Locomotiva arbitrajului românesc » Portretul marelui Nicolae Rainea, omul cu 3 Mondiale în palmares

Italia - Argentina  2-1. Rainea și Paolo Rossi (arhivă GSP) +13   FOTO
Italia - Argentina 2-1. Rainea și Paolo Rossi (arhivă GSP)

Articol de GSP - Publicat joi, 01 decembrie 2022 15:31 / Actualizat joi, 01 decembrie 2022 15:43

Nicolae Rainea are un palmares absolut fantastic: a „fluierat” la trei turnee finale de Mondial și la unul de European. Plus o finală de CCE, una de Cupa UEFA și o Supercupă a Europei.

Arbitrajul autohton s-a impus greu pe continent și în lume. Pionierii Costel Rădulescu (aici, portretul lui pe GSP.ro) și Andrei Rădulescu (aici, portretul lui pe GSP.ro) au fost prezențe mai degrabă meteorice la Mondialele din 1930, respectiv 1970.

Din 1974, însă, am avut un „cavaler al fluierului” care n-a ratat practic nicio competiție de anvergură vreme de aproape un deceniu. Poreclit „Locomotiva din Carpați”, Nicolae Rainea și-a construit o carieră fără egal în România.

Locomotiva arbitrajului românesc » Portretul marelui Nicolae Rainea, omul cu 3 Mondiale în palmares
Nicolae Rainea și Nicolae Dobrin (arhivă GSP)

3.000 de mărci germanea câștigat Rainea la turneul final din 1974, câte 100 de mărci pentru fiecare din cele 30 de zile cât a fost „în cantonament”. La CM din 1978 și la CM '82, a încasat câte 3.000 de dolari. O treime din aceste sume erau oprite de FRF

Până în 1983, el a izbutit performanța de a oficia la trei turnee finale de Campionat Mondial (1974, 1978, 1982) și la unul de European (1980), unde a primit inclusiv finala Belgia - RFG 1-2!

Italia - Franța, CM 1978. Gaetano Scirea, Michel Platini (arhivă GSP)
Nicolae Rainea (arhivă GSP)
Dinamo - ASA. Crăciunescu și Rainea (arhivă GSP)
Dinamo - Craiova. Dinu, Rainea, Beldeanu (arhivă GSP)
Nicolae Rainea și Nicolae Dobrin (arhivă GSP)
+8 FOTO

267 de meciuria arbitrat Rainea în Divizia A. A debutat pe prima scenă pe 7 noiembrie 1965, UTA - Farul 2-1. Ultimul meci în „A”: 17 decembrie 1983, FC Baia Mare - Rapid 3-0

La acestea se adaugă finala Cupei Campionilor din '83, Hamburg - Juventus 1-0, returul Supercupei Europei din '78, Liverpool - Anderlecht 2-1, și returul finalei Cupei UEFA din același an, PSV - Bastia 3-0. În total, a condus nu mai puțin de 115 partide internaţionale!

Maradona și Platini n-au scăpat de „galben”

La cele 3 Mondiale, a fost la centru sau la tușă la nu mai puțin de 13 partide. Cele mai importante: Italia - Argentina (de două ori), Italia - Franța, Italia - Polonia, Argentina - Ungaria, Olanda - Uruguay, Scoția - Franța, RFG - Suedia și Brazilia - Peru. N-a avut milă de nicio vedetă, „îngălbenindu-i” și pe Maradona, și pe Platini, și pe Paolo Rossi, și pe Kempes, și pe Gentile.

3 finale de Cupa României3 finale de Cupa României a „fluierat” Rainea: A condus 3 finale de Cupa României: Rapid - U Craiova 2-1 (în 1975), Steaua - Sportul 3-0 (în 1979) și Poli Timișoara - Steaua 2-1 (în 1980)

„Atât pot să spun, sunt mândru, foarte mândru de ce am realizat! Ca să fii invidios trebuie să-ţi pară rău pentru ce a realizat altul. Eu pe cine să fiu invidios?! Performanţele mele internaţionale echivalează cu performanţele tuturor arbitrilor FIFA români din ultimii 50 de ani”, declara nea Nicu în noiembrie 2013, când a împlinit 80 de ani.

