Articol de Daniel Scorpie - Publicat vineri, 22 noiembrie 2024 22:02 / Actualizat sambata, 23 noiembrie 2024 04:47
Liderul din LaLiga, cu +6 avans față de Real Madrid, dar și cu un meci mai mult jucat, are cu un punct mai puțin decât totaliza echipa blaugrana fix după 13 etape în ediția 2022-2023, când antrenor era Xavi. Tot cu legenda catalană pe banca tehnică, Barcelona primise numai 4 goluri, față de 12 în prezent cu Flick pe banca tehnică!
Cotidianul Marca a publicat în ediția tipărită de astăzi o analiză comparativă a performanțelor obținute de formația care evoluează acum pe Montjuic față de aceea din urmă cu două stagiuni, la exact același moment al campionatului spaniol, pornind de la unele declarații făcute de Jordi Cruyff.
„Ceea ce îmi este greu de înțeles, poate din cauza mentalității mele străine, este că pentru a elogia un antrenor trebuie să-l denigrezi pe celălalt”, a spus fostul director sportiv în perioada lui Xavi.
Jordi Cruyff: „Lumea uită prea ușor că Xavi a câștigat titlul”
Pentru a vedea dacă și în ce măsură are dreptate fiul celui care a fost o legendă a Barcelonei și a fotbalului mondial, au fost puse sub lupă mai multe aspecte: sistemul de joc, tactica, transferurile, promovarea talentelor tinere de la academie, rezultatele sportive și aportul jucătorilor din lot etc.
„Jordi Cruyff i-a luat apărarea lui Xavi pentru a le reaminti specialiștior, fanilor și ziariștilor că a câștigat un titlu de campion, lucru care acum pare să fi fost uitat. El mai consideră că este nedrept că pentru a vorbi de bine munca lui Hansi Flick, e nevoie ca predecesorul său să fie criticat atât de ușor”, scriu spaniolii.
Concret, în sezonul 2022-2023, când Xavi a câștigat LaLiga, după primele 13 meciuri los blaugranas aveau mai multe puncte (34) decât echipa antrenorului german (33). Iar până la finele turului, nu se mai împiedica decât în derbyul cu Espanyol (1-1)!
Echipa lui Xavi a cedat 5 puncte și a avut un eșec tot turul!
Au pierdut numai cinci: înfrângere doar într-un singur meci în întreg turul. Și aceea a fost contra lui Real Madrid, pe „Santiago Bernabéu” (runda a 9-a), și numai o remiză, acasă, cu Rayo.
Cu Flick, Barcelona actuală a cedat deja pe „El Sadar” (2-4 cu Osasuna) și pe „Anoeta” (0-1 cu Sociedad).
Este adevărat că neamțul a îmbunătățit mult aspectul ofensiv, dovadă că liderul din LaLiga a marcat 40 de goluri, față de doar 31 la momentul respectiv în urmă cu două stagiuni.
85de ofsaiduri este numărul situațiilor în care jucătorii Barcelonei și-au lăsat adversarii în cele 13 etape jucate în acest sezon
Formația lui Xavi a arătat mai bine pe partea defensivă
Fostul director sportiv blaugrana are dreptate și dacă ne îndreptăm atenția la compartimentul defensiv. Trupa lui Xavi a reușit să păstreze poarta neatinsă în 11 meciuri. Drept consecință, Barça primise doar patru goluri, în timp ce în acest sezon a încasat de trei ori mai multe (12)!
„Alegerea lui Hansi Flick față cu o linie defensivă atât de avansată i-a surprins pe ziariști, pe fani, dar și pe adversarii care, atunci când marchează, se uită la asistentul cu steagul ridicat.
Sau, adesea, arată frustrați când VAR le refuză un gol. Totuși, acesta este un risc al tehnicianului german, care a condus la primirea mai multor goluri”, explică Marca.
Sistemul 4-2-3-1 al lui Flick a adus un plus major ofensivei
Spre deosebire de 4-3-3-ul lui Xavi (de altfel, modulul din ADN-ul blaugrana), Flick a aplicat 4-2-3-1, cu care a reușit succesele de la Bayern, cu un mijloc în care Casadó și Pedri au securizat zona din fața apărării.
Neamțul l-a investit cu sarcini de playmaker pe Dani Olmo sau pe Fermín Lopez, care să alimenteze cu baloane un trident irezistibil, Raphinha, Lewandowski și Lamine Yamal. Oricare dintre aceștia, nu doar vârful și golgheterul polonez, a apărut letal și des la finalizare.
Dovadă clară stau cele 40 de goluri la activ ale liderului din LaLiga. Cu nouă mai multe decât realizaseră elevii lui Xavi după 13 etape din campionatul 2022-2023.
Xavi a avut de trei ori mai mulți bani pentru achiziții
Trecând la capitolul banilor avuți la dispoziție pentru a întări lotul în presezon, diferența e netă în avantajul lui Flick. În urmă cu doi ani, Xavi se găsea la a doua stagiune la Barcelona, dar era prima pe care o lua de la început, după ce olandezul Ronald Koeman fusese demis în noiembrie 2012.
Așa după cum el a considerat, situația de-atunci cerea o reînnoire masivă a echipei, motiv pentru care Laporta i-a adus un arsenal de lux pentru a schimba dinamica. Raphinha, Koundé, Lewandowski, Pablo Torre, Christensen, Kessié și Marcos Alonso. Trăgând linie, o investiție totală de 158 de milioane!
De peste trei ori mai mult decât pentru debutul lui Flick, care n-a beneficiat decât de transferurile lui Dani Olmo și Pau Víctor (50 de milioane). Spre lauda neamțului, el nu a căutat scuze și a reușit să scoată ce-i mai bun din toți jucătorii săi.
Lewa era și atunci golgheter, cu un gol mai puțin ca acum!
Comparația îl pune pe același palier pe Robert Lewandowski, referința ofensivă pentru los blaugranas. Cel mai bun marcator din LaLiga are 14 goluri în 13 meciuri, față de ediția 2022-2023, 13 goluri marcate (unul în medie pe meci).
De fapt, în ambele stagiuni, când atacantul polonez nu a reușit să înscrie Barcelona n-a câștigat. Adică împotriva lui Rayo (0-0) și a lui Real Madrid (1-3), respectiv în partidele cu Osasuna și Real Sociedad.
Promovare din La Masia: avantaj Flick. Xavi a mutat târziu!
Argumentele oferite de Marca sunt cât se poate de limpezi: „În ciuda faptului că Xavi a fost format în academia clubului, el a optat doar pentru Gavi, Araujo, Pedri și Balde, pe care deja Ronald Koeman îi lansase. Excepția a fost Marc Casadó, convocat pentru prima dată în LaLiga (etapa a 7-a, la Mallorca) și căruia i-a oferit debutul în Liga Campionilor.
Xavi a apelat abia după primele 13 etape ale campionatului la tinerii Gerard Martín, Casadó, Héctor Fort, Sergi Domínguez și Bernal (înainte de accidentare). Asta în timp ce pentru Hansi Flick aceștia au fost pariurile imediate, încă din prima zi.