INTERNATIONAL  »  CM 2010  »  CUPA MONDIALĂ ÎN ROMÂNIA

Belo reface cele 30 de secunde fatale ale penalty-ului ratat cu Suedia la CM '94 » Desculţii de la 11m

Miodrag Belodedici, Belodedici, Steaua
Miodrag Belodedici, Belodedici, Steaua

Articol de - Publicat vineri, 09 aprilie 2010 00:00

Aflat lîngă trofeul Cupei Mondiale ajuns la Bucureşti, Miodrag şi-a amintit că a executat a şasea lovitură de la punctul cu var împins şi de colegii care-şi scoseseră deja ghetele din picioare

E 4 iulie '94. San Francisco, Stanford Stadium. România - Suedia, în sferturile de finală ale Mondialului din SUA, se execută penaltyurile de departajare. Ceasul arată ora 01:05 la Bucureşti şi o ţară întreagă stă cu inima cît un purice. Scandinavii au un gol în faţă, camerele îl surprind pe Belodedici plecînd către confruntarea cu portarul advers. Pare foarte apăsat.

"Arbitrul ne grăbea"
Reconstituirea fundaşului ajuns azi la 45 de ani: "Nu-mi mai amintesc exact dacă eram la rînd ori dacă exista o listă şi mai departe decît primii cinci executanţi. Ştiu numai că mai mulţi dintre băieţi deja se descălţaseră, iar arbitrul începuse să facă semne spre grupul nostru să grăbim lovitura de la 11 metri. M-au văzut pe mine cu ghetele în picioare şi m-au încurajat să mă duc să trag". Între ei, Gică Popescu, rămas şi el la rînd printre potenţialii şuteuri.

Apoi, drumul de la centrul terenului pînă la careu. Belo păşeşte gînditor, bate mingea de patru ori de pămînt, pivotează uşor în jurul punctului cu var, spre a tasa pămîntul. Îşi ia elan, nu înainte de a mai arunca o privire scurtă către balon, peste umăr. Şi, ce deziluzie!, Ravelli parează mingea plecată timid către bara din stînga sa. În timp ce suedezii jubilează, ai noştri sînt prăbuşiţi pe gazon, în ciorapi şi cu lacrimi în ochi.

"Mi-am reproşat ratarea în sinea mea"
"Am revăzut faza pînă la saturaţie! Nu mi-a reproşat nimeni direct vreodată acel moment. Dar eu am făcut-o în sinea mea! Am căutat să găsesc nişte argumente rezonabile pentru sufletul meu, în primul rînd. Timpul a mai estompat însă emoţiile acelor clipe", suspină Belo.

Acestea sînt zecile de secunde care au marcat implacabil destinul "tricolorilor" la cel mai curajos turneu final din istoria "naţionalei". Iar băiatul cu alura elegantă din defensiva României reface acum mozaicul la numai cîţiva metri de trofeul Cupei Mondiale, de care generaţia lui Hagi et.comp. a fost aproape, foarte aproape. Locaţia e Sala Palatului din Capitală, unde obiectul din aur masiv, strălucitor, a poposit pentru o zi în traseul său planetar.

Campion la autografe
Actualul director din FRF se fotografiază cu minunea sculptată de Silvio Gazzaniga. O priveşte cu coada ochiului, zîmbind. Împarte autografe pe bandă rulantă, nu refuză nici o solicitare şi e foarte atent cu copii, "Uite, tati, el e cel mai mare fundaş din istoria României", se aude frecvent în jurul lui.

"Nu vreau să fac eu previziuni dacă vom mai ajunge vreodată la nivelul din SUA, dar mă tem că nu, după cum funcţionează acum sistemul de creştere a juniorilor. Acum, nici în cazul în care s-ar naşte un alt supertalent ca Hagi, nu sînt sigur că am putea să mai avem grijă de el aşa cum s-a întîmplat cu Gică în tinereţe. Riscul de a se pierde în noianul de interese şi de samsari e prea mare", sună predicţia tristă a "Căprioarei".