4 mandate de consilier în Consiliul Local Galația avut Rainea, el candidând de fiecare dată pe listele PSD

Pentru merite excepționale, Rainea a fost decorat și de Ion Iliescu, și de Traian Băsescu. A primit atât „Serviciul credincios în grad de cavaler”, cât şi „Serviciul credincios în grad de ofiţer”.

Fostul mare arbitru a decedat pe 1 aprilie 2015, la vârsta de 81 de ani, în urma unui stop cardiorespirator.

Mi se părea mai uşor să arbitrez afară decât acasă, pentru că acolo nu erai supus niciunei suspiciuni. Nu aveam nicio problemă în străinătate. În privinţa protestelor, cel mai greu era împotriva latinilor, Argentina, Italia, care erau tentaţi să protesteze.

În 1983, urma să merg să arbitrez finala Cupei Campionilor, Hamburg - Juventus 1-0. Pe aeroport, generalul Stan, cu «ochi albaştri», locotenent de Securitate, mi-a zis: «Tovarăşe Rainea, aveţi grijă, se spune despre dumneavoastră că sunteţi pro-italian. Iar noi avem o relaţie bună cu Germania!». I-am răspuns: «Credeam că vreţi să mă felicitaţi că sunt primul român care arbitrează o finală de Cupa Campionilor».

La Europeanul din '80 am arbitrat Italia - Anglia 1-0, perfect. Keegan striga la mine, după meci, «soldi, soldi!», că aş fi luat bani de la italieni. «Soldi pe p...a mă-tii!», i-am răspuns. Observatorul era din Germania şi mi-a dat nota 9 plus! Apoi am fost chemat direct la finală, Germania Federală - Belgia.

În 1984 mi s-a propus să fiu preşedinte la Dinamo, dar nu am vrut. Apoi m-a dorit și Rapid. Nu regret deloc că am refuzat ambele oferte, de ce să-mi pară rău? Am colegi mai tineri, care s-au aciuat pe la diverse cluburi pentru bani. Puteam să mă duc şi la Vaslui, pentru că Porumboiu mi-a propus de două ori.

Am arbitrat şapte campioane mondiale: Brazilia, Uruguay, Argentina, Italia, Germania, Anglia şi Franţa. Doar pe Franţa am arbitrat-o înainte să iasă campioană mondială, a devenit ulterior.

- Nicolae Rainea

CV Nicolae Rainea

  •  S-a născut pe 19 noiembrie 1933, la Brăila
  • A jucat fotbal, în ligile inferioare, la formațiile Laminorul Brăila (1947-1950), Metalul Piatra Neamț (1950-1952) și Constructorul Bârlad (1952-1956); s-a retras la doar 23 de ani, după ce s-a îmbolnăvit de tuberculoză
  • Cariera de arbitru a început-o în 1959, iar în 1962 a fost promovat în lotul divizionar
  • În primul eșalon a debutat în 1965, iar lista FIFA a prins-o doi ani mai târziu # S-a retras oficial din arbitraj în vara lui 1984, în cadrul unei festivități organizate pe fostul stadion „23 August” 
  • În viața particulară, a fost maistru la Fabrica de Rulmenți din Bârlad vreme de 32 de ani; după ce s-a pensionat, s-a retras la Galați
  • A fost numit Cetățean de onoare atât în Bârlad, cât și la Galați
  • Stadionul Dunărea din Galați îi poartă numele, din decembrie 2011
  • A decedat pe 1 aprilie 2015, la Galați

Citește și:

SPECIAL GSP Povestea fascinantă a primului român care a arbitrat la un Mondial, Costel Rădulescu » A luptat pe front, a fost rănit la Mărășești, apoi a fost arbitru-selecționer la CM din Uruguay!

