Articol de GSP - Publicat luni, 02 noiembrie 2015 00:00
"Fac parte din gașca «șpăgarilor». De regulă mă emoționez greu. Noaptea de vineri a fost una fără precedent pentru mine. Am aflat destul de tîrziu despre eveniment - pe la ora 1.
L-am sunat pe colegul meu care era de gardă la Spitalul Clinic Colțea (atenție!- spitalul clinic, NU DE URGENȚĂ). Mi-a spus că e o imagine de coșmar. M-am îmbrăcat, am luat un bax de apă și in 10 minute eram la spital. Așa a fost pentru majoritatea, oamenii nu au fost chemați, ci AU VENIT!!
Una din asistentele noastre a venit din Voluntari, fără remunerație, fără șpagă, plătindu-și taxiul din salariul ei de 1100 de lei, salariul cu care creşte un copil de 15 ani. De ce? Din omenie, din empatie, din ce motiv vreţi voi, să ajute niște oameni cărora li s-au topit bancnotele "de șpagă" în buzunar, împreună cu buletinele.
7 victime au fost duse la Colțea. Cel mai puţin gravă era o fată cu arsuri pe 20% din suprafața corpului. Vi se pare puțin? Pentru ea au însemnat ambele brațe si fața!!! Cei mai gravi erau 2 băieți cu arsuri pe 55% din suprafaţa corpului. Unul dintre ei a trebuit să fie intubat, s-a pus problema unei come induse, dar medicul anestezist s-a temut că nu se va mai trezi, aşa că a fost intubat treaz, doar cu analgezice.
În terapie intensivă era un miros de fum, provenit doar din aerul expirat de cei arşi. Absolut toţi aveau fața arsă - şi căile aeriene. S-au mobilizat toți medicii din secţia de chirurgie. Șeful secției, prof. Traean Burcoș, debrida şi curăța arsurile cot la cot cu rezidenții dumnealui. A venit personal de pe toate secţiile spitalului.
Au fost 40 de cadre medicale pentru 7 victime. Atenție! Cadre medicale înseamnă medici, asistente, tehnicieni, infirmiere, brancardieri. Numai un imbecil își închipuie că deficitul de personal este numai în rîndul medicilor. Deci la întrebarea - de cîte cadre medicale este nevoie pentru 180 de victime? Răspuns - cam de 800-1000. Cam cîți sînt disponibili la ora actuală în București? Păi, cam ăștia am fost toți! Aoleu... păi, și noi ce ne facem în cazul unei calamități cu 2000 de victime???? Răspuns - Ne ia dracu' pe toți!!!!
Bolnavii de la Colțea au fost, chipurile, bolnavi triați, cu leziuni mai puţin grave. M-am gîndit cu groază la ce a fost la Floreasca sau la Arși etc. Femei şi bărbaţi cu fețele arse, fără păr pe cap, cu ochii tumefiaţi şi cu lacrimi de sînge.
Veșnică recunoştință "șpăgarilor" din spitalele bucureștene! Aţi dat dovadă şi de această dată de un maxim profesionalism!
Cosmin Humulescu
medic la Spitalul Colţea din Bucureşti
Nu uitați că puteți ajuta victimele și familiile acestora prin donații:
- SMS la numărul 8848 (2 euro / SMS, TVA inclus)
- În conturile Fundaţiei Mereu Aproape:
CONT LEI: RO 05 BRDE 450 SV 0729 533 4500, DESCHIS LA BRD
CONT EURO: RO 31 BRDE 450 SV 2376 153 4500, DESCHIS LA BRD - De pe reţeaua de telefonie fixă a Telekom:
SUNAŢI LA 0 900 900 303 PENTRU A DONA 3 EURO
SUNAŢI LA 0 900 900 305 PENTRU A DONA 5 EURO
SUNAŢI LA 0 900 900 301 PENTRU A DONA 10 EURO