"Am nişte amici în Suedia, care-mi spun că, alături de portarul lor, Ravelli, sînt considerat erou naţional acolo pentru penaltyul ratat în America. Rămîne cel mai mare regret al carierei mele"
Miodrag Belodedici

"Nu-mi explic nici acum cum am ratat acel penalty. Eram obişnuit să marchez, mai ales că o făcusem deseori în campionatul din Serbia, cu Steaua Roşie. Acolo se decideau cu lovituri de la 11 metri meciurile încheiate la egalitate"
Miodrag Belodedici

"Cînd ridici deasupra capului un trofeu extrem de important simţi o descătuşare imensă. O senzaţie greu de explicat. Te simţi foarte obosit, fizic, mental, dar şi împlinit"
Miodrag Belodedici

"Salutări de la Kenneth Andersson!"
Belo recunoaşte că încă se mai tachinează deseori cu Florin Prunea pe seama fazei din care suedezii au egalat, 2-2, în ultimele minute ale prelungirilor: "Adevărul e că acolo a fost la mijloc o greşeală tehnică, Florin nu şi-a luat suficient elan ca să boxeze mingea, a aşteptat-o să vină de sus şi a permis adversarului să lovească mingea cu capul. Îi mai transmit şi eu «Salutări de la Kenneth Andersson», mai îmi zice şi el de penalty! Asta-i viaţa!".

Citește și:

Problemă de ultim moment la națională: titularul nu s-a antrenat și e incert pentru meciul cu Olanda!
Nationala
Problemă de ultim moment la națională: titularul nu s-a antrenat și e incert pentru meciul cu Olanda!
Dinamo aduce director tehnic de la Barcelona » Anunț important: „Avem sprijin financiar și de la Cristi Borcea”
Superliga
Dinamo aduce director tehnic de la Barcelona » Anunț important: „Avem sprijin financiar și de la Cristi Borcea”
Mircea Lucescu i-a uimit pe italieni cu pronosticul lui: „Simt o mare surpriză la Euro 2024, o campioană neașteptată!” » De ce crede că Ianis Hagi nu se poate compara cu tatăl său!
Euro 2024
Mircea Lucescu i-a uimit pe italieni cu pronosticul lui: „Simt o mare surpriză la Euro 2024, o campioană neașteptată!” » De ce crede că Ianis Hagi nu se poate compara cu tatăl său!

Superliga 2024-2025, programul complet » FCSB - U Cluj, CFR - Dinamo, UTA - Rapid în prima etapă! + Când se joacă „Derby de România”

Record ALL-TIME pe GSP în luna iunie: 5,75 milioane de utilizatori și-au luat informațiile din Gazeta Sporturilor! Vă mulțumim!


Comentarii (19)
vlad007
vlad007  •  19 Iunie 2010, 09:15

Belodedici va fi mereu un exemplu de calm, suplete, eleganta si seriozitate. Caprioara ne-a adus atat de multe satisfactii, incat nu ne putem supara pe ratarea penalty-ului. La fel si cu Dan Petrescu care s-a revansat in 1998 strecurand mingea printre picioarele portarului englez David Seaman si realizand astfel victoria Romaniei in fata Angliei. Echipa noastra era uimita deja de perspectiva semifinalei cu Brazilia, ajunsesera atat de departe incat i-a luat ameteala si suedezii au profitat!

 •  12 Aprilie 2010, 11:07

Hai sa punem mana pe telecomanda si sa derulam inapoi, ca in filmul lui Heineke, povestea aceasta trista care ne-a marcat profund, pana in momentul in care Prunea iese si prinde mingea ca la antrenament chiar de pe capatina lui Anderson... Meciul se incheie, 2-1, nu e nicio surpiza, ci o victorie logica. Romania va juca in semifinale impotriva Braziliei, avem de luat o revansa... Suedezii sunt afectati, normal, dar pentru ei nu e o tragedie si cu fair-play recunosc superioritatea romanilor.

 •  12 Aprilie 2010, 10:47

Pentru mine e inexplicabil, avand in vedere valoarea si experienta jucatorilor, faptul ca nu au stiut sa gestioneze cele cateva minute ramase... pentru asta cred ca vinovata e intreaga echipa si in special antrenorul. In nici un caz nu trebuia sa se ajunga la 11 m, avand 2-1 si un om in plus. Nu trebuia sa fii mare antrenor, avand o asemenea echipa, ca sa adopti o tactica ultradefensiva in acele ultime faze, cand nici ei nu mai aveau forta, aruncau doar mingi la intamplare.

Vezi toate comentariile (19)
Comentează