Andrei Rădulescu, românul delegat la CM Mexic '70 » Inginer metalurgist, golgheter în Liga 1, arbitru de Mondiale, șef al Federației

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
NEVEROSIMIL! Adrian Mititelu a intrat pe teren, a vrut să scoată echipa și a urlat la arbitru: „Nemernicule! Tu să ieși afară, tu!”
Liga 2
NEVEROSIMIL! Adrian Mititelu a intrat pe teren, a vrut să scoată echipa și a urlat la arbitru: „Nemernicule! Tu să ieși afară, tu!”
Delegare curioasă la Craiova - FCSB. Are doar două meciuri în acest campionat + MM Stoica îl critica acum un an: „Cum facem să nu mai arbitreze?
Superliga
Delegare curioasă la Craiova - FCSB. Are doar două meciuri în acest campionat + MM Stoica îl critica acum un an: „Cum facem să nu mai arbitreze?"
A fost și el mătrășit de Mihai Rotaru și acum dă din casă: „Brusc, a intervenit o răceală. A încetat să mă mai sune”
Superliga
A fost și el mătrășit de Mihai Rotaru și acum dă din casă: „Brusc, a intervenit o răceală. A încetat să mă mai sune”

Singurul antrenor care are INTERZIS la Craiova! Război deschis cu Mihai Rotaru: „Nu doar că ne-a fost propus, ne-a fost impus!” + Reacția tehnicianului

Ultimele detalii de la Universitatea Craiova: suma de reziliere oferită de Mihai Rotaru lui Costel Gâlcă + cine va sta pe bancă împotriva lui FCSB


Comentarii (3)
rottwailer
rottwailer  •  02 Decembrie 2022, 08:53

Respect Nicolae Rainea! A fost cel mai bun arbitru roman. Kovacs freacă tușa pe la Doha! Pana și gagicile au primit meciuri la centru și tușa!Ai nostri sunt in vizita…

Bufalobil4444
Bufalobil4444  •  01 Decembrie 2022, 22:15

Omagiu adus celui mai mare arbitru român de fotbal, internaţionalul Nicolae Rainea, la o zi după decesul acestuia - Postare în spaţiul public la data de 2 aprilie 2015. Titlul articoulului postat : „Mulţumim domnule NICOLAE RAINEA !” Am aflat cu tristeţe că ieri (miercuri 1 aprilie 2015), fără nici un fel de păcăleală, România a rămas mai săracă cu o valoare a sa, căreia aşa i-a fost scris în frunte, şi anume, să ne părăsească, să plece în lumea sa, a oamenilor drepţi. Ca român de bună credinţă ce am trăit în ţara asta cu bune şi rele, ca om interesat care am iubit şi iubesc acest fenomen (fotbalul) de la o vârstă foarte fragedă, ca om care cred eu, am ştiut să apreciez valorile noastre naţionale, nu puteam trece pasiv peste acest moment nefericit al României, cu atât mai mult cu cât foarte mulţi oameni iubitori de fotbal din ţara asta, au văzut în arbitrul internaţional român NICOLAE RAINEA, etalonul de corectitudine şi verticalitate, cu care din fericire ţara asta se poate mândri oriunde şi oricând pe această planetă. Fără nici o tăgadă spun că fostul arbitru internaţional român NICOLAE RAINEA a fost şi va rămâne un mare brend românesc, un brend care nu va fi niciodată depăşit, dar şi un om care a adus cinste şi onoare României, ori de câte ori a fost delegat de către UEFA sau de FIFA să arbitreze meciuri de fotbal în afara ţării, indiferent că vorbim de campionate mondiale, europene ori de competiţiile europene intercluburi – cupa UEFA, cupa cupelor sau cupa campion

traian_v
traian_v  •  01 Decembrie 2022, 19:35

Da, altul ca Rainea nu o sa se mai nasca vreodata pe plaiurile noastre mioritice. Sunt mandru ca l-am vazut pe teren si l-am cunoscut personal.

Vezi toate comentariile (3)
Comentează