Comentarii (17)
adi_stelistul
adi_stelistul  •  29 Iunie 2018, 15:04
Postat de Aura Alexx pe 29 Iunie 2018, 14:21

Kaliningrad este exclava pe teritoriulPoloniei, popor slav , deci nu se justifica prezenta nemtilor acolo decat prin cotropire , nu era deloc spatiu germanic. Polonezii ar avea tot dreptul sa comenteze legat de istoria lor , nu EVENTUAL !La fel si in cazul rusilor. Inteleg ca sunteti gemanofil , ca va sustineti punctul de vedere, dar nu prin agresivitatea tonului, pesoana a doua singular si etichetari.

Mai cititi inainte de a vorbi, poate va ajuta. Habar n-ai de istorie dar faci pe ofensatul (ofensata, nu stiu) pe aici. Ca sa fiu foarte politicos: vorbiti prostii! Nu stiu daca din inocenta (ca sa nu zic altfel) sau din alt motiv. Inca o data, mai cititi si reveniti! Vedeti cand si cum au ajuns prima data rusii la Baltica, ce atrocitati au comis in razboiul Livoniei in vremea lui Ivan al IV-lea, ce a inseamnat Liga Hanseatica (germana!) in istoria Balticii si cu se ocupau si UNDE rusii in vremea aceea si pe urma reveniti.

xnread
xnread  •  29 Iunie 2018, 12:02

Bună ziua. Alături de Kant, Königsberg a oferit lumii o mulțime de personalități precum Arendt, Hamann și Harich ( folozofi, deși prima e născută în Linden - Hannover, a crescut în orașul fondat de Regele Ottokar ) , Hoffmann și Nicolai (compozitori) , Hilbert și Goldbach (matematicieni) , Sommerfeld și Kirchhoff (fizicieni) , Kollwitz (pictor și sculptor) și Krieger (arhitect).:)

1685088378241231
Aura Alexx  •  29 Iunie 2018, 11:43

Va citesc cu interes articolele , dar este bine sa nu fiti partinitor. Intrebarea este ce cautau nemtii in partea nord- estica a Europei ? Nu cumva aceleasi tendinte expansioniste de care ii acuzam doar pe rusi ? Toti au fost la fel, niste cotropitori, indiferent de gradul de civilizatie invocat si masele au fost prinse la mijloc si au avut de suferit. Lasati colbul istoriei( adevarul, ca de obicei, este relativ) si bucurati-va de opotunitatea de a fi ajuns acolo, chiar si in interes profesional.

dakesis
dakesis  •  29 Iunie 2018, 10:43

o filmare de mare angajament... daca vroiam sa vad ceva de o calitate indoielnica, ma uitam la orice filmulet postat de vreun turist amarat pe youtube.

adi_stelistul
adi_stelistul  •  29 Iunie 2018, 10:31

Numele orasului are o legatura importanta cu istoria matematicii. Matematicianul elvetian Leonhard Euler a enuntat asa-zisa problema a podurilor din Konigsberg. Pe scurt, erau 7 poduri care traversau raul Pregel (Pregola, in rusa), inclusiv cele doua insule de pe cuprinsul raului, iar problema era sa treci pe toate podurile o data si numai o data (fara a trece pe vreunul de doua ori). Pare mai mult o joaca de matematician, dar problema era destul de grea. Euler a dovedit ca e imposibil sa respecti conditiile din enunt si astfel a pus bazele a doua dintre cele mai importante ramuri ale matematicii, teoria grafurilor si topologia matematica.

adi_stelistul
adi_stelistul  •  30 Iunie 2018, 10:37

Singurii cotropitori in zona au fost rusii. Punct. Nu doar ca au cotropit regiunea dar au evacuat-o de orice element german. Cititi ce au patit locuitorii vechii Prusii Orientale intre 1944 si 1951.

adi_stelistul
adi_stelistul  •  30 Iunie 2018, 10:35

Imi plac mult cei ce fac afirmatii fara a avea habar si continua sa le sustina in ciuda evidentelor. Sa spui o prostie pentru ca n-ai habar si sa o sustii in continuare tine de un talent special. Deci, ca sa lamurim cu cat de repede sau de tarziu au venit "cotropitorii". Cand ordinul teuton, la invitatia marelui duce polonez, s-a instalat in Prusia Orientala a gasit aici nu rusi si nici polonezi ci pe cei ramasi in istorie ca prusacii vechi care ocupau de secole zona lagunara a Vistulei. Care, surpriza erau germani. De altfel imnul national al Germaniei spune foarte clar care era intinderea elementului germanic in nordul Europei, "von der Maas bis an die Memel", adica de la Meuse la Memel (actualul oras Klaipeda in Lituania). Si pentru ca ei sunt subiectivi avem si un element obiectiv. Un cuvant din limba veche germana, "walhaz", care inseamna strain si cu care germanii ii denumeau si pe latinofoni si pe celti. Acest cuvant a dat numele unor popoare din vestul pana in estul extrem al continentului. Velsii, in vest (locuitorii Tarii Galilor) si-au primit numele din acel cuvant german, la fel valonii belgieni. Vechii latini, locuitori ai Italiei nu mai sunt numiti "walhaz" de germani, dar polonezii le zic si azi wlosi (nume dat pe filiera germana). In sfarsit, in estul continentului, inca un popor si-a primit numele de la germani. Vlahii, daca ati auzit de ei. Tot de la "strain", adica "walhaz" vine. Ca sa vedeti pe un

333956140383512
Alin Muresan  •  30 Iunie 2018, 09:45

Felicitari pentru articol, GSP si autorului. De mult n-am mai citit cu atata placere. Minunat.

107054686388652
Mircea Ordean  •  29 Iunie 2018, 21:02

Atît articolul, cît și comentariile mi se par mai mult decît instructive

xnread
xnread  •  29 Iunie 2018, 18:24

Deja în secolul al X-lea a existat un castel cu pereți la gura Pregelului care purta numele de Twangste. Lângă castel era un sat și un port ca loc de întâlnire între Vikingi (vikingii danezi și vikingii din Rusia) și comercianții din locurile comerciale nord-germane, cum ar fi Lübeck în special. Când ordinul german din 1230 a început cu cucerirea Prusiei, lübeckerii au planificat un oraș asemănător, deși nu au reușit imediat. Twangste a fost ocupată de Ordinul german în 1255 fiind actul final de creștinizare și cucerire a pământului păgânilor care nu erau slavi;):)

  • 1
  • 2
Comentează