia mai puternici”