Articol de Daniel Scorpie - Publicat luni, 04 martie 2024 14:26 / Actualizat luni, 04 martie 2024 14:52
IFAB, organismul mondial care se ocupă de reglementarea legilor în fotbal, a aprobat testarea unor time-out-uri pentru momentele de maximă tensiune între echipe, o așa numită „pauză de calmare”. În plus, s-a mărit la 8 secunde timpul maxim acordat portarului pentru repunerea mingii, nerespectarea fiind penalizată cu corner sau aut.
Introducerea cartonașului albastru a fost amânată, dar „sin bin"-ul (eliminarea temporară pentru zece minute) va rămâne în testare. Nu sunt singurele „invenții" analizate de IFAB, la a 138-a reuniune de sâmbăta trecută, ținută în Scoția.
Unicul organism mondial ce se ocupă de reglementarea legilor în fotbal a aprobat alte două noutăți, ce vor fi supuse experimentării. E vorba despre așa numita „pauză de calmare", prin care arbitrul va putea detensiona atmosfera din teren, atunci când apar altercații între mai mulți jucători, trimițând echipele la margine.
Regulă comparată cu „colțul rușinii"!
„Această prevedere ar semăna cu metoda punitivă cu care mulți părinți își trimit copiii la colț în momentele de «rebeliune». Cât vor dura însă aceste pauze de calmare? Este o altă întrebare la care deocamdată nu există un răspuns", a dezvăluit Mundo Deportivo.
Această inovație este în același ton cu regula care limitează posibilitatea căpitanului de a vorbi cu arbitrul și a protesta „în anumite situații", interzicându-le colegilor săi din teren să conteste deciziile centralului. O regulă inspirată din rugby și a cărei încălcare se sancționează.
Se testează la nivelul diviziei a treia
O a doua noutate, care s-a discutat sâmbătă și care a primit „undă verde" din partea IFAB, se referă la mărirea timpului în care portarii pot păstra mingea la opt secunde (în prezent sunt șase secunde), neasumându-și riscul pasării balonului către echipa adversă.
IFAB a adoptat și sancțiunile goalkeeperului care încearcă să tragă de timp: corner sau aut de margine, de la 11 metri distanță de linia de fund a terenului. Și aceasta va trebui să treacă de stadiul probelor.
Inovațiile vor fi aplicate în competițiile naționale începând cu liga a treia din fiecare țară. De exemplu, pentru fotbalul britanic, vor putea fi experimentate în Cupa Angliei la masculin și campionatul insular feminin, competiții la care se vor testa și eliminările temporare, după cum a scris The Times.
Te pricepi la Superligă? Plasează gratuit predicțiile tale pe Universitatea Craiova - Rapid și câștigă premiile puse în joc!