INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  ARGENTINA

Pildele faimoase lăsate moștenire de marele Luis Cesar Menotti: „Fotbalul este spațiu, timp și dezamăgire, restul sunt numere de telefon"

O poză de colecție, Luis Cesar Menotti, alături de Diego Maradona în 1982 / Foto: Imago
O poză de colecție, Luis Cesar Menotti, alături de Diego Maradona în 1982 / Foto: Imago

Articol de - Publicat luni, 06 mai 2024 11:44 / Actualizat luni, 06 mai 2024 11:44

Luis Cesar Menotti, antrenorul ce a adus primul titlu mondial Argentinei și l-a debutat la națională pe Diego Maradona, a oferit de-a lungul carierei sale mai multe declarații celebre rămase în istorie. „El Flaco” a decedat ieri, avea 85 de ani.

Fotbalul argentinian este în doliu după ce ieri s-a anunțat moartea legendarului Luis Cesar Menotti. Cel poreclit „El Flaco", datorită fizicului său longilin, va rămâne în memorie peste generații și prin declarațiile ce au stârnit controverse, însă și admirație, pe lângă performanțele deosebite reușite, în special, ca antrenor. De aceea este și greu s-o alegi pe cea mai bună ori pe cea mai originală.

„Golul trebuie să fie o pasă către plasă"

Am putea începe cu „Fotbalul este spațiu, timp și dezamăgire, restul sunt numere de telefon" ori cu "Fotbalul este atât de generos încât l-a împiedicat pe Bilardo să se dedice medicinei". Și cu definiția dată golului, în stilu-i caracteristic: "Trebuie să fie pasă către plasă".

Pentru a ajunge la părerea foarte proastă pe care o avea despre presă: „98% dintre jurnaliști nu înțeleg nimic din fotbal! De fapt, nici nu trebuie să priceapă, ci doar să fie spectatori. Nu le dă nimeni dreptul de a zice «dac-aș fi fost în teren aș fi făcut așa»".

„Leo Messi e genial în ultimii 15 metri"

Menotti este și cel care a putut să-i vadă de aproape și pe Diego Maradona, în calitate de selecționer, și pe Leo Messi, în perioada în care a fost director tehnic la federația de la Buenos Aires. El l-a caracterizat ca nimeni altul pe cel care și-a condus echipa la al doilea treilea mondial, declarând cupă CM din Qatar:

„Messi are un avantaj foarte mare: e genial în ultimii 15 metri, iar asta îl face unic. Pentru mine, e un jucător extraordinar în ultimii 15 metri și plin de greșeli când începe acțiunea de la 50 de metri de poartă".

Există mereu o mare presiune și o uzură a lui Leo Messi. Este o viață intensă pe care o are, pentru că simt că, de fiecare dată când joacă, trebuie să fie Maradona din 1986
Luis Cesar Menotti, fost selecționer Argentina

Pătrundere superbă a lui Dennis Man încheiată cu golul lui Valentin Mihăilă, în Parma - Cremonese
Serie B
Pătrundere superbă a lui Dennis Man încheiată cu golul lui Valentin Mihăilă, în Parma - Cremonese

„Excesul de repetiție duce la confuzie!"

Legenda argentiniană a abordat și condiția antrenorului în fotbal: „Ce înseamnă să lucrezi pentru un antrenor? Să petreci două ore pe teren cu un fluier și să dirijezi antrenamentul? Păi nu, pentru mine jucătorii muncesc mai bine sau mai rău, nu mai mult sau mai puțin.

Excesul de repetiție, cum se întâmplă în muzică, face ca fotbaliștii să ajungă să fie confuzi și să nu înțeleagă antrenamentul. Mă surprind antrenorii care umplu caiete cu notițe în timpul meciurilor. Ce vor reține ei? Ora de stomatologie a fiicei, ce programe de televiziune ar trebui să urmărească în timpul săptămânii?... Sincer, chiar nu-i înțeleg".

Di Maria a fost unul dintre cei mai importanți jucători din istoria echipei naționalei. Aș plăti orice sumă de bani pentru a mi se arăta când a jucat Angel un meci prost în tricoul Argentinei
Luis Cesar Menotti, fost selecționer Argentina

Trei trofee cu Barcelona în 1982-1983

Luis Cesar Menotti va rămâne oricum în istorie ca primul selecționer campion mondial cu Argentina, în 1978, și cel care i-a oferit debutul în echipa națională lui Diego Maradona. Cu „El Pibe de Oro" în teren, doar un an mai târziu, câștiga și titlul la CM U20.

A câștigat 6 trofee la cluburi și națională, lucrând în cariera începută în 1970, printre altele, la Barcelona, Boca Jrs, Atletico, River, Penarol, Sampdoria și la naționala Mexiscului. A fost ales de World Soccer al 22-lea în topul celor mai buni antrenori all-time.

Citește și alte știri de fotbal internațional:

Șumudică și-a ales echipa: „În seara asta semnez, dacă vreau. Mai stau până miercuri”
OFERTĂ
Șumudică și-a ales echipa: „În seara asta semnez, dacă vreau. Mai stau până miercuri”
Adio Tottenham după 6 luni?! Impresarul lui Drăgușin, declarații-bombă în Italia: „Dacă Postecoglou îi spune asta, pleacă!”
JUCĂTOR
Adio Tottenham după 6 luni?! Impresarul lui Drăgușin, declarații-bombă în Italia: „Dacă Postecoglou îi spune asta, pleacă!”

FCSB se întoarce oficial pe Ghencea! Mihai Stoica a făcut anunțul: „Da, sigur! Pe 6 iulie vom juca acolo”

FCSB poate pierde „un jucător excepțional” » Au început negocierile: „E diferență mare între ce solicită și ce e dispus Gigi să ofere!”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează