Articol de Theodor Jumătate - Publicat joi, 11 iunie 2020 18:09
Rodion Cămătaru (61 de ani) a fost ales cel mai bun vârf al lui Heerenveen, care împlinește 100 de ani pe 20 iulie. A jucat 3 ani pe „Abe Lenstra” și i-a depășit pe Van Nistelrooy, Tomasson și Huntelaar.
„Cami, uriașul prietenos. Și ce fotbalist!". Arjen de Boer vibrează când află despre cine vreau să vorbim. „Cami", așa îi spune. „Așa îl alintau toți aici". Dintr-odată, devine foarte volubil. Jurnalistul olandez e reporter și prezentator la Omroep Fryslân, un post de televiziune din Friesland, o regiune liniștită în nordul Olandei unde Rodion Cămătaru și-a încheiat cariera, în 1993, la 35 de ani.
Cămătaru a ieșit primul în două sondaje
Pe 20 iulie, Heerenveen împlinește 100 de ani și, pentru centenar, Omroep și cotidianul local Leeuwarder Courant au făcut două sondaje paralele având aceeași țintă. Să aleagă echipa ideală. Au fost întrebați foști jucători, antrenori, președinți și fani alb-albaștri. Și, surpriză!
Cel mai bun vârf din istoria clubului a ieșit în ambele sondaje Cami. Înaintea lui Ruud van Nistelrooy, Jon Dahl Tomasson, Georgios Samaras, Klaas-Jan Huntelaar și Afonso Alves. Ultimul, de exemplu, a fost ca o bombă pe „Abe Lenstra Stadion", marcând 45 de goluri în 39 de meciuri de campionat între 2006 și 2008. Brazilianul a fost și el depășit. Care e secretul?
Cămătaru „a fost extrem de popular. Iubit”
„El a fost primul mare atacant al lui Heerenveen" e convins ziaristul batav. „Când a sosit, în 1990, oamenii se mirau de ce vine un asemenea fotbalist la o formație mică precum Heerenveen. Știau că fusese golgeterul Europei. Văzându-l, s-au entuziasmat, începând să spere că Heerenveen va începe să crească. Și Cămătaru nu i-a dezamăgit. S-a dedicat total echipei, a jucat foarte bine. A mai avut ceva în plus”.
Ce? „A fost extrem de popular. Iubit. Și datorită jocului, și datorită felului său de a fi. Prietenos. Exact așa era, uriașul prietenos". La fel crede și Joop Gall, ex-jucător alb-albastru. I-a fost coleg în sezonul 1990-1991. „Era atât de iubit pentru că voia să-i ajute pe toți din jurul lui. O persoană extraordinară", și-a amintit Gall. „A fost primit cu căldură și de echipă, și de suporteri. De aceea a și păstrat legătura cu Heerenveen. Cu clubul. Cu orașul".
Trei ani pentru finalul carierei
Cămătaru, care va împlini 62 de ani pe 22 iunie, a fost la fel de surprins. L-au sunat jurnaliștii olandezi să-l anunțe. A vorbit și cu Riemer van der Velde, 23 de ani președintele grupării (1983-2006). „Inițial, am crezut că e o glumă. Știam că eram iubit la Heerenveen, dar și iubirea trece, nu credeam că oamenii se vor mai gândi la mine.
Și nu doar atât, m-au ales cel mai bun atacant din istoria clubului". Nu regretă că și-a încheiat cariera în Friesland. „Eram la Charleroi. În 1990, nici nu știam de Heerenveen. Am vizitat întâi orașul, apoi clubul. Mi-au plăcut. Legătura care s-a creat a fost atât de puternică încât la final, în 1993, după trei ani, nu mai voiam să ne despărțim. Ei mi-au propus încă un sezon, dar aveam deja 35 de ani și am renunțat".
GALERIE FOTO. Imagini de colecție cu Rodion Cămătaru
Un autocar primit cadou
Își amintește că „la ultimul meu meci de campionat, era ceva scris la mijlocul terenului. Numele meu era acolo, dar nu am înțeles despre ce e vorba. Mi-a zis un coleg: «Orice s-ar întâmpla astăzi, să fim alături de Cami miercuri». Nici nu știam că îmi pregătiseră o surpriză. Un joc de retragere între Heerenveen și o selecționată regională. Stadionul a fost plin. Ceva special. După meci, petrecerea a ținut până dimineață".
S-a întors plin de cadouri. „Dar ce n-am primit atunci. În primul rând, toate încasările de la acea partidă mi-au revenit mie. Un sponsor al echipei mi-a dăruit un autocar. Alt sponsor, biciclete. Altul, o mulțime de produse electronice. Un camion plin!".
Finală cu Ajax, la Rotterdam
Vârful perioadei petrecute la Heerenveen a fost finala Cupei Olandei. Chiar la plecare, pe 20 mai 1993. „Ajax avea o superechipă, între două trofee europene. Cupa UEFA în 1992 și Liga Campionilor în 1995. Bergkamp, Van der Sar, frații De Boer, Davids, Overmars... Iar noi jucaserăm în acel an în liga secundă.
Am promovat din nou în elită și am jucat prima finală din istoria clubului. Mii de fani au venit cu autocarele la Rotterdam după noi. Mă simțeam ca la Craiova". Au pierdut atunci, 2-6 în fața „lăncierilor", dar ultimul gol l-a înscris Cămătaru. În prelungiri, cu capul. A fost modul său de a le mulțumi alb-albaștrilor.
„Rodion Cămătaru. Era un învingător, atât de bun, atât de puternic. Alături de el, am jucat cel mai bun sezon al carierei. Heerenveen a profitat de calitățile lui” - Joop Gall, fost fundaș Heerenveen
„Au fost trei ani frumoși. Fotbalul olandez se potrivea stilului meu. Un joc deschis, de atac. Ambele echipe încercau să înscrie pentru a atrage cât mai mulți spectatori” - Rodion Cămătaru, fost internațional român
23 de goluria marcat Rodion Cămătaru în 63 de meciuri de campionat jucate la Heerenveen
73 de selecțiia adunat Cămătaru la echipa națională, pentru care a înscris 21 de goluri
5 români la Heerenveen
În 1990, Cămătaru a fost primul român la micuțul club din nordul Olandei. Jocul său bun și legătura cu fanii i-au convins pe șefii lui Heerenveen să-l aducă în 1991 și pe Ioan Andone, care a plecat odată cu Cami, în 1993. Apoi, în 1997, alți trei români, dintr-odată: Dorin Mitriță, Florin Constantinovici și Radu Gușatu. Primii doi au rămas trei ani. Gușatu s-a despărțit de alb-albaștri în 1999.